Archív

“Olyan aftermovie-t akartunk csinálni, ami teljesen elüt a megszokottól: filmesebbet, a képi világhoz passzoló zenével (és nem fordítva), autentikus környezetben, autentikus helyzeteket megjelenítve. A Bánkitó környéke ehhez tökéletesen passzolt – gyönyörű terep, ahol a fesztivál közben folyamatosan történik valami különleges, megható, szerethető. A kész film így nem öncélú marketing-anyag lett, hanem egy olyan alkotás, ami megpróbálja leképezni mindazt, ami 2017-ben a Bánkitó volt. Reméljük, nektek is annyira fog tetszeni mint nekünk!

Az aftermovie zenéjét iamyank irta, sőt, később “Iamyank: Atreyu’s Horse” nevű improvizációs projektjével ő nyitotta a novemberi toldis premiert is. Óriási dolog számunkra, hogy yank elvállalta ezt a projektet, hiszen az egyik legizgalmasabb kortárs producernek tartjuk az országban. Két évvel ezelőtti bánkitós koncertje a Tószínpadon, a naplementében a fesztivál egyik legmeghittebb órája volt. A fél fesztivál ott volt a tó körül, a partról és a vízből hallgatták yankék elszállós audiovizuális orgazmusát.” – Szemerey Bence, az aftermovie rendezője.

Zene, művészet, civil szféra és társadalmi innováció egy helyen, egy időben.

A 2018-as fesztivál koncepciójáról Lukács Áron, a Bánkitó egyik szervezője:

Az eddigi években mindig valamilyen kurrens, aktuálisan körülöttünk lévő és a közbeszédet aktívan befolyásoló témát választottunk a Bánkitó Fesztiválnak – ld. bevándorlás, korrupció. Idén úgy döntöttünk, hogy a Bánkitó ‘28 lesz. Tíz évet a jövőnkbe ugrunk, megbizonyosodunk arról, hogy létezik és feltérképezzük, mi kell ahhoz, hogy odajussunk. A Bánkitó 2018-ban egy tópartnyi kutatás lesz. Azt kutatjuk majd, hogy mit tehetsz te azért, hogy tíz év múlva olyan országban és környezetben élhess, ahol egy kicsit mindenkinek jobb, ahol mindenkinek van jövője. Minden olyan ötletet vagy kezdeményezést, amelynek akár a legapróbb közösségekben is hatása van, örömmel várunk az idei fesztiválra.

Hasznos infók:

  • A Bánkitó Early Bird jegyei ma délben kevesebb, mint 5 perc alatt elfogytak, de aki be akar csekkolni a jövő nyári fesztiválra, az a weboldalunkon (http://bankitofesztival.hu) még vehet elővételes bérleteket.
  • Auróra támogatói kártyával azonban január 15-ig még korlátozott számban lehet early bird áron Bánkitó bérletet venni. További infók az Auróra facebook oldalán.
  • A szervezők idén is olyan zenei lineuppal készülnek, ami a legerősebb nemzetközi kisfesztiválok között is megállja majd a helyét. Januárban várhatjuk az első neveket. Az előző évek programját meg lehet nézni a weboldalukon.

‘18 = ‘28

Mondtuk már, hogy szakadj ki, meg azt is, hogy mindenkinek több oldala van. Beszélgettünk már a bevándorlásról és a korrupcióról, közben és utána pedig a legmenőbb hazai és külföldi bandákra és dj-kre buliztunk. 2018-ban a Bánkitó ‘28 lesz. A tizedik évfordulónkon ugrunk 10 évet és visszamegyünk a jövőbe, hogy megpróbáljuk közösen kikutatni, mit tartogat számunkra az a bizonyos, és mégis hogyan jutunk oda együtt. Hogyan lesz a holnapból holnapután, és abból jövőre? És hogyan színezhetjük ki a jövőképünk, hogy ne csak elmúltnyolcév legyen meg a mileszmost?

Idén is civilekkel, zenészekkel, színészekkel és művészekkel vakarhatjuk majd a fejünk, hogy a világ fordult ki a sarkából vagy csak fejjel lefelé tartjuk a térképünk. Napelemes mobilházból vagy robotkacsából lesz majd több? És melyik ellen kell harcolni? Lesz majd egyszer LGT a Bánkitós bandákból? És mennyivel lehet még modernebb a modern művészet? És mindenekelőtt, ezek hogyan fognak a társadalomra hatni?

Mindezt most is Budapesttől egy órányira, Bánkon mindenfelé dolgozzuk fel közösen, a Bánki-tó hűs habjaitól egy ugrásnyira. Hallgass bele azokba a beszélgetésekbe, amik túlmutatnak a megszokott vitákon. Nézd meg a filmet a szabadban, ami úgy beszél rólad és a körülötted lévő világról, ahogy még sose gondoltál rá. Ülj be a színházba, és figyeld, hogy leszel része a játéknak, és hogy válik ettől valósággá az előadás. Sétálj a parton és heveredj le a fűbe, vagy ugorj be a vízbe, és lazíts a fák árnyékában. Bulizz hajnalig a legjobb magyar és külföldi zenészekkel, másnap pedig kezd újra.

fotók: Szemerey Bence

Jegyvásárlás és további infók

Megosztom.

Comments are closed.