Archív

Nyár óta, pontosabban a Fishing óta várom, hogy végre elcsípjem egy jó klubkoncerten a Grand Mexican Warlockot vagy a Run Over Dogst, akik az őszi klubszezont egy közös országos turnéval nyitották. Ennek záró koncertje volt tegnap az A38 Hajón, a lehető legalkalmasabb helyen két ilyen zenekar számára, előttük pedig a DLRM melegítette a színpadot.

Bő hónapja a pesti utcákat járva lépten-nyomon belefutok a járdára felfújt DLRM feliratokba, és már nagyon vakarta az oldalamat, milyenek lesznek élőben, ráadásul zenekaros szülinapi bulival készültek.Tavasszal jött ki Cheeky Pig c. első nagylemezük, belőtték ezt a fekete-vörös vizuális hangulatot, ami illik is a lemezhez. Néhány európai koncert után itthon is egyre gyakrabban találkozni a nevükkel, és a zenéjükben benne van az a potenciál, hogy élőben iszonyatosan nagy bulit csináljanak, ha kellő energiával tolják. Viszont az a helyzet, hogy nem csak a lemez nem fogott meg, de élőben sem igazán. A “sablon party-rock” szavak jutottak eszembe, ami abszolút eladható és táncolható, de nekem kevés ahhoz, hogy kiemelkedjenek az átlagos jó bandák közül, főleg a két utánuk következő, lényegesen eredetibb zenekarral kontrasztban.

Run Over Dogst a Hajón legutóbb a lemezbemutatójukon láttam utoljára, ami iszonyatosan zseniális koncert volt, rengeteg emberrel, és már a tegnap est koncert harmadik percénél láttam, hogy ez a színpad bizony nagyon jól áll neki. Tökösen és energikusan indították a bulit, a Roll Down Your Cheeks és a Scallywag még mindig iszonyatosan dögös. Imádom mindkét lemezt, de azért egy kicsit jó lenne már új dalokat is hallani tőlük. A Cold Sweat of Lust bő két éve jelent meg, azóta megjárták Amerikát, elég sikeres koncerteket nyomtak Európa szerte (most is épp Japánba készülnek), de itthon azért elég csendben voltak, ami a tegnap esti nézőszámban is megmutatkozott; kevesen voltak. Ez, persze, a koncertélményből nem vett el, imádtam, ahogy odatették magukat. A Horror-strucknál viszont valami elmászott és onnantól kezdve egy picit szétesett a buli, inkább ment a sörrel formaegyesezés. Innen már csak a dob volt egyedül végig a helyén. Bár láttam már jobb koncertet tőlük, mindezek ellenére még így is ott volt a koncert.

Október elején jelent meg két új dal, mondjuk úgy, kedvcsinálónak a koncerthez, de meggyőződésem, hogy egy Grand Mexacan Warlock koncerthez azért olyan nagyon nem kell kedvet csinálni, van az mindig. A tavalyi III után szép csendben készül a negyedik nagylemez, várhatóan tavasszal már magunkévá is tehetjük. Időközben még az történt, hogy év elején Apey csendben távozott a gitáros posztról, és tegnap este egy régi-új tagot, Reich Tamást köszönthettük újra. Grand to see you back. Az első pillanattól a végéig nagyon egyben volt a zenekar, valószínűleg jót tett nekik a turné, hogy összemelegedjenek, érezhetően lendületben vannak. Az, hogy felvételen olyan hangzást raktak össze, amit először hallva mindenki meglepődik, hogy magyarok, az egy dolog, de többnyire élőben is képesek olyan showt csinálni, amit még nemzetközi viszonylatban is ritkán látok. Na, hát tegnap este is pont sikerült nekik egy ilyen.

Mindenkinek megvoltak a pillanatai, többször is. Undos végig ott volt, mint frontember; ment a poénkodás a dalok között, összepacsizás a színpadról, kiváló ének és kiállás. Hegyi Áron játéka mindig lenyűgöz, pl. a Birds in Cage vége olyan gyönyörűre sikerült, hogy leesett az állam. Lac gitározásában élőben mindig van valami apró plusz, amiben eltér a lemezen rögzítettektől, de tök sokat tesz hozzá, és Reich is teljesen beleillik a képbe. Tényleg egyben voltak, minden értelemben. A koncert második felénél már azt éreztem, hogy itt már felesleges is lenne zenéről beszélni, rengeteg érzés rohant meg, pl. a Vexed végénél a teljes megőrülés, a Reborn with the Sunnál a teljes katarzis, vagy a Losses nagyon mélyről feltörő dühös energiája. Zárásként az Aeons zárótétele, a Dusk telitalálat volt, ennél tökéletesebb pontot nem tehettek volna a tegnap esti i-re. Hiányzott már egy ilyen este.

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.