Archív

A Nikkei Európa legújabb gasztronómiai szenzációinak sorát gyarapítja, a kifejezés alatt a perui és a japán konyha fúzióját értjük. Perut, ezt a dél-amerikai államot rengeteg kulturális behatás érte az évszázadok alatt, ezek közé tartoznak a felkelő nap országának képviselői is.

Brazília után Peru a második legnagyobb japán népességgel rendelkező ország Dél-Amerikában, és ez a nemzetség kétségtelenül nagy hatást gyakorolt a perui kultúrára. Voltaképpen Peru volt az első olyan dél-amerikai ország, mely diplomáciai kapcsolatot létesített a sintoizmus és a szamurájok népével. A japánok a 19. században kezdtek bevándorolni az inkák egykori földjére és eleinte főleg a cukornád földeken dolgoztak. Hosszútávú befolyásuk egyik legegyértelműbb megnyilvánulása a Nikkei, a perui-japán fúziós konyha, mely lassan meghódítja az egész világot.

Japán bevándorlók a II. vh. alatt (Forrás: http://www.discovernikkei.org)

A történelem során a japánok elég gyakran találták magukat idegen környezetben, de az esetek többségében hűek maradtak a saját hagyományaikhoz. A Nikkei eklatáns példája a kultúrák közti együttműködésnek, az alkalmazkodás egy olyan formájának, mely a tradíciók fennmaradását se téveszti szem elől. A Nikkei közösségnek sikerült beleolvasztani az új anyaország alapanyagait a japán konyhatechnológia világába. Mindkét nép körében nagy tiszteletnek örvend a hal. A sushi kiválóan párosítható a cevichével, ezzel a tipikus perui étellel, melynek az alapja ugyanúgy a nyers hal (tőke- vagy nyelvhal), mint a sushinak, csak ők általában marinálják és citrommal ízesítik az algalapba tekerés helyett.

A japán konyha eleganciája és a perui ízek frissessége szépen kiegészíti egymást.

A Nikkei konyhában a friss halat, a misot, a szóját, a gyömbért, a wasabit és a rizst lime-mal, yukkával, kukoricával, aji borssal és különböző burgonyafélékkel kombinálják. A japán konyha eleganciája és a perui ízek frissessége szépen kiegészíti egymást, de még csak most kezdik igazán felfedezni az ebben rejlő lehetőségeket.

Nobu Matsuhisa (Forrás: https://www.reviewjournal.com)

Nobu Matsuhisa, a Nobu éttermek tulajdonosa, egyike a Nikkei legtekintélyesebb úttörőinek, aki a 80-as években kezdett el ezzel foglalkozni, de Toshiro Konishi is sokat tett le a perui-japán konyhaszimbiózis asztalára. Az utóbbi két évtizedben számtalan kitűnő Nikkei chef bukkant fel a világ legkülönbözőbb részein, ilyen a barcelonai Albert Adria is. Pakta nevű éttermében rengeteget kísérletezik a perui-japán ízekkel a molekuláris gasztronómia jegyében: a Fujiyama menüben inkább a japán, míg a Machu-Picchu menüben inkább a perui jellegzetességek lettek kihangsúlyozva. A londoni Choto Matte étterem is a Nikkei konyhát képviseli, de még mindig Lima, Peru fővárosa tudja a legtöbbet nyújtani ilyen téren.

A londoni Choto Matte étterem enteriőrje (Forrás: https://www.countryandtownhouse.co.uk)

Ha megjött a kedved ahhoz, hogy jobban beleásd magad ennek a kulináris irányzatnak a titkaiba, érdemes lehet beszerezni a Nikkei Cuisine című könyvet, mely kiváló szakmai tanácsokkal látja el az érdeklődőket. Az egyszerűbb, családi Nikkei fogások receptjeitől egészen az elegánsabb, bonyolultabb ételek leírásaiig szinte mindent megtalálhatunk benne, mint például az alábbi tipikus Nikkei ételek.

Ceviche Nikkei
A Ceviche az egyik legnépszerűbb perui étel, a hagyományos módszer szerint citromlében marinálják a friss halat órákig, de a Ceviche Nikkei elkészítésénél a citromot csak pár percig adják a halhoz a felszolgálás előtt, hogy ne főjön annyira meg. Szójával és gyömbérrel is kombinálhatják.

Nikkei Ceviche (Forrás: https://www.tripadvisor.com)

Tiradito
A tiradito is azon perui ételek közé tartozik, melyek a japán hatást mutatják. Abban különbözik a Cevichétől, hogy ebben az esetben a nyers halat vékony szeletekre vágják, és közvetlenül a rendelés után elkészítik. Megjelenésben a carpacciora vagy a sashimire hasonlít.

El Barranquino
Szeletelt lazac édesburgonyapürével felszolgálva, egy csipetnyi wasabival és salsával a tányéron. Előfordul, hogy coconából, ebből az Amazonas esőerdőből származó gyümölcsből is tesznek mellé. Elsőre könnyű ételnek tűnik, de valójában nem is annyira az.

A bevándorlók kétségkívül nagyban hozzájárultak a perui konyha fejlődéséhez, alakulásához. A japánok mellett a kínaiak is nyomot hagytak e dél-amerikai ország ízvilágán, a kínai-perui kulináriát a chifa névvel illetjük. Magyar-perui gasztrofúzió elméletben még nem létezik, de Padilla Camones Karen M. már ezt a témát is el kezdte pedzegetni: szakdolgozatát Perui és magyar gasztronómia címmel írta meg 2010-ben, és ebben a következőket találjuk:

Tizenhét éve élek Magyarországon, de többnyire perui hagyományokon és perui ételeken nőttem fel. Sajnos nem mindig tudtunk eredeti hozzávalókat használni, mivel Magyarországon nagyon sok perui fűszer, növény nem található meg. De természetesen anyukám mindig kitalált valami mást, amivel helyettesíteni tudta a hiányzó összetevőt.”

Érdemes kipróbálni ezeket a finomságokat, úgyhogy mindenképp látogass el egy Nikkei étterembe, ha Peruban jársz.

Tóth Illés

Megosztom.

Comments are closed.