Archív

Végre egy igazán innovatív kezdeményezés a hazai független zenei életben. Pedig az ötlet nem ördögtől való, valahogy mégse nagyon jutott eszébe másoknak, hogy tető alá hozzák az összes magyar független kiskiadót.

Pentelényi Pál, a Budabeats kiadó alapítója megálmodta, sőt meg is valósította az Independent Label Fair Budapest névre keresztelt összejövetelt és vásárt, amire szinte azonnal ráugrott minden kiskiadó és minden zenemániás, a bandákról nem is beszélve. A börze szeptember 9-én lesz az Anker’tben, erről beszélgettünk magával a szervezővel, Pentelényi Pállal.

Hogyan alakult ki benned akkora zenerajongás, hogy először zenélni kezdj, aztán kiadót alapíts, majd jöjjön egy olyan remek kezdeményezés, mint az ILF?
Amikor még kicsik voltunk a testvéreimmel, édesapám esténként, elalvás előtt mindig hegedült nekünk. Ez elég erős élmény volt ahhoz, hogy ezt a hangszert válasszam és hét évig játszottam is rajta. Közben kezdtem felfedezni a szüleim és nagymamám hanglemezeit, a fő sodor a Beatles, Morricone és a komolyzene voltak. Aztán általános iskolában elég vegyes volt a felhozatal: a bátyámtól „örökölt” Depeche Mode rajongás, a nővéremtől a Snoop Doggy Dog jött, a haveroktól meg a Prodigy. Gimiben kezdett igazán szélesedni a zenei kép számomra: Fatboy Slim, Ananda Shankar, Thievery Corporation, Korn, az első drum&bass mix cédék és ebben az időben kezdtem felfedezni a magyar zenéket is, mint a Yonderboi, Casio Samples, Marcel vagy a Miraque i Myro-t.

Már gimnázium alatt állítottam össze válogatás cédéket, de ez nem csak a jövőbeni djzést vetítette előre, mivel a válogatásoknak nem csak címet adtam, hanem gyártottam borítót, rajta volt az évszám, köszönetnyilvánítások és persze egy légből kapott kiadónév is: Hety Records.

2008-ban elindítottam a digi kiadómat Budabeats néven. A fő gondolat mögötte az volt, hogy kezdő zenekaroknak és producereknek lehetőséget adjak a megjelenésre és a szakmai kapcsolataimon keresztül nagyobb kiadókhoz juttassam el őket. Így sikerült többek között a Dokkermant egy német kiadónál több vinyl megjelenéshez juttatni, vagy Suhovnak egy new yorki kiadónál remix lehetőséget szerezni, illetve Sliptone zenéit eladni reklámzenének. Ekkor már 4 éve djztem és kaptam egy saját, állandó műsort a Tilos Rádióban.

Azóta sok víz lefolyt, 33 kiadványt jelentettem meg, az utóbbi két évben pedig már elsősorban vinyl kiadóként működik a Budabeats. Többek között így jelent meg a Linda sorozat, a Liza, a rókatündér filmzenéje, egy dél-amerikai kislemez és az Exotic Jazz Impressions from Hungary válogatás is. Éppen most pedig nagy erőkkel készül az első 12″-es maxi lemez, aminek a részleteivel ősszel jelentkezünk.

A független kiadók börzéjének az ötlete mikor és miért pattant ki a fejedből?
A Dalmata Daniel kiadó vezetőjével, Maximilliam Sinclairrel ültem le beszélgetni egy bodzaszörp mellett, hogy cseréljünk 1-1 saját kiadványt és beszélgessünk, hogy ki és hogyan irányítja a saját kiadóját. Annyi érdekes infót cseréltünk, hogy akkor jött az ihlet: lehetne ez nagyobban is! Nyár elején történt, úgyhogy viszonylag friss az ötlet. :)

Mit vársz a rendezvénytől, milyen kapukat nyithat meg, milyen szemléletváltozást remélsz tőle?
Első sorban azt szeretném, ha elindulna a kommunikáció a kiadók között. Kis körökben ez eddig is működött, de ilyen széles körben nem volt erre mód, ez az első alkalom, hogy szervezetten, de tényleg közösségi élményként tudnak összejönni a magyar független kiadók vezetői. A másik fontos része a rendezvénynek maga a vásár, vagyis a zeneszerető és -gyűjtő közönségnek legyen módja áttekinteni a hazai portfóliókat, felfedezni új kiadókat és támogatni is őket első kézből. Ebből mindkét fél profitálhat. Nem beszélve a zenei újságírókról, oktatókról és a kiadót kereső zenekarokról, producerekről, akik a profilnak megfelelő kiadónak tudják odaadni a demo anyagukat, hátha ráharap a nekik szimpatikus kiadó.

Sok minden egyébbel is foglalkozol, hogy fér bele az idődbe ennyi minden?
Az időhiány mindig is súlyos first world problem volt. De egy panaszos szó nem hagyhatja el a számat, csodálatos életem van, azzal foglalkozom, amik igazán érdekelnek. A Mai Manó Házban projekt-koordinátorként dolgozom, fotókiállításokat szervezünk és ehhez kapcsolódó szakmai és kulturális programokat. A szabadidőmben pedig a djzés, lemezgyűjtés, buliszervezés és kiadóvezetés minden percemet leköti, amihez most már ilyen rendezvények szervezése is társul, mint az ILF Budapest.

Décsy Eszter
fotó: Kovács Tímea
flyer: Siptár Ábel

Itt találjátok a facebookeseményt a részletekkel, fellépőkkel.

Megosztom.

Comments are closed.