Archív

Modern Love címmel jelent meg a Baron Mantis duó második nagylemeze. A srácok szokásukhoz híven mos is a mai társadalomra reflektálnak, szó van itt a lepattanótól egészen a világpolitikáig mindenről, méghozzá egy zeneileg is szuper korongon. A 2015-ös Vis-á-vis című lemezük (itt írtunk róla) is adott egy hanyatt vágós érzést, de az új korong még inkább túlmutat ezen. Le a kalapunk a duó előtt! A duó átalakulásáról és az új korongról az egyik alapítót, Davey Mantist faggattuk egy kicsit.

Két éve jött ki a Vis-á-vis, azóta hogy haladtatok az új dalokkal, mennyi ideig tartott a lemez előkészítése?Az anyag nagy része körülbelül az elmúlt másfél év alatt íródott dalakoból lett kiválogatva. 2016 augusztusában kerestem fel Nóniusz Gábort, mert őt akartam producernek/hangmérnöknek felkérni a második lemezre. Lejött egy próbára, ott eljátszottuk neki a dalokat, majd miután mondta, hogy érdekli a munka, elkezdtünk agyalni a felvételek időzítésén, soundokon, zenei megoldásokon stb. Az album a Cseh Tamás Programon nyert támogatásból lett finanszírozva. 2017 februárjában kezdtük a felvételeket és májusra készen is volt, de nem volt egy egyszerű szülés. Gábor nagyon profi, precíz és kíméletlenül megköveteli, hogy amit felveszünk, az a legjobb legyen amit képes lehetsz feljátszani. Olyan volt, mintha 3 hónapra elnyelt volna egy zenei nevelő tábor. Egyébként meg rengeteg dolog változott folyamatosan az életemben ezekben a hónapokban, nagyon kellett összpontosítanom, félelmetes időszak volt, de csodálatos is. A szövegeket mint általában, az utolsó napokban írtam meg és feléneklés közben véglegesítettem.

Többnyire elég rövid, mondjuk úgy, velős dalokat írtok, ez tudatosan megy, vagy így adja magát?
Ha egy témából egy dal egyszer csak felfedi magát, már eléggé determinálja a hosszát is. Azt nézem meg mindig, hogy mit jelent egy dal, mit akar tudtomra hozni, mit akar kifejezni. És általában, mint egy jó vendég, nem akar tovább maradni mint az illendő. Persze az első albumunk legelső dala is kapásból 6 perc és a másodikon is van egy-két hosszabb nóta, de ezeknek kell is  annyi idő, hogy elmondják a történetüket. Többnyire pop könnyedségű dalokat írok, amiket jól összemocskolunk, eltorzítunk, szinte megbüntetünk. Nem akartam, hogy könnyű vagy kellemes legyen hallgatni ezt az albumot –  oké, hogy legyen benne dög, meg stenk, meg vér, de ne legyen egy szépen felhizlalt vágóállat, inkább egy gebe és az életéért küzdő, fájdalmasan visító vad, aminek az emléke nem hagy majd nyugodni. (Lehet, hogy túl sok Twin Peaks-t néztem, mostanában. :) )

El tudnátok képzelni, hogy egy vidéki városban élve is kaptatok volna olyan hatásokat, amik egy hasonló lemezt eredményeznek, vagy ehhez nagyon kell Budapest?
Ehhez a lemezhez egy sivatag kellett volna, de az nem volt kéznél.

Hogyan alakult az év első fele és a fesztiválszezon, hogy értékelitek?
Tavasszal Hiperkarma turné, nyáron fesztiválok. Imádtam. Koncertezni, utazni, ismerkedni, élni csodálatos és köszönöm mindenkinek, aki ezt lehetővé teszi nekem.

Mi van a maradék 8 dallal, ami nem került a lemezre?
Majd megnézzük a következő fordulóban, hátha fejlődtek és fel kívánjuk használni őket :) A mellékvágányra rakott dalok nem vesznek el, csak átalakulnak, esetleg beérnek, beépülnek más számokba, stb. A Modern album így kerek, ahogy van, bármely másik szám behelyezése nem adott volna már hozzá, vagy csak ismételte volna a benne foglaltakat, feleslegesen.

A Modern Love-on kívül várható klip a közeljövőben az új album dalaiból valamelyikhez?
Remélhetőleg minél többhöz, per pillanat a Big Black Dog-on dolgozunk. Sok dalhoz van klip ötletem, story bordom –  meglátjuk mi valósul meg ezekből.

Szombaton lesz a lemezbemutató koncert, utána indultok őszi turnéra? Hogy alakul az év hátralévő része?
Valószínűleg nem, az új dobosnak be kell tanulnia a dalokat. Egy pár koncert reális, de nagyszabású album bemutató turné nem várható most ősszel.

Victort ki váltja?
Tavasszal Miricz Attila ugrott be, nyáron meg Kiss Lóránd, most meg Dave Grohllal folynak az egyeztetések. :)

Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu