Archív

Nemrég kijött az Apey & The Pea zenekar harmadik nagylemeze, HEX címmel. Mint ahogy a cím is ígéri, megint eléggé elátkozott anyagot kaptunk. Sok minden van már a hátuk mögött, sokat is kellett várni a Hellish óta az új dalokig.

Amikor először megláttam, hogy itt az új teljes album, eléggé féltem meghallgatni, és nem a tartalom miatt. Nem hiszem, hogy elvinne az ördög egy lemez miatt. Inkább attól tartottam, hogy ez a korong is erősen hajaz majd az előző kettő zenei világára. Írtam korábban mind a két nagylemezükről, ott voltam sok koncerten, rongyossá hallgattam a számaikat, és úgy másfél éve ért el az érzés, hogy sikerült besokallnom a zenétől. Nagyon egyhangú, persze emellett nagyon király lemezeket hoztak ki nagyon gyorsan egymás után, így örültem is neki, hogy a HEX előtt tartottak egy kvázi kis pihenőt új album fronton. A cuccot hallgatva, azt hiszem, jól jött ez nekik.

Akkor nézzünk is szembe a fenevaddal. Már az első számnál hallatszik, hogy egy sokkal átgondoltabb, nem elsietett korongot kaptunk. Egyszerűen profi. Első szám a Slaves címet kapta, talán ez jött ki legelőször az albumról, videót is kaptuk hozzá. A klip  nagyon illik a hangulatához, semmi nagy durranás, igazi klisé horrorfilm is lehetne, csak egy ház kellett volna még az erdő mélyén. Helyette viszont volt banda, meg tűz. A szám elég súlyos, egyben pörgős. Imádom! Tetszik ez a thrash hatás, ami egyébként az egész albumon érvényesül. Andris, végre egy szóló! Köszönöm! A következő trekk HEX címmel, kicsit lassabban kezdődik, de itt is megkapjuk a jól megérdemelt arcon pörgést. A Methusalem azt gondolom, nagyon jól beleillik az Abraham, Judas páros világába. Nem hiszem, hogy sok magyarázatra szorul. Igazi hullavonszoló nóta lett.

Nekem viszont a Black November lett a kedvenc darabom a lemezről, nagyon összetett, és mesterien kidolgozott. Imádom a gitárt benne, karcol, mint egy szarul főzött házi pálinka. A Golden Goat című szám, már kicsit más hangulatot hoz, elvisz minket a messzi Mississippi vidékére, és hozza a blues jó öreg lüktetését.  A végén lévő darálós rész is igazán jól áll. A katasztrófákat és pusztulást ígérő Death-nél mindenképp ki kell emelni a kiállásokat, zseniálisak, adnak egy löketet a fílingnek. A szám vége felé az a bontogatós rész nagyon Mastodon íz, tetszik! Talán az album legzúzósabb száma lett a The Errorist, fülbe- és lélekbemászó dobokkal. Felfrissülést ad a vége felé ez a kis hardcore világ, élőben nagyon kíváncsi leszek rá. Utolsó számnak pedig itt van az Akhenaten, ami talán a korong legsötétebb száma lett. Érezni rajta a korai Black Sabbath dallamokat, ami végigkíséri a dalt, lezárásnak mesteri.

Végül ez a lemez is nagyon betalált, a kezdeti félelmemet sikerült a srácoknak elűzni, és bebizonyították, hogy meg tudnak újulni két lemez után, és ennyi koncert után is van bennük kraft. Erős, változatos anyag lett, nem untam egy percét sem.

Élőben az A38-on találkozhattok a bandával, a HEX lemezbemutató koncertjén szeptember 30.-án, feltéve, ha már van jegyetek!

A lemez online megvásárolható itt!

Zsirmon Norbi

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.