Archív

Nemzetközi reggelik, különleges burgerek, nemzetközi színvonal, őszinte szív és a legmenőbb cézársaláta evör. Ezek a szavak jutnak eszembe, ha arra az ebédre gondolok, amit a minap volt szerencsénk elfogyasztani a Tompa utcai Chef Coffeeban.

Szabó István családi bisztrója alig egy sarokra van a Trafó-Élesztő párostól, mégis ritkán vetődik arra az ember. Pedig érdemes. Tíz év szakácsmúlt és gyerekkori szenvedély vezetett oda, hogy István párjával és öccsével idén áprilisban saját helyet nyisson, ami, elmondása szerint, mostanra forrta ki magát annyira, hogy lássák, mi is az az út, amin haladni szeretnének. Ez az út pedig ropogósra sült goudával, különleges kolbászokkal, szaftos marhahúspogácsákkal van kikövezve. Étlapjuk legalább olyan eklektikus, mint egy zajzenei összművészeti performansz – elsőre megzavar, aztán kihallod belőle a lényeget. Részben a szemközti hotel miatt is tértek rá a nemzetközi vonalra, ami főleg a reggeliken mutatkozik meg; ham & eggs, bundás kenyér, bruschetta, club szendvics és croque monsier jól megfér egymás mellett, ahogy a nap többi részében a burger, saláta és hot dog is. Három állandó hamburger (gomolya, francia marha vagy mangalica) mellett spec ajánlatként kacsaburger volt a menün, mi pedig az alapító főszakács ajánlataira hagyatkozva kóstoltunk. Nem is tudom, hol kezdjem…

Talán érkezési sorrendben. Előre bocsájtom; a tálalás művészi. Pont. Meglátod, csodálnád, ha nem akarnál azonnal beleharapni. Francia marhahúsból a’la natur gyúrt húspogácsa, vörös cheddar, házi barnamártás, sült paprikaragu, pácolt salottahagyma, tökéletesre pirított húsos bacon, paradicsomkarikák, fűszeres mustár került a szezámmagos buciba, mellé házi chips sültkrumpli helyett. A buci az a fajta, kicsit édeskés, ami jól megy a húsokhoz, de mégsem a kalács fajta. Egy leheletnyivel tovább lenne érdemes pirítani, de a szezámmagért külön jár a pacsi. Az ízek remekül vannak összeállítva, egyik sem nyomja el a másikat, és a marhahúsnál is iszonyatosan pengén érzik, mit is jelent valamit közepesen átsütni.

E mellé érkezett egy mangalica burger is, amire házi BBQ szószt kentek, rá vörös cheddart, alá lilahagymalekvárt, aszalt paradicsom és grillezett ruccola került bele, meg egy kis szarvasgomba olaj, viszont buci helyett egyfajta tócsnit használnak, ami szokatlan, ötletes és nagyon jól megy a fentebb sorolt kombinációhoz. Ne olyan tócsnira számítson az ember, mint amit a nagyitól megszokott (ha megszokott), inkább egy újhullámos, burgerekhez optimalizált változatra.  A házi BBQ és a lilahagymalekvár külön pontot ért, a mangalica különleges íze is szépen kijött belőle. Viszont mindkét burgerre igaz, hogy a húshoz elférne még egy jó adag bors és só, de ezen már dolgoznak az illetékesek (na meg ízlése válogatja ;) ).

Ezen a ponton érkezett – a változatosság kedvéért – a cézár saláta. Ezzel mindig egy kicsit szkeptikus, vagy inkább csak kevésbé lelkes vagyok, de ez a cézár saláta minden képzeletemet felülmúlta. Ez nem egy szimpla saláta, ez művészet. Nem gondoltam, hogy ilyet lehet, de gouda sajtból készült ropogós tálkában tálalták a remekül fűszerezett jércemell halmokat (sütés közben rozéval locsolgatták, ettől olyan omlós volt, hogy ihaj) és zöldségeket, majd még megkoronázták némi parmezánforgáccsal. Szavak nélkül maradtunk. Itt a saláták egy új dimenziója nyílt meg előttünk, amit eddig hallomásból sem ismertem. Ezen a ponton említeném meg a csurgódombi sajtmanufaktúrát, ahonnan a sajtok származnak. Eltökélt szándékom meglátogatni őket.

Meglepetés desszertként még egy kacsaburgert is tálaltak. Az omlós kacsahúson vastag mozzarellaréteg olvadt, enyhén fahéjas párolt likakáposztával és egyéb növényekkel, a buci talpára pedig kacsazsírt kentek. Uh. A bors dolog erre is igaz, de olyan ízkombináció állt itt össze, amibe egy kicsit beleborzongtunk. Nálam a kacsa vitte, a salátával kézen fogva azt a pálmát. Külön-külön is jó érv lenne, hogy visszalátogassak, de együtt már súlyos. Mindenképpen lessetek be hozzájuk! Facebookon pedig itt találjátok őket.

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu