Archív

Az utóbbi időkben nem volt hiány a bulizós rokkoncertekből. Nehéz lenne összeszámolni hányszor kellett másnaposan, hang nélkül magyarázkodnom a munkahelyemen, hogy ugyan miért vagyok (ilyen állapotban) és megint késésben. Viszont ezzel együtt háttérbe szorultak a lazább, csendesebb, nyári hangulatú előadások és a hiányérzetemen az sem segített, hogy idén a nagyszerű Veszprémi Utcazene Fesztiválra sem sikerült lejutnom. Egy kicsit mindkettőért kárpótolt tegnap Sam ’Redbreast’ Wilson aki az Akvárium teraszán vendégeskedett.

Az úriembert tavaly pont a fent említett veszprémi rendezvényen láttam először, azóta pedig lépten nyomon szembejött a neve, aminek örülök, mert kifejezetten kellemesnek tartom a zenei produktumot. Sam tegnap társai nélkül, egy szál gitárral és egy ilyen fura lábdobszerű kütyüvel (mississippi drum machine? – update: az egy stomp box) lépett színpadra. Pontosabban a színpadnak avanzsált, fellépők számára elkerített terasz-szelet területén, két kis hangfallal kierősítve, nem túl hangosan, de semmiképp sem elhanyagolható jelenléttel. Először fura is volt, hogy nem kaptuk teljes erővel az arcunkba a koncertet, de pár dal után teljesen rátaláltam a hangulatra, a rezonátoros gitáron, autentikusan (sokszor slide gyűrűvel?) előadott régi vágású, mississippi blues kiváló atmoszférát teremtett egy laza, napfényes szerdai sörözéshez.

Sam nem is játszotta túl a dolgot, az előadásmódot is ügyesen igazította a körülményekhez, a dalok között pedig nem, vagy csak kevés átvezető beszéd volt, ez is néha kimerült egy kis angolul motyogásban – kellően déli akcentussal, amin jókat mosolyogtam. Mindamellett pedig, hogy a művészúr igen ügyesen bánik a gitárral, a hangjával és a dalokkal is, az egész teljesen hiteles volt, ha valaki azt mondta volna, hogy egy Amerikából érkezett zenészt figyelek épp, simán elhittem volna. Ezzel együtt azért elmennék még egy ’nagykoncertre’ is, hogy láthassam mennyire működik a produkció, ha a körítés is alátámasztja a klasszikus koncerthangulatot és a közönség is táncoslábúbb. Szóval pacsi az Akváriumnak és Samnak a kellemes élményért, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy hallgassa meg a formáció első, Hillstomp Boogie névre keresztelt kiadványát, majd látogasson el egy koncertjükre is (legközelebb Július 28-án a Gólyában).

F.B.

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.