Archív

Csütörtök este megnéztük az A38 hajó Kiállítótermében az amerikai dalszerző/énekesnő Emma Ruth Rundle koncertjét. A felvezetésről a szintén amerikai Jaye Jayle gondoskodott.

A borús, esős, sőt néhol havas időjárás ellenére is töretlen jókedvvel indultam neki a csütörtök éjnek, ugyanis a héten már másodszor látogattam el a hajó fedélzetére. Szóval nagyon király dolgom volt mostanság, hiszen a kitűnő teljesítményt nyújtó Hidden Orchestra műsorát tekinthettem meg pár nappal ezelőtt és meg kell mondjam, hogy még most is a koncert hatása alatt vagyok. Ilyen előzmények után már csak hab volt a tortán Emma magával ragadó estje.

A Kiállítótér egészen kivételes atmoszférával bír, különösen az ülős koncerteknek ad egy sajátos hangulatot nagy üvegablakaival és a Duna szinte kézzelfogható közelségével. Az egykori Young Widows tag, Evan Patterson szólóprojektének is tekinthető amerikai banda, a Jaye Jayle meg is találta a helyét ebben a közegben és kezdetét vette a szeánsz. Jól állt nekik a színpad és az alig megvilágított pódiumon nagyon karakteres előadásban volt részünk.

A gitáros/énekes Evan biztos kézzel vezette a csapatot és a lüktető ütemek, a lassú, hömpölygő zenefolyam rendesen be is szippantotta a közönséget. Szinte egy pisszenést sem lehetett hallani a koncert alatt, a nézők teljes áhítattal adták át magukat az élménynek. A néhol filmzeneszerű elemekből olykor Lynch hangulatképei is felsejlettek. Érdekes és titokzatos, de mindenekelőtt stílusosan előadott zenei világba kalauzolt el a banda.

Emma Ruth Rundle nem ismeretlen a hazai közönség előtt. Járt már hazánkban két zenekarával, a Red Sparowes-zal és a Marriages-zel is, illetve szólóban is bemutatkozott a magyarországi rajongóknak. Sajnos eddig élőben nem volt hozzá szerencsém, de tegnap este megadatott a lehetőség a pótlásra. Emma az új lemez, a The Time Between Us és a 2016-os Marked for Death dalaival érkezett a Jaye Jayle tagjaival kiegészülve. Nem vitás, hogy az énekesnő hatalmas karizmával rendelkezik. Már a koncert elején magával ragadta a hallgatóságot az egyszálgitáros előadás. Szuggesztív személyisége és kiváló hangja a színpadra szegezte a tekintet és nem is engedte el egyhamar. A Jaye Jayle tagokból álló kísérőzenekar felállása után is Emmára fókuszált a figyelem, vagyis frontemberként sem utolsó. A szerzeményeket tökéletesen, lemezminőségben kaptuk vissza és Evan vokálja is szépen szólt a dalokban. Abszolút nem véletlen, hogy Emmát olyan dalszerző/énekesekhez hasonlítják, mint pl. Tori Amos, Chelsea Wolf, vagy PJ Harvey. A tudatosság, a tettvágy és a tehetség olyan egyedi kombinációja teljesedik ki a személyiségében, amely magasan kiemeli kortársai közül.

A kimunkált zenei háttér és hangszerelés mind-mind az énekesnő egyéni hangvételét helyezte előtérbe, amely során különleges, katartikus zenei élményben volt részünk. A shoegaze, a folk-gótikus jegyek, sőt a metál egyes elemei is színesítették az összképet. A zárószámként előadott egyszálgitáros Real Big Sky pedig tökéletes keretet adott a fellépésnek, méltó zárásaként a varázslatos eseménynek.

Emma Ruth Rundle egyértelműen a gótikus folk szintér egyik legkarakteresebb és egyben legkülönlegesebb dalszerző-előadója, melyről a tegnap esti teltházas koncerten mi is meggyőződhettünk.

Libus Ágnes
fotók: Bajcsi Dávid

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu