Archív

Kellemesen guruló basszusok, fülbemászó gitárzene Európa legszebb esős vidékének szájízével, avagy egy nagyon friss, energikus indie-alter rock banda érkezett a pesti flaszterre. Bemutatjuk a Darjeeling két debüt-dalát.

A zenekar nem is olyan régen, alig egy éve alakult néhány kamaszkori barátságból. Az indiai város, azaz a Darjeeling név először 2011 táján fogant meg a fejükben, mikor tudatosabban kezdték nyúzni a hangszereket. 2016-ban vált véglegessé a zenekar felállása; a gitáros poszton egy fiatal hölgy, Kapitány Dóra áll, Marosi Z. András énekes-gitáros frontember mellett a másik gitáros poszton Tihanyi Dominik, a basszusgitárt Kevély Máté pengeti, a doboknál pedig – nomen est omen, bocsánat… – Dobos Dénes ül. A zenealkotás mellett idén januártól kezdtek aktívan koncertezni a budapesti klubokban, megjárták már többek között Dürert, a Fészek Klubbot, a Trafikot, de bizonyára a legjobb fellépésük a festői Zsámbéki Bodzafesztiválon lehetett.

“A legtöbb dalunk nagyon személyes, nagyon érzelmes, önelemzéssel teli, sokszor sötétebb hangulatú, ugyanakkor életigenlő. Sokat foglalkozunk velük, és mivel nem igazán törődünk műfajokkal, eléggé változatosak vagyunk. Valahol a pop és a rock környékén lebegünk, s csak azért hívjuk a zenénket alternatív rocknak, mert ez leírja, hogy „sok minden belefér”.”

Eddig két dalt rögzítettek, amihez Pátzay Ádám készített nekik becsülendően szép klipeket. Nem biztos, hogy zenéjükre az alternatív a legjobb jelző, ám valóban, ebbe a világba sok minden belefér. Én érzek némi brit pop / indie hagyományt, pl. a This (Is A War)-ban, afféle jó Blur-Oasis vonalról, a Legacy-nál pedig a walesi Bullet for My Valentine Paul’s Song c. dala jutott eszembe. Jó nyomon járok, ha úgy érzem, van összefüggés Marosi Z. András brit zászlós gitárhevederével? Talán. :)

Kezdő zenekarhoz képest igen figyelemre méltó a dallamvezetés és kidolgozottság, bátran teszik magukévá a már ismert zenei hagyományokat. Ez tetszik. Az énekstílus is elég jól van belőve a zsáneren belül. Az eddigi két dal kifejezetten ígéretes, ritka az ennyire igényes debüt, nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra! Addig is, ha élőben akarjátok csekkolni őket, ugorjatok le október 6-án lesz az Under Budapestbe, ahol a Turn Signals vendégeként lépnek majd fel.


fotó: Pátzay Ádám

Darjeeling a facebookon

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.