Archív

Tortilla, nachos, burrito, taco… Gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket, de hogy pontosan miben is különböznek egymástól, az nem mindenki számára egyértelmű. A megoldás kulcsa a hajtogatásban és az elkészítési technikában rejlik.

Mexikóban nemzeti ételnek számít a tortilla, ez a kukoricalisztből készült lapos lepény. Ezerféle változata létezik, minden régióban más és más elkészítési módokat alkalmaznak. Két biztos pont van, a chili és a citrom, utóbbi főleg azért, mert fertőtlenítő hatással rendelkezik, és ez a tulajdonság egy ilyen meleg éghajlatú országban igen előnyös tud lenni.

A quesadillának, a burritosnak, az enchilladának mind a tortilla az alapja, ezek csak a hajtogatásban és egyéb elkészítési technikákban különböznek egymástól. A taco például attól taco, hogy a tortillalapot egészben, de meghajtva sütik meg, majd a vendég saját magának válogathatja össze a különböző töltelékeket (bab, sajt, húsok stb). Az enchilladát mártással öntik le, majd egybesütik, a nachos tortilla chipsből készül, melyet szószokkal és sajttal borítanak be. A tamales esetében a gőzölt kukoricalepényt banánlevélbe göngyölik.

A szószok elmaradhatatlan részei a mexikói konyhának, melyeket dipként használnak, vagyis ebbe mártogatják a különböző tésztákat, chipseket. A legismertebb ilyen a salsa, melynek a tortillához hasonlóan sok variációja létezik. Nagyon apróra vágott paradicsomból és hagymából áll, ezt az alapot különböző fűszerekkel, chilivel és lime-mal ízesítik. Az azték eredetű guacamole avokádóból készül és szintén elterjedt az országban.

A mexikóiak nagyon szeretnek főzni, inkább az számít kirívó esetnek, ha valaki nem űzi lelkesen a konyhaművészetet otthonában. Velünk ellentétben nem hódolnak annyira a különböző leveseknek, főzelékeknek, de a chili con carne például rokon vonásokat mutat a mi gulyásunkkal.

Mindenesetre ha egy mexikói körútra adnánk fejünket, ésszerűen válogassunk a kínálkozó étkezési lehetőségek közül. Jobban járunk higiéniai szempontból, ha mellőzzük az utcai árusokat és csak nagyobb éttermekben próbálkozunk meg e Közép-amerikai ország ételremekeivel.

És most ajánlunk nektek négy kitűnő budapesti éttermet, ahol megtapasztalhatjátok a mexikói ízvilág nyújtotta izgalmakat:

El Bigote  

A Király utca rendkívül sokszínű és vibráló, ezért nem is meglepő, hogy egy jó kis mexikói street foodos is színesíti a környéket. Az El Burritoban olyan autentikus alapanyagokat használnak, mint a Serrano sonka vagy a Chorizo. Az árak rendkívül barátságosak (ezer forintból kijön egy tortilla), az adagok mérete pedig minden várakozást felülmúl. A hely maga viszont nem túl tágas, de ez hangulatos is tud lenni.

Arriba Taqueria

Ebben az étteremben az az érdekes, hogy mi magunk állíthatjuk össze a tacók és burritók töltelékét, melyek elkészítését ráadásul a saját szemünkkel követhetjük végig a látványkonyhás megoldásnak köszönhetően. Az enteriőr kialakításánál ügyeltek arra, hogy vizuális szinten is Mexikót idézzék: Frida Kahlot, a Lucha Libre birkózókat és egyéb mexikói hírességeket ábrázoló képek borítják a falakat. Ha kedved támadna egy jó quesadillához vagy egy tortillaleveshez, az Arriba Taqueria jó választás lehet.

fotó: Arriba! Taqueria

Gringos Amigos

A Gringos Amigos egy Casual Fast étterem: odafigyelnek a friss és minőségi alapanyagokra, viszont nem kell túl sokat várnunk arra, hogy megkapjuk a burritónkat. 5 fajta hús, 4 féle köret, 8 féle szósz és számtalan salsa közül válogathatunk, rengeteg variáció jöhet szóba. Házi limonádét és fahéjas-kókuszos rizstejet ihatunk a finom ételekhez. Nagyon hangulatos a belső kialakítás is, sok színes rajzzal és plafonról lógó piros paprikákkal.

El Rapido

A Kazincy utcában megbúvó El Rapido sem arról híres, hogy nagy belső térrel rendelkezne, azonban nagyon jó tacot adnak. A forgalmat főleg az éjszakai élet tartja fenn, a bulizó fiatalok szívesen látogatnak el ide, hogy bekapjanak egy fajitast vagy egy quesadillát. Hangulata nem üt el a környék underground feelingjétől, az alagsorban még egy romkocsmák ihlette barlangot is találunk. Az El Rapidoban akár egy szabadulós játékot is kipróbálhatunk, ha eddig ez kimaradt volna. Nincs az a tequila aficionado, aki csalódna bőséges agávépárlat választékukban.

Megosztom.

Comments are closed.