Archív

Nem vagyok egy nagy leves evő. Szeretem, ha az ételnek van állandó formája, meg a leves amúgy is egy kicsit fura dolog számomra. Valószínűleg ezért került el indokolatlanul hosszú ideig a Kazinczy utcában megbújó, aprócska Bors GasztroBár. A megismerés viszont annyira sokkolt, hogy újabb, megmagyarázhatatlanul hosszú ideig nem ültem le megírni az élményt. Pedig a helynek már elég komoly irodalma is van. De, hogy mit tud egy poharas leveses, tésztás, baguettes hely, amitől tényleg hanyatt vágod magad?

Intenzív, kifinomult, művészien összeállított ízorgiát. Ez nem egy szimpla poharas levesező, hanem a levesezők csimborasszója, és akkor még a tésztákról, baguettekről, wrapekről, salátákról és szörpökről nem is beszéltünk. Az egész úgy kezdődött, hogy profi séfek ráuntak a nagy fancy konyhákra, úgyhogy összeálltak, és megnyitották Budapest Petőfi-sétányán, a Kazinczy utcában a Bors GasztroBárt. Arra mindenki készüljön fel lelkileg, hogy sorba kell állni. Többnyire csak az ajtó előtt, de napszaktól függően akár hosszú sor is kígyózhat a kis tuk-tuk körül, viszont iszonyatosan gyorsan pörög minden, a legijesztőbb sorhossz is csak néhány percet jelent. Belépve két dologgal szembesül az ember: egyértelmű és mélyről fakadó Star Wars mániával, illetve a folyamatos, fegyelmezett kiabálással a pult mögül, mint a legkeményebb Michelin-csillagos éttermek konyháin. A srácok ugyanis a sztárkonyhák titkait, fegyelmét és pörgős munkamorálját pakolták ki ide a nyílt színre.

De kezdjük is a levesekkel. Választék az mindig van és állandóan változik (nézzetek rá a facebookjukra, hogy képen legyetek), csak néhány az utóbbi időből: Banán Split, Erdeigyümölcsös túrós palacsinta, Tiramisu, Karamellás-francia mustáros fácánraguleves – tehát édesek és sósak is vannak a kínálatban. Legutóbb, így őszi hangulatban a Gyömbéres sütőtökkrémleves csirkével és pirított tökmaggal kombóra voksoltam. Élképesztően lágy és krémes, kellemesen pikáns leves, omlós csirkekockácskák és ropogós tökmagok tömkelege került a papírpohárba. Álom volt! Érdemes menüt kérni, ilyenkor a leves mellé jár egy választható tészta vagy baguett is, ezekre is mindjárt rátérünk… Kis menü: 1200 Ft, nagy: 1490 Ft. 

A srácok névválasztásban is igen kemények, elsősorban a baguetteknél húznak bele rendszeresen, mint pl. a David Bagetta szendvics (csirkemell, zöldfűszeres paradicsomkrém, Gouda, friss rukkola, bébi paraj), a Májky Way (franciamustáros-tejszínes krém, konfitált pecsenyekacsamáj, bodzás hagymalekvár és vilmoskörte), a Russian Power (tejszínes-kapros Bechamel, fűsteres borjúragu, főtt tojás, ecetes uborka, cékla), vagy a Barack Obama (BBQ szósz, konfitált tarja, sárgabarack és amerikai grillsajt). A Thai massage (zöld curry, fászeres csirkemell, pirított cukkini, friss korriander) az egyik nagy kedvenc sztenderd, de a legjobb eddig egy olyan szendvics volt (a neve sajnos már nincs meg), amiben francia mézes-mustáros szósz, csirke, zöldalma és francia lágysajt olvadt össze mennyei keverékké a kívül tökéletesen ropogós és finom baguettben. Az állandóan változó tésztákról csak röviden annyit, hogy náluk még az egyszerű bolognaiból is olyan “sül” ki, amitől azt érzed, innen nincs is feljebb és másra már rá sem bírsz nézni.

Szószaik házilag készülnek és verhetetlenek. Ár, de főleg érték arányban (a mennyiséget is beleértve) iszonyatosan erősek. Kihagyhatatlan pontja a pesti gasztro-kínálatnak, ahova vissza kell menni. Újra, meg újra, meg újra…

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.

A lájk felmelegít, és tele van C-vitaminnal.

Kövess minket facebookon!

 

 NOWmagazin.hu