Archív

Már harmadik éve, hogy igen komoly díjat adnak át az elsőkötetes prózaszerzőknek a Margó Irodalmi Fesztivál szervezői. A Magró-díj várományosai idén is izgulhatnak, elég komoly a mezőny, kihirdeték a short list-et. Lássuk, kik kerültek az első 10-be.

Az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 19. és 22. között lesz a TESLAban, ennek záróeseménye lesz az idei Margó-díj átadása 22-én. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, amely egyben a kortárs irodalmat és az olvasást is népszerűsíti. Olyan 35 év alatti elsőkötetes író kaphatja meg, akinek látásmódja egyéni, könyve pedig friss és izgalmas. Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte a Holtverseny című regényével (itt írtunk róla, olvassátok el!), tavaly pedig Milbacher Róbert kapta a Szűz Mária jegyese c. regényéért.

Idén 24 kötetet jelöltek (a teljes lista itt és itt), és mi is nagyon izgatottak vagyunk, hiszen a magazin oldalmotorosa, a NOW Books & Music két könyve is felkerült a listára; Storno Milán Földalatti nyár c. kísérleti regénye (bővebben itt), és Décsy Eszer és a String Theory közös projektje, az Ördöggerinc (bővebben itt) is. A 24 kötetből a zsűri előbb egy tízes, majd egy hármas listát állít össze, ebből választják majd ki az idei díjazottat. Idén a bírák Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke, Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke, Antal Nikolett és Korpa Tamás, a Fiatal Írók Szövetsége elnökei, Szabó Zsuzsa a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

És íme a short list:

Gulyás Péter: A végtelen térségek örök hallgatása
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 248 oldal, 2016, 2549 Ft

Egy középiskolai tanár, Gulyás Péter megírta első regényét, ami egy gimnazista thriller morális kérdésekkel. Az érettségi napja önmagában is elég stresszes, de mi történik akkor, ha még nyomozni is kell, hogy valakinek megmentsük az életét? Nyomozás, halál, gyászmunka, sokkoló jelenet és filozófiaidézet is van a regényben.

Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje – Josef M. két halála
Kalligram, 2017, 526 oldal, 3990 Ft

Két könyvből álló debütálásában Josef Mengelével mesélteti el dél-amerikai bujkálása történtét Gyurkovics Tamás, és elképzeli, mit mondott volna a halál angyala, ha rátalálnak, és őt állítják bíróság elé Jeruzsálemben.

Pető Péter: Leshatár
Kalligram, 2017, 256 oldal, 2990 Ft

A volt népszabadságos, most 24.hu-s újságíró, Pető Péter első regénye egy futballbíró nézőpontjából, vicces, néha melankolikus mikrosztorikon keresztül mutatja meg a magára hagyott Észak-Magyarországot. Talán a világirodalom egyetlen regénye, ami egy játékvezető nézőpontjából mesél a fociról.

Storno Milán: Földalatti nyár
NOW Books & Music, 2016. 196 oldal, 2900 Ft

Egy szórakozóhelyen talpalni éjszakánként nem túl kellemes, főleg, ha határozott véleményed van azokról az emberekről, akiknek a félig üres vagy félig teli poharait össze kell szedned. A Földalatti nyár huszonéves, egyetemista főhőse filmszkeccsszerű-jelenetekben kallódja végig a 2010-es évek Budapestjét, és próbálja valahogy elterelni a gondolatait arról, hogy ő is pont olyan átlagos, mint az összes többi ember.
Rendeld meg itt!

Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám
Tilos az Á Könyvek, 2016, 288 oldal, 2690 Ft

Elhallgatások, önbecsapások, félrenézések, szolid pánikrohamok – a Nincsenapám, seanyám kamasz hősnője akár már most egyetemi disszertációt írhatna egy diszfunkcionális család mindennapi működéséről. Nem csoda, ha alkoholista anyja és a zombisodó Kálmán elől rendre a szobájában keres menedéket, melyet két macskájával, Dezsővel és Fricivel oszt meg, akik egy idő után kísértetiesen hozzák a magyar irodalom két ikonikus alakjának minden heccét és irodalmi bravúrját.

Szerényi Szabolcs: Éhség
Fiatal Írók Szövetsége, 2017, 112 oldal, 1600 Ft

Az biztos, hogy az elmúlt egy évben nem írtak ehhez hasonlóan beteg és fura, ám pont ezért izgalmas könyvet. Valaki fát növeszt magában, más meg uszonyt növeszt, miközben a felső tízezer gasztrosznobságból felzabálja önmagát. A Kreatív főszerkesztő-helyettesének első novelláskötete felkavaró és szórakoztató egyszerre.

Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva – Szappanopera 1.
Tilos az Á Könyvek, 2016, 333 oldal, 2990 Ft

Melyik sorozatrajongó kamasz ne álmodozott volna legalább egyszer az életben arról, hogy beválogatják a kedvencei közé? Szirmay Ágnes hősnője meg is lépi azt, amiről mások csak ábrándoznak, a castingra pedig elrángatja legjobb barátját is, akibe titokban és reménytelenül szerelmes. A forgatáson cikis és vicces helyzetek váltják egymást, mi pedig csak reménykedhetünk benne, hogy ha nem is pont ez, de valami nagyon hasonló már megtörtént a legrégebben futó magyar szappanopera forgatásain is.

Szöllősi Mátyás: Váltóáram
Európa, 2016, 312 oldal, 3290 Ft

Budapesten megjelenik egy szupernóva, miközben emberek érkeznek egy számukra fontos ponthoz az életükben. Kilenc történet rólunk és mindennapi bajainkról, ami olyan egyszerűen, szabadon és vizuálisan beszél, mint amikor egy független filmben megcsillan a napfény a kamera lencséjén. Melankólia, erős történetek és jó stílus.

Tóth Kinga: Holvilágképűek
Magvető, 2017, 128 oldal, 2499 Ft

A Holdvilágképűek felemeli a maszkot az immunológiai betegségekkel élők arcáról, kódokat ad a szuperképességekkel rendelkező szekta nyelvének megértéséhez, és megmutatja, mit él át az ember, ha soha nem nyilvánítható teljesen gyógyultnak.

Veres Attila: Odakint sötétebb
Agave Könyvek, 2017, 264 oldal, 2980 Ft

A nyolcvanas évek elején kicsit visszataszító, ám nagyon szerethető lények jelennek meg Magyarországon. Veres Attila regényének mégsem ők, a cellofoidák a főszereplői, hanem mindaz, amit a felbukkanásuk előre jelez. És persze Gábor, aki gondozóként kerül egy cellofoida-telepre, ahol egyre baljósabb és emberi ésszel felfoghatatlanabb események történnek, a világ pedig örökre megváltozik.

Megosztom.

Comments are closed.