Archív

A Tündérvese zenekar nem titkolt célja a masszív rajongótábor kialakítása és természetesen minél több hazai fesztiválon szeretnének megfordulni. Sőt, mi több külföldi fellépési lehetőséggel is számolnak a közeljövőben. A banda nemrégen jelentette meg első nagylemezét és az album dalait hallgatva van rá esély, hogy az álmok valóra váljanak és idővel a hazai rockszintér meghatározó alakjává nőjék ki magukat.

Nos, az együttes jellegzetessége, hogy a török népzenei motívumokat bátran kombinálják a stoner rockkal, de az alternatív megoldások, illetve metál elemek felhasználása sem áll távol tőlük. A négytagú együttes szerint török stoner elborulásként lehet definiálni zenei tevékenységüket. A török szövegek egyébként Szeiler Bálint énekes, gitáros-dalszerzőtől erednek, aki a török szak elvégzése után jelenleg turkológusnak tanul. Szóval a törökországi koncertezés terve sem véletlen. :)

A zenei hatások (Muse, QOTSA, Nirvana) mindenesetre kézenfekvőek, amennyiben az öt számból álló lemez első dalát meghallgatjuk. Nem hiába sorolták a System of a Down-t az egyik alapvető forrásnak, hiszen a nyitó Arkadaslarimla felépítése, illetve dinamizmusa, dallamvezetése a SOAD zenei világához hasonlatos. A török szöveg pedig egyéni ízt ad a számnak, amolyan tökéletes lemezfelvezető szerzemény. A Korty az alternatív gyökereket tárja fel előttünk az énekstílust és a dallamvezetést tekintve. A vastagabb gitárhangzással kicsit bedurvulnak a srácok, néhol metál jegyek is felsejlenek. A Kincsem elején azt is gondolhatnánk, hogy egy lassú számmal lesz dolgunk, de a borús szövegvilágot jól kidomborító felvezetőt követően a legütősebb és a legjobb dalszerkezetű nótáról van szó. A 10 percnél is hosszabb szerzemény több részből tevődik össze, különböző hangulatokkal, illetve zenei eszköztárral. A Kutya egy tipikus alternatív dal, mind a szövegvilágát, mind a felépítését tekintve, sőt itt még az ének is a hazai kultikus bandákat juttatja eszünkbe. A lemez zárószáma, az Altató szintén egy hosszabb lélegzetű szerzemény, meghaladja a 11 percet. Az egyik legerősebb szám az albumon, a velős szöveg jól kiegészíti a metálosabb zenei alapot. A török népzenei motívumok, a gitárszólók, az ikergitár megoldások ugyanúgy beleférnek a sokrétű, összetett szerzeménybe, mint a QOTSA világát megidéző lágyabb hangzás.

Egyértelmű, hogy a Tündérvese egyik erőssége abban áll, hogy az alternatív zene iránt fogékony közönség és a metál egyes, progresszív irányzatait kedvelők körében egyaránt népszerű lehet. A lemezborítón található szürreális festmény pedig ezt a különleges zenei világot árnyalja tovább.

A srácok lemezbemutatója a Robotban lesz, szeptember 23-án, az élő megszólalást mindenképpen érdemes csekkolni!

Libus Ágnes

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.