Archív

Összefújta a szél a pesti underground „resztlijét”, és pár év csendben ügyködés után az Yzzo névre keresztelt – egyelőre – trió egy jó húzós rockdallal lépett elő december végén.

Némi győzködés után Szabó László (Grand Mexican Warlock, Jazzékiel, Trillion, ex-Idoru) és Szabó Áron Vasaló (Dope Calypso, ex-Nemjuci, ex-Rémember) befűzte Galambos Dorinát (River of Lust, Mrs. Columbo), hogy hangját és gondolatait adja a projekthez, így készült el a Little Sister c. dal és hozzá egy jóféle klip, többek között erről is beszélgettünk a minap.

2014 óta ügyködtök a projekten, és már akkor megkerestétek Dorinát ének-ügyben, de lepattintott titeket. Mivel dobott titeket először?

Dorina: Igazából akkor alakult a River of Lust, még az első EP-n dolgoztunk. Ha jól emlékszem Lac később is próbálkozott, akkor meg másik EP-nél tartottunk, és a Mrs. Columbo lemezen dolgoztunk, de szerencsére most tavasszal már mindkettő ki fog jönni, úgyhogy végre van időm foglalkozni nekik is a szövegírással, mert nagyon fantörpikus alapokat kaptam. Az egy jó élmény volt, mikor először lementünk a próbaterembe, hogy kipróbáljuk a dolgokat. Az énekcucc épp be volt szarva, úgyhogy egy gitárerősítőbe dugtuk a miksit. De nagyon jól éreztem magam a fiúkkal, aztán megsöröztük és megbeszéltük az élet nagy dolgait.

★ PREMIER!! ★ River of Lust: Chewing Gum
Egy borzasztóan izgalmas, friss zenekar első kislemeze debütál nálunk itt és most! Punkos nyersség és energia, mély blues gyökerek, stoneres futamok és elszállós, industrial betétek, avagy itt a River of Lust Chewing Gum c. EP-je – hallgssátok meg!

Srácok, nektek volt és van is egy csomó zenekarotok, mégis mi az, amit még így sem tudtatok zeneileg kiírni magtokból, és összehozott titeket?

Lac: Mikor Somló Dani kikerült a Grandből, csináltunk dobos meghallgatásokat. Vasaló kurvarégi haverom, meg néha hangosított is minket, régen még Juciékkal egy teremben is próbáltunk [Németh Juci, Nemjuci zenekar – a szerk.]. Vasaló is jelentkezett, hogy kipróbálná magát a Grandben. Eljött egy ilyen meghallgatásra, ami kurvajó volt, de az lett a zenekaron belüli közmegegyezés, hogy másfajta dobolásra van szükségünk, de én meg közben annyira flesseltem Vasalóval is együtt játszani, hogy mondtam neki másnap, csinálhatnánk valamit együtt, egy kicsit bunkóbb, egy kicsit tufább valamit, így elkezdtük az Yzzot.

Van egy poén a név mögött, amiről Vasaló azt mondta, volt vagy két perc, mire lesett neki. Hát, nekem még nem. Világítsatok már rá légyszi…

Vasaló: Visszafele kell olvasni.

Ne…

Dorina: Nekünk egyből bejött, de Laci rágörcsölt, hogy nem jó ez a név, találjunk ki valami jobbat.

Lac: Én nagyon utálom. De majd megszokom.

Dorina: Szerintem tök jópofa pólót lehetne csinálni.

Lac: Nyilván villanykörtés pólókat akar csinálni…

Dorina: Persze, és villanykörtéket akarok a színpadra is.

És te miért nem szereted?

Lac: Szerintem semmi fantázia nincs benne. De egy NKA pályázati leadáshoz kellett valami nevet beírni, ahhoz rögtönöztük, és azóta könyörgök, hogy legyen valami más, de csak szarabb ötletek jöttek. De hát ismerünk nagyon sok rossz nevű zenekart, mindet megszokták, úgyhogy majd ezt is. Jobb, mint a Subscribe vagy a Trillion…

Vasaló: A Trillion az jó. A Turbo is jó, utálom, hogy ezt lenyúlták.

Dorina, azt mondtad a klip kapcsán, hogy terápiás jelleggel írtad a dal szövegét. Mi volt az, amit szerettél volna ezzel levezetni?

Dorina: Egy olyan emberke közelében éltem az életemet, aki sokszor megkeserítette az életét másoknak is és magának is. Ezeket a rossz szitukat szerettem volna kiírni, meg másoknak is utat mutatni. Kezedben a sorsod és néha meg tudod nehezíteni magadnak is az életet, de te döntesz, és ne lepődj meg ha már annyiszor kiáltasz farkast és a végén nem maradnak körülötted, akik elhiszik.

Mennyire reprezentatív a Little Sister zeneileg a zenekart tekintve, ilyen lesz a zenei világ, vagy hogyan illeszkedik ez a ti elképzeléseitekbe? Vannak még dalok ezen kívül készen?

Lac: Valasóval felvettünk egy lemezt több mint egy éve. Dorinára várunk, hogy legyenek szövegek. Inkább az egyszerűség jellemzi a zenét. A témák egy részét Vasalóval ketten csináltunk, de több mint a fele a Grandből vagy a Trillionból kihullott témák. Resztli.

Vasaló: A dobos is egy resztli, a témák is resztlik, remek.

Lac: Ezek olyan témák, amiket a Grand esetében úgy ítéltem meg, hogy oda kicsit többet kéne agyalni ahhoz, hogy Grandes legyen, viszont annál jobbak voltak, mintsem a kukába kerüljenek és pont kapóra jött Vasalóval ez a kooperáció. Amúgy is hiszek abban, hogy minden téma jó, minden ötletből lehet jót csinálni, és ezek a számok nagyjából arra fognak épülni, hogy az egyszerűbb paneleket úgy rakosgatjuk egymásra, hogy végül kiadjon valami különlegeset.

Maradtok hárman vagy kerestek esetleg basszusgitárost?

Vasaló: Basszusgitáros a színpadi megvalósításhoz biztos lesz, már van is jelöltünk, de mivel még sokat kell melózni, hogy kész legyen egy színpadi repertoár, ez még odébb van.

Ha ennyire kvázi az elején tart még a projekt, már ha bő 3 éves munkát “elejének” lehet nevezni, hogyhogy ennyire korán kihoztátok az első dalt? Mikorra van tervben a lemez?

Dorina: Az tuti, hogy még ebben az évben fogunk játszani. Ha meglesz már 7 dal, azzal már fel tudunk lépni, és akkor el tudunk menni előzenekarnak a Grand elé.

Lac: Biztos, hogy nem.

Vasaló: Igazából jogos a kérdés, ha zeneipari szempontból nézed. Nyilván vagy egy sorrend, hogyan kell felépíteni egy tökéletes marketinget egy új zenekarnál, de mivel régóta fabrikáljuk már ezt az egészet, már nagyon bennünk volt, hogy szeretnénk ezt kitenni magunkból és menni tovább az új dolgok felé. Ha meg már kész egy klip, akkor nyilván nem fogunk rajta üldögélni, hanem kitesszük, és ezzel magunkat is serkentjük, hogy jöjjön valami következő dolog.

Lac: Még tavasszal 2-3 új dal biztos kijön, az ősz reális a lemezre.

Vasaló, te hangosítasz is, több más zenekar mellett a Grandnek is és a RoL-nak is, meg most a Dope Calypsoban is dobolsz. Melyik munkát miért szereted, jobban vagy kevésbé?

Vasaló: A hangosítás hobbi. Amikor vége lett a Nemjucinak, biztos voltam benne, hogy sokáig nem lesz zenekarom. Én nem úgy vagyok zenész, hogy tök mindegy mi, csak adjatok egy zenekart és dobolok, hanem elég szigorú ízlés-szabályok vannak, ha nem tudom teljes mértékben szeretni, amit csinálok, akkor nem csinálom. Tudtam, hogy minimum 2 év, mire újra lesz zenekarom, így gyorsan beleugrottam ennek a megtanulásába. Régi vágy volt, mert annyi olyan koncerten voltam, ahol álltam és nem értettem, hogy egyik-másik hangszer miért nem szól úgy, ahogy kéne, vagy ízléstelen, aránytalanul hangos. Úgy éreztem, lenne fülem és ízlésem hozzá, csak meg kell tanulni a technikai dolgokat.

És zenészként ez a tudás és tapasztalat miben segít téged?

Vasaló: Az összes zenészt odaültetném egy keverőpult elé legalább egy fél évre, hogy hangosítson olyan zenészeket, mint ők maguk, hogy hallja, milyen küzdelem ez kintről és mennyire kezelhetetlen bizonyos esetekben. Lackónak sem ártana. :)

Mindig érdekelt és nagyon izgalmas, az egész rock biznisznek egy újabb aspektusát hozta be, és imádnivaló a pult mögött is állni, mert tényleg az egyik résztvevője vagy annak, ami a színpadon történik.

Szőke Barna (MYGL) csinálta a klipet, miért pont őt választottátok, és ki hozta a klip koncepcióját?

Lac: Barnát Vasaló dobta be, együtt zenéltek Jucival, és ő tök lelkes volt.

Vasaló: A koncepció Barna ötlete volt, de neki sem az első. Két forgatókönyvet is küldött, mindkettő elég jó volt, az egyiken elindultunk, de végül ez a harmadik verzió jött ki belőle.

Dorina: Voltak ilyen elszállt ötletek, hogy sírt kell ásnom valami erdő közepén, de akkor nagyon hideg volt, úgyhogy mondtam, hogy ne.

Lac: Na, a másik amit utálok ebben a zenekarban a név mellett, azok a fuxok, amiket rám aggattak… Hiába mondtam, hogy ne, amikor öten mondják, nyilván muszáj felvenni Amikor megláttam magam, annyira szégyelltem magam…

Dorina: És erre csináltál egy olyan cover fotót, amin nem látszik az a nyaklánc.

Vasaló: Én meg azóta mindenhova nyakláncot veszek, imádom! :)

Décsy Eszter 

Megosztom.

Comments are closed.