Archív

Egy korszak lezárása: Rövidesen találkozunk. Hét új dalt gyűjtött egy csokorba Muzsik és Volkova, a valaha volt ZUP magyar-orosz dalszerző testvérpárja. Újabb indie folkos, akusztikus utazás a greengrass világában, itt és most debütál a lemez!

Muzsik és Volkova, azaz Farkas Krisztina és Farkas János Magyarország keleti csücskéből, Záhonyból származnak, az elmúlt tíz évben a ZUP tagjaiként zenélték körbe az országot, majd 2016 nyarán fordulópont jött el az életükben, és egy teljesen új zenei irányvonal mentén duóban kezdtek el dolgozni. Ennek eredményeként született meg a Muzsik és Volkova I, II, és III kislemez-trilógia szerzői kiadásban. A második jutott el hozzám először, a mélyen személyes vagy humorosan, élesnyelvűen szociokritikus szövegek, és az alájuk pakolt sokrétű és izgalmas dallamok olyannyira beütöttek, hogy azonnal megkerestem őket egy interjúra. Ebben Muzsik (János) úgy fogalmazott,, hogy itt élni “olyan, mint egy elszabadult hajóágyú. Elmegyünk a falig, de ki tudja mi lesz belőle.” Meggyőződésem, hogy még mindig nem mentek el a falig, még bőven vannak feszegetnivaló határok.

A kislemez-trilógiával beugrottak a klub- és fesztiválvilágba is, idén már a Fishing on Orfűn is felléptek, júliusban pedig megnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díját és az Óriás és Quimby előtt játszottak a Budapest Parkban is. Ősszel aztán munkához láttak, sorra alakultak az új dalok, kihoztak két single-t, a Boldog voltam és a Végre tudom két nagyon személyes ballada. Időközben a testvérpár végleg elhagyta a ZUP nevet, és maradnak “csak” Muzsik (János – ének, gitár, basszusgitár, dob, szájharmonika) és Volkova (Kriszti – ének, tangóharmonika, billentyű, ukulele, basszusgitár, apró kütyük). Az itt és most debütáló Rövidesen találkozunk már a NOW Books & Music gerilla-kiadó gondozásában jelenik meg, ők egyengetik majd a duó ügyes-bajos dolgait is. A hét dalt összefogó album a skizoid audio stúdióban készült Prommer Patrik keze alatt, aki nemcsak producerként vett részt a munkában, hanem zenészként is dobbal és dobroval. 

Prommer Patrik mellett még két régi zenészbarát is hozzátett néhány dalhoz, Harangozó Sebestyén (gitár, Szabó Balázs Bandája) villanygitározik az Álmomban c. dalban és Pesti Mátyás (Nunki Bay Starship) nagybőgőzik a Tejfehérben, a Túl gyors nekem ez a világban és az Unom márban.

“A lemezt Jánosnál, a várostól távol, fent a hegyen vettük fel három nap alatt. Kitelepültünk Prommer Patrikkal (skizoid audio) ottalvósba’, vele korábban együtt zenéltünk a ZUP-ban, és az előző két Muzsik és Volkova kislemezen is vele dolgoztunk. Az album ugyan hét számos, ami igazából se nem nagylemez, se nem kislemez, de mi ennek ellenére (vagy pont ezért) kereknek érezzük. Az elmúlt fél év elég intenzív időszak volt mindkettőnk számára, és kivételesen jóval több dalt írtunk, mint amennyit aztán felvettünk. Nagyon sok ember, hangulat, helyzet, no meg a legkülönfélébb zenék inspirálnak és valahol szomjazom is most ezt a tömény ingeráradatot. Nyitottabb és elfogadóbb lettem, és ez a dalírásban is kellő szabadságot ad.” – mesélte nekünk a lemezről Volkova

Hivatalos lemezbemutató január 25-én lesz a Mika Tivadar Mulatóban (event itt), ahol ott lesz velük Prommer Patrik és Pesti Mátyás is, a vendég pedig Demény Gergő. Nézzétek meg őket élőben is, addig is hallgassátok lemezt itt, vagy YouTube-on, a kiadó oldaláról pedig közvetlenül meg is vásárolhatjátok!

Muzsik és Volkova a facebookon

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.