Archív

Idén is elstartol a Magyar filmhét – a negyedik. 150 remek filmre függeszthetjük rá a szemünket, amelyek közül 131-nek a díjátadón is szoríthatunk. Ezek a számok rekordnak számítanak a filmhetek történetében.

Új helyszínen, a fővárosi Corvin mozi három termében leshetjük meg őket, február 7-től 11-ig. Azok számára, akik lemaradtak volna a tavaly bemutatott – Aurora Borealis, Kincsem, Pappa Pia, Brazilok – filmekről, szintén pótolhatják ezt, összesen 18 nagyjátékfilm mellett. Két Oscar díjra jelölt magyar film is műsor része. Az 1979-es Bizalom, Szabó István háborús filmdrámája és az idei döntős Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről. A 2017. december 2-a és 2018. január 14-e között regisztrált filmek, 23 kategóriában lesznek díjazva a magyar filmes megmérettetésen.

A versenyfilmek mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak alkotásából lesz látható egy rövidfilmes és egy dokumentumfilmes blokk, valamint az erdélyi Filmtett Workshop 2017-es filmjeiből is láthat egy válogatást a közönség. Az esemény teljes programja itt érhető el.

A dokumentumfilm kategóriájában ki kell emelnünk két sajátos filmet, amilyennel még nem pályáztak az elmúlt években. Két különleges koncertet örökítenek meg ezek a dokumentációk. Egyik az Anna and the Barbies zenekar lemezbemutató koncertje a Fővárosi Nagycirkuszban. A másik koncertfilm, hat rendszerváltás előtti zenekar részleges összeállását, és sorsát jeleníti meg; név szerint Liversing, Bajtala trio, Atlas, Syrius, Kex remake, Taurus. Hét zenekar szerepelt volna az este programjában. De Danyi Attila a koncert előtti héten hunyt el, aki sokáig a Scampolo zenekar vezetője, és gitárosa volt. Az Elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből egyben önigazolása a zenekaroknak és embereknek, akik látni szerették volna azok kiteljesedését. Hallgatni meg nem jelenhető lemezeiket, és inkább a zenészeket kívánva a pártba az akkori vezetők helyett. Hiszen a fiatalságért, önmagukért, és a szabadságért zenéltek – jegyezte meg Kisfaludy András, a film rendezője. A zene ereje, a közönség jelenlétében összpontosult a koncerteken, ezzel ellenállást váltva ki a Kádár-rendszer kultúrpolitikájából. Ez a nem mindig csendes viszály vezetett a zenekari álmok összeomlásához. A koncert, és a film, archív felvételeivel kiegészítve állít emléket a zenekarokról, és azokról, akik már nem lehetnek közöttünk.

Az Anna and the Barbies 7. nagylemeze, az Utópia 2017 augusztusában jelent meg. A zenekar lemezbemutató turnéra indult vele, és mostanra aranylemezként, büszkén tekinthetnek rá. A koncertsorozat ugyancsak 7. állomása amit az Álmatlan című filmen viszontláthatunk. A filmet Porkoláb Norbert rendezte Tanca Norbert producerkedése mellett. A film keletkezésének körülményeiről már korábbi cikkünkben írtunk, erről részletesebben itt olvashattok:

“Ha valaki frászt kap, az jó jel” – Hamarosan itt az Álmatlan, az Anna and the Barbies film!
Stílusteremtő koncertfilm készül az Anna and the Barbies tavalyi grandiózus, 360 fokos lemezbemutató koncertjéről. Olvasd tovább itt!

A látványos végeredmény nemcsak a kameramunkát és a professzionális vágást dicséri, ennél sokkal fontosabb szempont az alkotói egyéniségek összhangja – a stáb és a zenekar részéről is. Ez az egyesülés szakítja ki az auteur besorolásból, és ad létjogosultságot a Filmhét versenyén, az alapvetően zenekari portrénak. Érdemes lesz megtekinteni.

Izgatottan várjuk az Álmatlan, és Az elhallgatott zenekarok a 60-as, 70-es évekből szereplését, hiszen nem mindennapi felvételekről beszélünk. És természetesen az összes többi értékes résztvevőt, melyek mind a magyar filmes kultúránk részévé válhatnak, ha ezekre kellő figyelmet, és megbecsülést fordítunk. Mi ott leszünk az idei Filmhéten.

Major Norbert

Megosztom.

Comments are closed.