Archív

Tegnap este különleges élményben volt részünk, hiszen nem más, mint David Lynch múzsájaként emlegetett Chrysta Bell tette tiszteletét a Dürer Kertben egy csodálatos koncert erejéig. A vasárnapi borús, esős időjárás kedvezett a jól ismert Lynch-féle világ megidézéséhez, és az énekesnő/dalszerző/divatmodell/színésznő nem is hagyott cserben minket, vagyis a We Dissolve magyarországi turnéállomásán ízelítőt kaptunk a filmekből már jól ismert drámai szenvedélyből és Rita Hayworth vagy Isabella Rosellini személyiségét idéző erotikus kisugárzásból.

A Budapestre harmadik alkalommal érkező énekesnő szervesen kötődik többek között Lynch Twin Peaks sorozatához. A harmadik évadban már színésznőként is megcsodálhatjuk szépségét és tehetségét egyaránt. Valójában a kultikus filmrendezővel rendszeresen együtt dolgozó Chrysta a filmbeli világot ülteti át a zene nyelvére. Talán ettől (is) olyan sikeres ez a projekt, hiszen aki elmerült legalább egy alkalommal a már említett Twin Peaks a Lost Highway, vagy a Mulholland Drive útvesztőjében, az minden bizonnyal fogékony más művészeti ág által létrehozott produktumra is. Főleg, ha ugyanaz a sejtelmes, megfoghatatlan hangulat lengi körül az alkotást. A 2011-es This Train album minden dala Lynch szüleménye, vagyis valójában zenei rendezőként instruálta és inspirálta az énekesnőt, és ezáltal kialakította azt a karaktert melyben Chrysta tökéletes alakítást nyújtott. Ezután már csak múzsaként emlegetett énekesnő 2012-es magyarországi fellépéséről sajnos lemaradtam, de az új album budapesti turnéállomását vétek lett volna kihagyni.

Előzetesen jó párszor lepörgött az új album, nem is tudtam egykönnyen szabadulni a sajátos álomszerű utazást idéző szerzeményektől. Bár a We Dissolve lemez dalait is átjárja a jól ismert atmoszféra, a szürrealizmusba hajló hangulat, a kultikus rendező ezúttal nem működött közre a kiadásban. Az énekesnő Portishead, Sunn O))) és Yes tagok bevonásával rögzítette a dalokat. Jóval több soul, rock és blues jegyeket tartalmaznak a számok és markánsabb hangzás jellemzi az album egészét. A goth soulnak is hívott stílus, a tipikus Lynch-féle dream pop elemekkel keverve nagyon erős elegyet alkot, melyet tegnap este is megcsodálhattunk. Abban biztos vagyok, hogy Chrystát legalább egyszer látni kell koncerten is, hiszen tökéletesen prezentálja élőben a fülledt hangulatú balladák furcsa, sötét, álomszerű világát.

Előzenekar nem lévén Chrysta egy picit megvárakoztatta a közönséget, a 20 órás kezdés helyett röpke félórás csúszással vette kezdetét a szeánsz. Ez a momentum is szépen illeszkedett a jól felépített karakterjegyek közé. A közönség érezte is a levegőben vibráló sejtelmességet és rajongók tömött sorokban gyülekeztek a színpad előtt, gyakorlatilag megtelt a Dürer középső terme.

A stílusos bevonulás sem maradt el; először a gitárosok álltak a színpadon napszemüvegben mozdulatlanul, majd a dobos is elfoglalta a helyét miközben a kivetítőn Lynch konferálta fel Chrysta Bell-t. A film noir filmeket idéző végzet asszonya stílus nagyon jól mutatott a színpadon és már az első taktusokból és színpadi jelenlétből kiderült, hogy klasszikus dívával van dolgunk. Chrysta átszellemülten hozta a femme fatalet és a vörös fénybe burkolózott pódium filmbeli jelenetté változott. Az előadás az albumok dalainak hangulatát tökéletesen visszaadta és az énekesnő hangja sem fáradt el, sőt, minden számban maximális teljesítményt nyújtott. A nem túl hosszú koncertidőben még gitárt is ragadott egy pár szám erejéig, ezáltal színesítve a produkciót. A komor titokzatosságot, drámai feszültséggel teli szerzeményeket pedig jól ellensúlyozták a kicsit beindulósabb, rockosabb számok. A közönség részéről be is indult a bólogatás, amely lazább fílinget kölcsönzött a rendezvénynek. A ráadásban még visszatért a színpadra a díva, melyre a kivetítő film noir hangulatú jelenetei is ráerősítettek. Tegnap este tökéletes eladást láttunk, kiválóan felépített produkciót és megcsodálhattuk a megtestesült David Lynch-i álmot.

Libus Ágnes
fotó: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu