Archív

Húzós gitár-riffek, szilaj basszusfutamok, vágtázó dob és atmoszférikus zúgás, amit elektronikus dallam-mantrák egészítenek ki azzá a lehengerlő káosszá, ami a The Physics House Band nevű brit trió koncertjei alatt történik. A most felsorolt jelzőknél persze jóval többről van szó, amit idén először május 16-án az A38 tetőn bizonyított be a zenekar: a nevükben feltűnő fizika igazából matek, aminek segítségével ez a banda erőlködés és hiányérzet nélkül áldozza fel a kényelmesen követhető kettőnégyet a komplex ritmusképletek oltárán, olyan hangzást létrehozva, amely a post-rock elemeitől kezdve a Mars Volta összetettségén át egészen a Rage Against the Machine lüktetéséig jut el, és válik egyedi előadói lenyomatukká.

A fentiek mellett két fontos erénye van még ennek a zenekarnak. Az egyik, hogy dalaikat úgy tudják összefüggő folyammá alakítani a színpadon, hogy újról-újra meglepetést okoznak és az elsöprő hangzásuk mellett a színpadi jelenlétük is olyan előadóvá teszi őket, akiket mindenképp élőben érdemes megnézni. A másik nagy erényük pedig mindössze annyi, hogy mindezt izzadságszag nélkül teszik, nem pózolnak, nem akarnak megfelelni. A dobos (Dave Morgan) láthatóan kiadós kardio-edzésnek számító energikussága, a gitáros (Samuel Organ) kissé befelé forduló, a hangszereire koncentráló összpontosítása és a basszusgitáros (Adam Hutchison) könnyed virtuózitása (érdemes a kezét figyelni!) mind őszinte és ösztönös megnyilválulások, nem egy show elemei.

Október 19-én újra nálunk járt a The Physics House Band és a sleepmakeswaves előtt egy, sajnos a turné keretei miatt rövidre sikerült, de annál energikusabb koncertet adtak a Dürer Kert középső termében, amit követően egy szimpla gratuláció miatt indultunk a tagok keresésére. A backstage ajtaja előtt sikerült összefutnunk velük, ahol a köszönetnyilvánítás után egyszerűen meginvitáltak, hogy üljünk ki a kertbe és egy cigi/sör mellett dumáljunk egy kicsit. Ez a váratlan jófejség kérdéseket szült bennem, amelyeket azonnal fel is tettem a banda Tagjainak. Így jött létre ez a rögtönzött mini-interjú, ami nem tervezettségénél fogva rövid és nem túl mély, de a zenekarról talán elmond valamit azon felül is, hogy jó zenét csinálnak.

Még mindig földbe gyökerezett lábak – a sleepmakeswaves újra a Dürerben járt!
Vissza a tetthelyre: újra a Dürer Kertben játszott a sleepmakeswaves, ezúttal két másik banda, az amerikai Vasudeva és a brit The Physics House Band kíséretében. Olvassátok el a beszámolót itt!

SB: Hogy tetszett a ma esti koncert? Hogy éreztétek magatokat?
tPHB (Adam): tudod az a helyzet, hogy 10 órát utaztunk egy buszba préselődve, úgyhogy szuper volt, hogy egyáltalán kiszállhattunk és csinálhattuk a beállást, aztán színpadra léphettünk, úgyhogy ettől is nagyon jól éreztük magunkat, de nagyon jó koncert volt.

SB: A turné alatt eddig melyik fellépéseteket élveztétek a legjobban?
tPHB: (szinte egyszerre): ez volt ez egyik legjobb koncertünk.

SB: azt már az előző koncerteteken is észrevettem, hogy a közönség tagjai nem nagyon tudták (vagy csak nem akarták) a mozgásukkal követni a zenét, nem lehetett csak úgy fejet rázó vagy pogózó, rángatózó, esetleg táncoló vagy átszellemülten bólogató embereket látni és szerintem ez a ritmikai töredezettség miatt van. Hogy fogadják általában az emberek ezt a nehezen követhető dinamikát és ti mit gondoltok a reakcióikról? Nem hiányzik az, hogy a hallgatóság megvaduljon a zenétekre és igazán el tudja engedni magát? 
tPHB (Samuel): Változó a közönség reakciója és van, ahol igazán be is tudnak indulni a koncertek alatt, de ha nem is alakul ki veszett fejrázás vagy pogó az minket nem befolyásol. Az, hogy ott vannak a koncerteken és végighallgatnak mindket már azt jelenti, hogy jól esik a zenénk és el tudják engedni magukat, de azért vannak érdekes reakciók is Adam (nevetve) közbeszól: Igen, én például a színpadról szoktam pásztázni a közönséget és sokszor észreveszek teljesen álszellemünt arcokat, akik csukott szemmek, felfelé nézve lebegnek a zenénkre.

SB: Hol találkoztatok? Hogy kezdtetek el együtt zenélni? (itt bocsánatot is kértem, ha kezdik úgy érezni magukat, mintha interjút készítenék, mert nem ez volt a cél és nem is foglalkozom ilyesmivel, de ők kedvesen közöltél, hogy egyáltalán nem zavaróak a kérdéseim és szívesen válaszolnak)
tPHB (Adam): Mind a hárman egy zenesuliba jártunk és ott találkoztunk. Samuel: és nagyon hamar elég nyilvánvaló lett mindannyiunk számára, hogy együtt kell zenét csinálnunk.

SB: Mivel foglalkoztok? Van a zenekaron kívül munkátok?
tPHB (Adam): Igen van munkahelyünk, a zenekar nem tart el bennünket. Én a médiában dolgozom, Sam is videókkal foglalkozik, Dave pedig egy lemezboltban melózik.

SB: Tehát akkor mosta turné idejére elengedtek benneteket?
tPHB (Sam): Igen, szerencsére mindhármunknak elég lazák a főnökei ahhoz, hogy egy ilyen turné beleférjen. Adam: azért persze néha a turné alatt is kell dolgoznunk, ami különösen jó tud lenni, ha turnébuszba szorítva kell pötyögnöd a laptopodon (nevet), de igaz, hogy nagyon jó helyzetben vagyunk.

SB: Mik a terveitek a közeljövőben?
tPHB (Adam): Valamikor a jövő év elején, talán március körül tudunk egy kicsit megnyugodni és új dolgokkal foglalkozni.

SB: Amiből új lemez is lehet?
tPHB (Sam): Persze, de konkrét tervünk még nincs új lemez kiadására.

SB: És hogy érzitek most magatokat? Hogy vagytok?
tPHB (együtt): Köszönjük, tök jól vagyunk a hosszú utat leszámítva.
Adam: Ém most már eléggé fázom, meg éhes is vagyok (a többiek helyeselnek), úgyhogy elindulunk, szerzünk valamit enni. Nézzétek meg a sleepmakeswaves-t, nagyon jók!

Megköszöntem nekik és kértem, hogy ha tudnak, jöjjenek még hozzánk. Emlékszem, hogy a basszusgitáros, Adam az első, A38-as koncertjük elején a színpad előtt kialakult közönségmentes félkör megszüntetésé miatt megkért minket, hogy jöjjünk közelebb, majd mosolyogva hozzátette: „…hogy közelről nézhessétek az összes hangot, amit lejátszunk”. Remélem még sokszor nézhetjük és hallhatjuk őket itthon is, közelről.

Studt Bálint
fotó: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.