Archív

A hosszúnevű zenekarok estéje a Robotban, avagy két irgalmatlanul dögös banda egy helyen: Alone in the Moon és The Royal Freak Out. Két vidéki koncert közti pesti csúcspont, szexi basszusok, irgalmatlan riffek. Ez már nagyon hiányzott a pesti éjszakából!

Múlt pénteken a fehérvári Nyolcas Műhely színpadán kezdődött minden. Ritkaszenya hideg volt, vacogva vártuk, hogy a szegedi Five More Minutes elindítsa az estét, akik első sorban tavalyi EP-jükről hoztak jó karcos dalokat. Utánuk nyomta a glamúr gurnge-ot az Alone in the Moon, azaz sajátos szájízű, élőben karmolós zenéjét, majd a The Royal Freak Out zúzott egy szexiset, eddigre már nem volt fázás sehol, majd a teljesen fehérvári Absent Distance zárta az estét, akikre tökéletesen illik a mottójuk: “Szigorú dzsentelések és könnyfakasztó gitárszólók.” Mind a négy zenekar nagyon odatette magát, kemény estét hoztak össze, ami után izgatottan vártam a tegnapi robotos bulit.

Bevallom, az izgalom mellett kicsit tartottam is az estétől, nyitása óta ugyanis rendre az a hír járta a Robotról, hogy megörökölték az “instantpincés” hangzást, ami, hát, finoman szólva hagyott kívánnivalót maga után. Ez volt az első dolog, ami megcáfolódott. Elég jó hangmotyóval pakolták tele, amihez Szűcs Szabika rezidens hangosítása a fő garancia arra, hogy hang terén itt bizony nem lesz gond. Nem is volt, sőt! Ahogy belecsapott az Alone in the Moon, szinte leesett az állam, mennyire jól kijön a dob és a basszus. Nagyon tiszta koncertélményt kaptunk tőlük, ahol remekül kijöttek a grunge-os-punkos és a lágyabban karcos rockos részek is. Eddig azt gondoltam, hogy a 2015-ös debüt-albumukat nem fogják tudni nálam felülírni, hiába tetszett nagyon az idei EP is, meg élőben sem először hallgattam meg a Glamour Grunge dalait, de tegnap este egyik-másik még jobban beütött, mint pl. a nagyon nirvanás Be a Woman! vagy a The Jury is, amit amúgy is nagyon megszerettem már elsőre is. Az utóbbi időben a legjobb koncert volt, amit tőlük láttam.

Az utánuk érkező The Royal Freak Out viszont rájuk ígért, mondom ezt, persze, némi elfogultsággal. De az elfogultságomat félretéve is úgy buliztuk végig a koncertjüket, ahogy ritkán. A szép számmal megjelent közönség lelkesen bólogatott, Erdős Júlia is lelkiismeretesen fotózta végig az estét. Az a helyzet a srácokkal, hogy az utóbbi időben iszonyatos lendületet kaptak a háttérben és élőben is. Dolgoznak a nagylemezükön, amiről egy-két új, nagyon dögös dalt mindig csepegtetnek a koncerteken, de a kiállásuk is szinte koncertről koncertre egyre lehengerlőbb. Iszonyat jót tesz, hogy két vokált is használnak most már, színesíti a zenét látványban is. A sűrűbb koncertezés pedig a két kislemez dalainak is nagyon jót tesznek, sokkal összetettebbek és kiforrottabbak lettek. Mondjuk úgy, most értek be és virulnak igazán. A Way Out, a Comeback, a Happyness Factory, de igazából mindegyik tarol, én újra belezúgtam.

Azzal az érzéssel jöttem el a Robotból, hogy ez után a két koncert után semmilyen más zenét nem szeretnék hallgatni. Soha többé. Úgyhogy jövő pénteken irány Debrecen, ahol a Frogshow társaságában zúznak majd a Víztoronyban (event itt). Ott találkozunk!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.