Archív

Hegyi Dóri szólóprojektje Nude címmel nemrégen jelent meg a budapesti székhelyű Théque Records gondozásában. A kiadó célja, hogy a kelet-európai régió elektronikus zenei színterének újdonságait, kiemelt tehetségeit egymással összekapcsolja, ezáltal teret biztosítva a szélesebb körben való bemutatkozáshoz.

Dóri munkássága is ebbe a fősodorba illeszkedik bele, hiszen a különböző projektek után (pl. Belau, iamyank lemezeken való közreműködés) elérkezett az idő önálló album kiadására. Az Ohnody művésznéven megjelent négy számos EP tíz év munkájának eredményeként született meg. Első hallásra szembetűnő, hogy a szerzemények zenei alapjai némiképp eltérnek egymástól. A dalok megírása között viszonylag sok idő telt el, valószínűleg ennek is köszönhető a különböző stílusjegyek alkalmazása. Érdekesség, hogy a számok kronológiai sorrendben visszafelé szerepelnek a lemezen.

Az EP-t nyitó Willow Tree azonnal megragadott és jól érezhető, hogy egy kiforrott, saját hangját megtaláló előadóval van dolgunk. Nagyon bejött ez a fajta borongós melankólia, amely a többi három daltól bizonyos szempontból elkülönül. A dallamvezetés terén is sokkal izgalmasabb, egyértelműen kiemelkedő produktum. A Willow Tree hangszerelésben is nagyon ott van, sokkal eredetibb és finomabb zenei megoldásokat tartalmaz, mint a többi szám; underground fílingje van a dolognak és nagyon el van találva hangulatilag is. A Water is sajátos atmoszférával bír, viszont itt már az úgymond megszokott elektronikus elemek dominálnak és a Jumala tovább erősíti ezt a hatást, vagyis a populáris hangzás és dallamvilág a mainstream felé tereli a hallgatót. Egyébként a Water kivételével az összes dal Dóri saját szerzeménye. Az EP-t záró Golden Darkról Zola Jesus stílusa ugrott be először; vagyis nála is ugyanígy elvitt az elektronikus elemeken nyugvó, mélyben megbújó melankólia sajátos, magába szippantó zeneisége. Ez az irány sem rossz, de talán a lemezt nyitó Willow Tree a legátütőbb és egyben a legjobb dalszerkezettel bíró szerzemény, amely a jövőbeni terveket tekintve is jó kiinduló alap lehet az egyéni stílus további finomításához.

Tény, hogy különleges hangulatú album a Nude és egyértelmű, hogy Dóri érdekes, kissé szomorkás hangja még sok szép pillanatot tartogat számunka. Az élő megszólalást pedig február 23-án, a Brody Studios-ban csekkolhatjuk!

Libus Ágnes
Artwork: OHNODY
eredeti kép: Halász Jácint

Megosztom.

Comments are closed.