Archív

Nagyon kedvelt zenében utaznak és mégsem mondhatjuk azt, hogy túl sok népszerű együttest találnánk ebben a hangzásvilágban. A Sin Seekas egy üde színfolt a zenei palettán rendkívül tehetséges tagokkal. A banda frontemberével, Sóti Julival beszélgettünk az elmúlt év sikereiről, a tagok között fennálló távkapcsolat működéséről és a vajdasági pálinka fontosságáról.

Néhány szóban hogyan jellemeznétek a Sin Seekast?
Energia, tánc és őrület, ez a Sin Seekas.

Jöjjön egy kis eredettörténet. Honnan és mikor indult a csapat? Milyen utat járt be azóta?
A banda 2010 őszén alakult egy ajvárfőzésen (paprikalekvár), első évben akusztikus duó, majd trió volt, majd 2016-ban érte el a jelenlegi formáját, így a kazoo helyét kürt és harsona vette át. A zenekar tagjai a zentai fenegyerekek mellett, a budapesti Kőbányai Zenei Stúdióból és a Rotterdam Codart Zeneakadémiáról csöppentek a színpadra. 2012-ben a Festival Omladina, a balkánon híres zeneszerzői verseny győztese lett dalunk a The Marriage of Power and Money. 2017-ben a boszniai Demo Fest szakmai zsűrije a 471 jelentkező zenekar közül beválasztott minket a legjobb 30 együttes közé és sikerült a Hangfoglaló programba is bekerülni, így nagyon jó évet zártunk.

Mik és kik az inspirációk számotokra? Hogyan zajlik nálatok a dalszerzés?
Inspiráció lehet minden apróság körülöttünk, egy biciklilopás, egy meztelen fürdőzés és egy vita is. A dalszerzés úgyis történhet, hogy valaki egy kész dallal érkezik vagy csak egy refrénnel és abból építjük fel közösen a dalokat. Mivel a zenekar fúvósszekciója Rotterdamban tanul, így ők hangüzenetben küldik el ötleteiket és mi is küldünk nekik próbafelvételt, amelyekre tudnak gyakorolni. Már nincsenek határok és távolságok, ötletelni és dalt írni hangüzenetekkel is lehet.

Melyik volt a legdurvább sztori, ami köthető a bandához?
A legdurvább sztorik mindig titkosak, de persze egy jó üveg vajdasági pálinkával kezdődnek. Így volt ez nyáron is, amikor bespajzoltunk jó néhány literrel és két kocsival megindultunk Boszniába, majd kisebb kitérőkkel a Művészetek Völgyében landoltunk. A koncertünk kezdetén néhány részeg dőlöngélt csak, majd úgy megindult a buli, hogy nagy örömünkben megkínáltuk a közönséget is pálinkával. Az első soroknak jutott is egy-egy korty, majd az utolsó sorban egy kétemeletes embertorony vagy gúla épült. Feltehetően artisták lehettek vagy pálinkazsonglőrök, mindenesetre jól nézett ki a színpadról.

Miért pont most jelentkeztetek a Hangfoglaló (ex-CSTP) Programra?
Egy zenekarnak is érnie kell, mint a jó bornak, mi a 2017-es évet palackoznánk el. Ezért vágtunk bele a Hangfoglaló Programba is.

A Hangfoglalósokról itt írtunk, olvassátok el!

Hogyan és hol ért titeket a válasz?
Nagyon sok kétely és fejtörés követte a meghallgatást. A jó hírt dobosunk hozta a szegedi koncertünkre, így rögtön együtt ünnepelhettünk, bár sokáig fel se tudtuk igazán dolgozni, hogy sikerült. A másik nagy öröm, hogy mentorunk Bodnár Tibi, a Ladánybene 27 zenekar gitárosa, így remélhetőleg a legjobb kezekben vagyunk  és nagyon sokat tanulhatunk tőle.

Ezek után mik a célok? Milyen vágyak fogalmazódtak meg bennetek?
Az első nagylemez már régi álmunk volt és szeretnénk körbemuzsikálni a környező országokat is. A karácsonyi koncertünket már Pozsonyba játszottuk, de szeretnénk Budapesten is sűrűbben fellépni, valamint nagyon szeretjük a kisebb, családiasabb fesztiválokat is, ahol mindenki egy emberként táncol.

Hiánypótló zenekar vagytok és hamar eléritek, hogy jó benyomással legyen rólatok a hallgató. Mi lehet erre a recept szerintetek?
Két kanál kreatív fúvós, egy jó nagy bögre csípős ritmusszekció, sok ötlet és egy mindenlébenkanál énekesnő. :)

Mi is láttuk már őket élőben, klikk ide!

Miért pont ebben a hangzásvilágban utaztok?
A Sin Seekas egy olvasztó tégely, melyben ska, crossover reggae, dancehall, funk és balkáni dallamok is keverednek, de minden belefér, ha olyan kedvünk van, ezért a hangzásvilágunkat a zenekar hangulata határozza meg, ha felgyülemlik a feszültség, akkor a torzító pedál is előkerülhet.

Mit üzennétek a hozzátok hasonló, ambiciózus vajdasági zenekaroknak, mit kell tenni ahhoz, hogy elinduljanak a felfelé vezető úton?
Első sorban sok kitartás kell, akkor is, ha sok a felhő és csak villámlik. A zenekarban többször voltak tagcserék, sok új hangszer jött és ment, valamint a Rotterdam – Budapest – Vajdaság táv sem kicsi, de mi csak csináljuk és ha kicsiny lépésekben is, de tudunk haladni.

Hol lehet legközelebb hallani titeket?
Budapesten az A38 Hajón február 9-én a Ladánybene 27 társaságában lépünk fel, Bob Marley 73. születésnapjának alkalmából. Ez egy különleges koncert lesz sok Marley dallal és a számunkra az első A38-as színpadra lépés, ezért nagyon várjuk.

Salvai Ádám
koncertfotó: Szabó Endre
zenekarfotó: Ribár József

Az NKA – Cseh Tamás Program támogatásával

Megosztom.

Comments are closed.