Archív

Tegnap este a Kuplungban évzáró partin jártunk az Óriás és a nyitóbanda, a Mocsok 1 Kölykök társaságában. Az koncertre igyekezve, a belváros utcáin járva, nagyon lehetett már érezni az ünnepi hangulatot és ez a klubban is így volt; kitűnő hangulatban telt az előszilveszteri buli.

A Mocsok 1 Kölykök soft pop-rockja nyitotta az estét, és bár lemezen nem fogtak meg túlzottan, élőben teljes egészében meggyőzött a banda. A 2011-ben az év felfedezettjeiként robbantak be a hazai alternatív szcénába és azóta is aktív résztvevői a zenei életnek. Jelenleg harmadik lemezüknél tartanak, melyet 2016-ban adtak ki Társalog minden csillag címmel. Pulius Tamás nem mellesleg vendégzenészként is felbukkan itt-ott, jelen estben az Óriásban, így nem volt véletlen a közös est ötlete. Szóval a fanyar humorú szövegvilág, az ügyesen ötvözött pop-rock elemek összességében izgalmas színpadi produkciót nyújtottak. Nyilvánvaló, hogy a kiállás a banda egyik fő erőssége, vagyis nagyon elő tudják adni élőben a szerzeményeket és kiemelkedő hangszertudással rendelkeznek. Amit nem gondoltam volna a lemezt hallgatva, hogy még a QOTSA neve is beugrik némely zenei megoldás hallatán. Az Óriásból Egyedi Péter is megjelent a színpadon egy szám erejéig, kivételesen gitár nélkül és közös előadásban hallottuk a Szakad a kép c. dalt. A koncert végére igazi, progresszív elemekkel tarkított örömzenélést tartogatott a banda és ezzel be is bizonyították, hogy a hazai alternatív színtér egyik legsokoldalúbb zenekarával volt dolgunk tegnap este.

Az Óriás koncertjét már nagyon vártam, ugyanis nem is tudom pontosan mikor, de egy akusztikus est keretében, talán két éve a Muzikumban láttam őket élőben utoljára. A bandában azt szeretem, hogy bár az alter rock kategóriába tartoznak, mégis azt a keményebb, gitárokat bátran használó, picit grunge hangulatú muzsikát tolják, ami a szívemhez közelebb áll. Egyedi Péter sajátos, szomorkás, nagyon érdekes atmoszférát sugárzó hangja pedig rögtön megfog, nem is lehet csak úgy nem észrevenni. Nos, a srácok nagyon összeszedetten, jó hangulatban léptek a színpadra, hozták a tőlük már megszokott formát. A 2017-es, a Minden villany ég az év egyik legjobb hazai albuma nálam, a felszabadultsága és a kísérletezősebb zenei megoldások miatt. Az új lemez dalai mellett pedig a beharangozóval megegyezően a zenekar nagy slágerei is felcsendültek az est folyamán. A Fát dönteni c. szám alatt például már ereszd el hajam hangulat uralkodott a nézőtéren. Örményi Ákos basszusgitár játéka pedig külön előadásnak számít; imádom nézni az örömteli zenélését és a színpadi munka is 10/10. Láttunk még vendégzenészekkel felturbózott a ínyencségeket; például Pulius Tamás a Mocsok 1 Kölykökből billentyűsként szintén tiszteletét tette a színpadon, érdekes, összetett zenei élménnyé varázsolva az Óriás szerzeményeket.

A banda beváltotta az ígéretet, valóban izgalmas, meglepetéseket is tartogató estnek lehettünk részesei; az pedig egyértelmű, hogy az Óriás még mindig az egyik leginnovatívabb hazai alter rock zenekarok egyike.

Libus Ágnes
fotó: Somogyi Lajos / BandsThroughTheLens

Megosztom.

Comments are closed.