Archív

Egy pillanatig sem gondoltam, hogy egyedül lennék, aki imádja a Fishinget vagy aki azt gondolja, iszonyat jók ott a Jazzékiel bulik, de különösen jó érzéssel tölt el, hogy ezzel maga a zenekar is így van. Ennek örömére az ottani koncertjeikből válogattak össze egy lemezanyagnyit, ami a minap jelent meg Jazzékiel on Orfű címmel a Klinik gondozásában.

Két éve nagy visszatérés volt a Másokat szeretni, 2015 egyik legjobb lemeze, a nagy visszatérés pedig – szerencsére – az élő fellépéseket is visszahozta a zenekar (és a mi) életébe. A klubok színpadai mellett a fesztiválokra is, például a Fishing on Orfű sokféleképpen nevezett, valójában PMFC-re keresztelt fura alakú színpadára is. A nagylemez után elkészült annak remixváltozata, a Másokat_REMIXEK, majd a „B-oldalas” dalokat tartalmazó Belle Époque EP, jövőre pedig remélhetőleg érkezik egy új stúdiólemez is.

“Egy jó fekete-fehér Hitchcock thriller” – Jazzékiel: Másokat szeretni kritika
Sokáig váratott magára, hogy vére megérkezzen a Jazzékiel harmadik (vagy inkább három és feledik) nagylemeze, a Másokat szeretniolvasd tovább!
Nincs mentség! – Jazzékiel interjú Jakab Péterrel és Hegyi Áronnal
Nem is olyan régen elkészült a Jazzékiel harmadik, Másokat szeretni című lemeze. Meghallgattam, nem ereszt. Olyannyira, hogy megkerestem őket, beszélgessünk egy kicsit az eltelt időről, szplínről, szövegekről, rémmesékről, és… olvasd tovább!

Ám mielőtt az új lemez megjelenne, öt évnyi fishingezés (2012-től 2017-ig) anyagából válogattak össze egy albumot. És, hogy miért éppen ez a fesztivál? “A legjellemzőbb talán, hogy majdnem mindig elmarad a Jazzékiel. :) Vagy lefullad az autó (2012), vagy elgurul a busz kereke (2016) és az utolsó pillanatban esünk be” – mesélte nekünk Jakab Péter, a zenekar forntembere – “Összesen talán ötször játszottunk, 2014-ben tényleg le kellett mondanunk, mert a Szabó belevert az ajtóba az egyik próbája után a koncert előtti este, és eltört a keze.  Amúgy többek között azért kedvenc fesztivál, mert alapvetően támogatja az undergroundot, vagy legalábbis ezt a fajta, magyar nyelvű alternatív rétegműfajt amit mi is csinálunk. Normális idősávban lehet játszani, normális színpadmesterekkel lehet együtt dolgozni és ráadásul nem tettek le rólunk akkor sem, amikor leállt a zenekar. Orfű volt az egyetlen hely, ahol játszottunk ezek alatt az évek alatt is.”

A zenekar szerette volna, ha “fésületlenebb, koszosabb arcukat mutatja” a lemez, aminek keverését Kálocz Tamás, a fesztivál egyik főszervezője végezte. Czitrom Ádám szerint “A Jazzékiel szerintem olyan zenekar, amely élőben nagyon más élményt nyújt, mint felvételen. Azok az energiák, amik általában egy koncerten felszabadulnak ritkán reprodukálhatóak stúdió körülmények között. Az orfűi fellépéseinkre ez különösen igaz, mert az eddigi évek során a fesztiválra való lejutásunkat mindig különböző kalandok övezték, amelyeknek köszönhetően színpadon annál jobban odatette magát a zenekar. Remélem, hogy ugyanezt az energiaszintet fogjuk tudni hozni anélkül, hogy bárkinek lerobbanna a kocsija, vagy eltörné valamijét.”

A Jazzékiel on Orfű koncertlemez-bemutató koncertjét az Akvárium Klubban tartják december 15-én, ajol a vendégük lesz Hajba Áron (a banda korábbi gitárosa) és Mohácsi Mátyás (basszusgitár), akik szintén hallhatók a lemezen, előttük pedig új felállással és dalokkal a Beat Dis játszik, illetve iamyank vadonatúj ambient projektje, a zongora- és csellóközpontú Atreyu’s Horse, ezt a felállást nemrég mi is láttunk a Gödörben, ahol a Jazzékiel tagjai is felbukkantak. “Yanknak ez a bizonyos produkciója nagyon tiszta, minimál és filmzene-jellegű. Szerintünk nagyon szép színfoltja lesz az estének. Ezen kívül a ráeső választás egy jövőbeli együttműködést is előrejelez, de erről még korai beszélni.” – mondta Czitrom Ádám, majd Jakab Péter is hozzáteszi: “Yankot nagyon szeretjük, jó a kapcsolatunk civilben is. Nem véletlen, hogy őt kértük fel a remix kazin a nyitó trackre is. Amúgy pedig a negyedik lemezen valamilyen formában fogunk együtt dolgozni, erről már meetingeltünk korábban, de ahogy Ádám is mondja, korai még erről beszélni. A koncert a Gödörben tetszett, szintén Ádámmal mentünk le rá. De nem előzenekari státuszba hívtuk el sem őt, sem a Beat Dist – akiknek ráadásul új klipjük és 3 új daluk is van most készülőben a koncert előtt. Csigóék új felállásában elég emblematikus arcok fognak játszani: Szőcs Gergő dobon (aki ugye volt Jazzékielben is pár hónapig, de gyakorlatilag a fél hazai undergroundot végigdobolta), Mohácsi Matyi a Grandből basszerol, billentyűn pedig Dure, aki meg ugye  a Turbóból ismerős. Szóval ez ilyen egy ivású, masszív társaság, egy korosztály vagyunk nagyjából és szeretjük egymást mindannyian. Inkább fogjuk ezt úgy fel, hogy három banda, hasonló hangulatban, különböző megfogalmazásban fog játszani egymás után. Csak éppen mi rántottuk össze ezt a kompániát a koncertlemez megjelenés apropójából.” 

 Szóval december 15-én irány az Akvárium, ott találkozunk!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.