Archív

Az idén 20 éves jubileumát ünneplő FEZEN szervezőinek nem lehet okuk a panaszra, több szempontot is figyelembe véve. Egyrészt a négy napra ígért kánikulai meleg jót tesz a fesztiválhangulatnak, másrészt elővételben elkeltek a bérletek, sőt a napijegyek nagy része is gazdára talált. Az előzetes infók szerint úgy tűnik remek négy napnak nézünk elébe. 

A szerdai forróságban mi is belevetettük magunkat a fesztivál forgatagába, feltérképeztük a kínálatot. A belépéssel akadt egy kis probléma, ugyanis nem mindegy, melyik kapun jutok be a fesztivál területére, mint utóbb kiderült. Sajna, nem jelölték a szervezők ezt a tényt. Szóval aznap volt egy nagy kerülőnk a Takarodó úti bejárathoz. 

Eme kis kítérő uán, a jól megérdemelt sörrel a kezemben a Fehérvár színpad felé vettem az irányt, ahol a Therion metálkodott. Még mindig ütősek a Christofer Johnsson által 1987-ben alapított banda szerzeményei. Jól is szóltak, bár az állandóan cserélődő vendégzenészeknek köszönhetően volt egy kis haknijellege a dolognak. A szomszédos Harman nagyszínpadon közben Majka & Curtis tolta a nem kis létszámú nézőseregnek. Aznap a kisebb nagyszínpad kapta a nagyobb figyelmet, többek között a Wellhellonak és a Halott Pénznek köszönhetően. Kisebb betekintés után gyorsan elsiettünk a német power metál együttes, a Blind Guardian koncertjére, ahol bár közel sem volt teltház, nagyon élvezetes koncertben volt részünk. Amúgy a fesztiválokra jellemző első napi punnyadság volt tapasztalható a szerdai napon, illetve infrastrukturális hiányosságokba is belefutottam, amely néha zavaró tud lenni, pl. kevés a sörsátor, kevés a toi-toi, ezáltal nagy a sorbanállás, stb. Ezeken túllendülve, a már elviselhető hőségben feltérképeztük a további koncertehelyszínt is. A Petőfi sátorban láttuk az erőteljes előadást nyújtó Honeybeast, és a tőlük megszokott fergeteges koncertet adó Ivan and the Parazolt. A sátorban is nagyon élvezhető előadásokat láthatunk, egyébként az összes színpadnak nagyon jó a hangosítása. A Hammerorld csarnokba még aznap bekukantottunk, de a fedett klubhelyiség nem alkalmas koncertezésre ebben az őrületes forróságban, az biztos. Akadt ott egy pár előadó, aki megérdemelte volna a sátras bemutatkozást.

A csütörtöki napon folytatódott a hőség, sőt még rá is tett egy lapáttal. A fesztiválhangulatnak ez  mindenképpen jót tesz, a közönség számnak növekedésével egyetemben. A Harman színpadon az Ocho Macho mozgatta meg a nézőket a délutáni forróságban, majd a Russkaja, egy nagyon érdekes multikulturális banda robbant a színpadra. Élvezetes produkciót láttunk, elöljáróban annyi, hogy oroszok spanyolul ska-t nyomtak magyaroknak. :) A Fehérvár színpadon közben folytatódott a metálkodás a Saxonnal. A kultikus, nagy múltú bandára meg is telt a színpad előtti terület, sőt az őket követő Alice Cooper már teltház előtt játszott. A Harman színpadon a House of Pain mutatta meg, milyen az igazi ír-amerikai hardcore rap és meglepetésként még Johnny Cash dalok feldogozását is hallottuk, eredeti gitáros változatban. A Petőfi sátorban a Belga tarolt, majd a Cloud 9+ modern metálkodott, friss hangzással, hozzáállással. A napot Borival zártuk, össznépi tánccal, énekléssel.

Szóval alakul, alakul a fesztiválfíling, csütörtök este már tömeg volt és a hétvége még csak most kezdődik. A szombat teltházas, már napijegyek sincsenek, viszont a pénteki napnak is erős a programkínálata, úgyhogy aki teheti Go FEZEN! :)

Libus Ágnes
fotó: Zsiga Pál

Korábbi FEZEN beszámolóinkat itt találjátok!

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu