Archív

A 2005-ben alakult Képzelt város hamarosan új anyaggal jelentkezik és addig is csepegtetik nekünk az újabbnál újabb alkotásokat. Decemberben a Homing című dalukhoz mutatták be kísérleti jellegű videójukat, most pedig egy werk hangulatú videót készítettek Lights Out című számukhoz, amiben először látható új csellistájuk, Bos Michaela is. A srácok a tőlük megszokott jóféle, sodró lendületű post-rockot nyomják továbbra is, viszont immáron angol nyelvű szövegekkel operálnak.

A megújult tagsággal aktív üzemmódba kapcsolt banda az újonnan születő számokat folyamatában mutatja be a közönségnek; koncertről-koncertre új darabokat beemelve a műsorba a készülő lemez anyagából. Az új irányvonalnak is tekinthető hangzásvilág friss energiával töltötte fel a zenekart, amelynek a vadiúj klip is ékes bizonyítékul szolgál.

el akartuk kapni a pillanatot, ahogy mi meg szoktuk élni a zenélést

Az együttes a közös alkotási folyamatot az új otthonukul szolgáló Kepler Stúdióban rögzítette, amely Miskolczi Márton és Győrffy Máté közös stúdiója is egyben, illetve a dal felvétele is itt készült. Ennek eredménye a Lights Out aminek születéséről Máté mesél: „Másfél éve zenélünk ebben a felállásban és már rég óta terveztünk egy zenélős klipet, amiben ezt be is tudjuk mutatni rendesen. A Lights out a tempójával és a sok váltással eléggé alkalmas erre. A forgatási helyszín a saját hangstúdiónk, a Kepler, ahol próbálni is szoktunk. Nem akartuk nagyon túlbonyolítani a dolgot, egyszerűen csak el akartuk kapni a pillanatot, ahogy mi meg szoktuk élni a zenélést. Ehhez persze nagyon sokszor végig játszottuk a számot, hogy meg legyen az a töménység, ami egy videokliphez kell. Ehhez kicsit az idővel játszottunk, a dalt nem csak eredeti tempójában játszottuk el rengetegszer, hanem bizonyos részeket felvettük gyorsabban és lassabban is, majd ezeket lassítottuk és gyorsítottuk vissza, úgy hogy pont rajta legyen a zenén, de mégis adjon hozzá valami furcsa feszültséget, kiemeljen, vagy éppen ellen pontozzon. Ennél a klipnél is, ahogy az Ég veled, Anatolijnál, Marci öccse, Miskolczi Péter az operatőr, a vágó pedig egy volt évfolyamtársam az építészkarról, Balogh Máté, aki a végére nagyon ráérzett a zenekar ritmusára, valószínűleg fogunk még vele dolgozni.”

Kovács Ákos, a csapat énekes-gitárosa pedig így kommentálta a dallal kapcsolatos érzéseit: „témájában a Lights Out az elengedéshez kötődik. Ajándékba kaptam Marcitól az Utoljára látható című könyvet, ami a kihalás szélén álló állatokról szól és az emberek ehhez való viszonyáról. Sokat beszélgettünk erről, illetve hogy milyen érdekes az egész életre szóló párválasztás az állatok világában, ami sok esetben mégsem valósul meg. Történik valami és kialszik a fény. Ez persze a mi életünkben is így van, és ez az elengedés nagyon nehéz dolog. Valami ilyesmiről szól a dal, a zenei változatossága talán összhangban is van ennek az érzésnek az összetettségével. Szeretem ezt a számot, ilyen gyors tempójú dalunk még nem volt, de minden pillanatát élvezem.”

A srácok tehát teljes gőzzel munkálkodnak és a nagyon ízesre sikeredett, kimunkált hangzásvilágú bemutatkozó angol nyelvű számokból kiindulva a készülő lemez tartogat még kellemes meglepetéseket. Nagyon várjuk! A darkos, sötét, komor hangulat az energikus post-rock elemekkel vegyítve, illetve a minden felesleges sallangot nélkülöző énekstílus előremutató kezdeményezésnek tűnik, talán egy új fejezet kezdetét is jelentheti a zenekar életében. Az új dalt – több másik friss szerzeménnyel együtt – legközelebb február 10-én az Instantban lehet majd hallani, ahol a Képzelt Város előtt az ígéretes, kecskeméti Fleet Goes North zenekar játszik majd.

Libus Ágnes

Megosztom.

Comments are closed.

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu