Archív

Meg nem nevezett forrásból belepillanthattunk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss határozatába, amiben elmarasztalták és értesítették a Tilos Rádiót, hogy vizsgálatot indítanak a Kelta karó c. műsorában elhangzó Storno Milán felolvasásért. A 2017. november 26-án 13 óra 36 perctől sugárzott műsor szerintük megsértette a médiatörvény gyerekek és kiskorúak védelméről szóló passzusát.

Kortárs irodalmi alkotás egy részlete egy olyan műsorban, ahol a kortárs irodalmat igyekeznek népszerűsíteni. Nem mellesleg nekünk is közünk van a dologhoz, ugyanis a Kelta karó c. műsor kéthetente Szövegaláfestőként funkcionál, amit DJ Sanyi (Kovács Kinga), a műsor szerkesztőjével és a FISZ, Fiatal Írók Szövetségével közösen hozunk tető alá hétről hétre. Az említett adásban épp a NOW Books & Musicnál megjelent Storno Milán: Földalatti nyár c. regényből olvasott fel maga a szerző. Ugyan DJ Sanyi, aki az improvizatív zenei aláfestés mellett a műsor vezetője is, felszólította a hallgatókat, hogy kiskorúak csak felnőtt felügyelete mellett hallgassák a műsort, viszont a műsor előtt nem hangzott el korhatár-minősítés, azaz formálisan a mindenki által hallgatható, I. kategóriába sorolódott be automatikusan. Az NMHH által kifogásolt részek szerintük csúnya szavakat tartalmaztak, egy esetben pedig nem eldönthető, hogy vajon a szexuális referenciák miatt aggódott-e a hatóság a gyerekekért.

[ A vécében voltál mostanában? ] – részlet Storno Milán Földalatti nyár c. kísérleti prózájából
Megint a ritmusra lépek. A poharakat és az üvegeket a basszus ütemére teszem a tálcára. Az túlzás, hogy megszerettem a minimál teknót, de nagyjából értem már a lényegét. Aki nincs benne, annak persze fogalma sincs róla, hogy miért lehet szeretni… olvasd tovább itt!

Az NMHH lakossági bejelentés útján értesült az elhangzott szövegről, tehát legalább egy embernél tényleg kiverhette a biztosítékot, ám mi, akárhogy is olvasgattuk az általuk idézett részleteket, sehogy sem találtunk benne vérlázítót. Ugyanebben az időben az NMHH-hoz egy másik bejelentés is érkezett, ami a Duna Tévén sugárzott Rex felügyelő egyik részét kifogásolta. Érdekes egyébként, hogy míg az országosan fogható Duna könnyen hozzáférhető gyerekeknek, pláne ha cuki Rex ugatja benne a gonoszokat, a Tilos Rádió nem országos sugárzású, és a hallgatóik is többnyire a 20 év feletti korosztály.

A műsor szerkesztője, DJ Sanyi azt nyilatkozta, hogy “tudtuk, hogy verheti a lécet, de akkor ez azt jelenti, hogy a kortárs irodalom egy jelentős része ki van tiltva a nappali rádióból. Nem provokálni akartunk, csupán nem akartunk öncenzúrázni. Szánjuk-bánjuk és majd vezekelünk, és innentől már a Tiloson sem szólhat egy-az-egyben kortárs irodalom… mert jön a Monty Python-os cenzúrafütty, mivel a rádióban nem lehet folyamatos vizuális, se audio figyelmeztető jelet adni.” Sanyi azt is elmondta, lévén a rádió büdzséje igen szűkös, ha pénzbeli büntetést rónának rájuk, a hallgatókhoz, mi pedig hozzátok, olvasóinkhoz fogunk fordulni segítségért.

Storno Milán: Földalatti nyár

Ha bővebben érdekel a könyv, klikk ide!

Megosztom.

Comments are closed.