Archív

Szívünknek kedves székes fővárosunkat sokan megénekelték már sokféle aspektusból és kontextusban. A sor most az Alone in the Moon-on van, a Budapest Nihil és klipje egy másik vadiúj dallal együtt itt és most debütál, hallgassuk meg!

A Budapest Nihil az Alone in the Moon első magyar nyelvű dala, ami legalább annyira meghökkentő első hallásra, mint a vele párban érkező Retrock c. daluk dallamvilága. 2015-ös debüt lemezük, a Collection of Great Generational Anthems tökös grungeos rocklemez volt, aminek remek folytatása az idén megjelent Glamour Grunge kislemez, ám ennek felvételeikor a szegedi Miracle Sound stúdióban valójában több számot is felvettek, összesen 18-at, ismét Vári Gábor segítségével. Ezeket pedig szép apránként csepegtetik nekünk.

“A 2015-ös első lemezünk utáni időszak rengeteg tanulsággal szolgált. Egyrészt tök király tapasztalat, hogy a befektetett energia előbb-utóbb megtérül, és ha kerülő utakon is, kisebb-nagyobb késéssel, de a megfelelő zene eljut a megfelelő emberekhez. Másrészt viszont az is egyértelmű lett, hogy a jelenlegi szintünkön teljesen feleslegesek a nagy ívű elképzelések, mert ha ezeket nem tudjuk a tervek szerint kivitelezni, akár anyagi, akár emberi, akár szakmai okokból, akkor könnyen saját magunk paródiájává válhatunk. Ennek szellemében a zenekarnak új lendületet adó tavalyi NKA-s Hangfoglaló Programos támogatásunkat arra használtuk fel, hogy grandiózus koncepciók helyett sok kisebb ötletet valósítsunk meg. Az első korszakunk kiábrándult lezárásának tekinthető Glamour Grunge EP 2017 nyarán jelent meg, a márciusban érkező második albumunk felvezetéseként pedig itt a két dalos Budapest Nihil kislemez. A dalok kicsit más stílusban íródtak, tettünk egy kis zenei kitérőt, hogy hogyan is áll ez nekünk. Ennél jobban már csak a Budapest Nihil klip készítésekor szórakoztunk!” – mondta el a zenekar frontembere, Várhidi Adrián.

A Budapest Nihil a zenekar mögött álló két évre reflektálva karikírozza ki az önjelölt pesti művészféléket, zenészeket, hangembereket, beleértve saját magukat is, a díszletet pedig a jól ismert Budapest adja hozzá. A házivideós VHS korszakot megidéző klipet Pillér Mindó írta és rendezte.

Nos, a Budapest Nihil eléggé magáért beszél, de itt van még nekünk a másik új dal is, a Retrock, ami a zenekar szerint pályafutásuk talán legkülönlegesebb alkotása. “Elképesztő meló, rengeteg finomítgatás és persze ajtócsapkodós veszekedés árán született meg, de a végeredményt hallva, úgy tűnik, megérte. Úgy tudtunk az eddigi legnemesebb rockzenei hagyományokra építkezni, hogy a tagok különleges zenei ízlésén keresztül egy teljesen egyedi, sosem hallott keverék született meg. Érdekesség, hogy a végső mastert a legendás luxemburgi hangmérnök-producer, Ludwig Vonterbaum készítette, egy speciális technológiával. Egy eredeti, 1910-es évekből származó amerikai fonográfhengeren játszotta át az anyagot, amit négy, precízen kiszámolt helyre illesztett telefonnal rögzített, és az így kapott kvadrofon hangképet a Pro Tools egyik korai verziójával fejtette vissza.” – mondta el Adrián. A dalban valóban rengeteg zenei világ keveredik, a klasszik rock and rolltól a rájuk jellemző grunge-os elemekig, de ami elsőre bevillant, egy régi szakadt punk klub a 70-es évek leedsi szcénájából.

Bár a Budapest Nihil már elhangzott élőben, a Retrockot is meghallgathatjátok majd a korábbi dalokba fonva január 18-án a Mika Tivadar Mulatóban, ahol a Jackie’s Gun társaságában játszanak majd, és itt be is gyűjthetitek – stílusosan – kazettán az új single-t.

Décsy Eszter
fotó: Buttinger Gergely

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu