Archív

“Jobban érzem magam a kanapén a laptopommal, egy darab kontrollerrel és a fülesemmel, mint egy NASA vezérlőközpont előtt” – ezzel a gondolattal kezdődött formálódni az Algernon Artworks bemutatkozó kislemeze, a Days Will Go By Anyway, amit itt és most hallhattok először. Induljunk el befelé!

Szemöldökfelhúzós rácsodálkozás volt, amikor szembejött, hogy valaki a Lúdas Matyi c. rajzfilm 40. évfordulójára készített egy dalt, amihez a dobokon és basszuson kívül minden egyes hangmintát a rajzfilmből nyert ki. Szubjektív gyerekkor-nosztalgia a’la Algernon Artworks. Hallgassátok meg itt. A név Vincze Judit egyszemélyes elektronikus zenei projektjét takarja, aki idén kezdte a szárnyait bontogatni ábrándozós downtempo, mélázós ambient és elgondolkozós trip hop hatások között. Az imPro School-ban tanult Zenei Producer és Sound Design képzéseken, melynek hatása szintén érezhető a zenéjén, nem titkolt célja pedig, hogy önmagunk megismeréséhez szolgáltathasson háttérzenét.

fotó: Horicsányi Krisztina

“Az önvizsgálat nálam már jó régóta tart, de ez az elmúlt időszak leginkább arról szólt, hogy milyen vagyok én, mint elektronikus zenész, zenei producer, hogyan működöm, és mi kell ahhoz, hogy működjek. Klasszikus zenei háttérrel az imPro-ban láttam először Abletont, ami nagyon stabilan lerakta az alapokat, mivel azonban kimaradt a “privát ismerkedésem” ezzel a környezettel, a suli után ott álltam házi feladat nélkül és lényegében féltem lerakni egy hangot is, mert tudtam, hogy ez még nem lesz olyan jó, mint amit elvárnék magamtól. A szintlépéshez meg gyakorlás kell, szóval jó kis 22-es csapdája. A másik oldalról meg tudat alatt meg akartam felelni annak a képnek, ami zenei producerekről az interneten kering. Csak írd be a google-be, és ki fog dobni egy csomó olyan képet, amin fiatal fickók baseballsapkában ülnek a stúdióban egy böhömnagy keverőpult mögött, vagy otthon a hetvenkét szintivel és kütyüvel körbebástyázva. Úgyhogy elkezdtem én is körberakni az asztalomat a zongorámmal meg egyéb dolgokkal, és azt vettem észre, hogy soha nem ülök le, mert fullasztónak érzem. Szóval, időbe telt, mire rájöttem, hogy ez valójában egy tök szabad dolog, és én húzom meg a saját határaimat. Ha sokkal jobban érzem magam a kanapén a laptopommal, egy darab kontrollerrel és a fülesemmel, mint egy NASA vezérlőközpont előtt, akkor azzal az égvilágon semmi baj nincs.”

Ez a fajta önfeltérképezés azért iszonyatosan hasznos mindenki számára, mert a változások korát éljük, és kb. senki nem abból a szakmából fog nyugdíjba menni, mint amiben elkezdett dolgozni.

“Sokkal könnyebben képes vagy felmérni a lehetőségeidet egy változó környezetben, ha pontosan tisztában vagy a saját képességeiddel, és működési mechanizmusoddal, valamint reálisabb célokat is tudsz magad elé állítani.” – mondja Judit a most debütáló Days Will Go By Anyway kapcsán. Saját magunk megismeréséhez, ahogy Judit fogalmaz, a zene hangulati alapozó, vagy akár asszociációs trigger is lehet, és ehhez tökéletesen eltalálta azt a megnyugtató, kellemes zenei atmoszférát, ami segíti, hogy szárnyra kapjanak a gondolatok, beinduljon a szabad asszociáció anélkül, hogy köldöknézegetés vagy pejoratív értelemben befordulás lenne belőle. Öt dal, öt kellemes darab, ami azt engedi sejtetni, hogy Algernon művészeti manufaktúrájából később is érdekes dallamok fognak előkerülni. Kövessétek, hallgassátok, szeressétek!

Décsy Eszter

Megosztom.

Comments are closed.