Archív

Újlipótváros, egy kis falu a város szívében, tele izgalmas kis kávézókkal, boltokkal, éttermekkel. Az utcákat belengi az újlipótos életérzés, megkockáztatom, hogy Budapest legbarátságosabb negyede, ahol jó élni. Ráadásul múlt hétvégén hiánypótló hely nyílt a Tátra utcában; a KlinikA ötvözi mindazt, amiért mindannyian rajongunk; zene, irodalom, kávé és jó italok.

KlinikA ötlete a zenei életből jól ismert hármas, Gyulai István ‘Stív’ (Anton Vezuv), Jakab Péter (Jazzékiel) és Vranik Krisztián (most Krizso néven szólóban, ex-Realistic Crew) fejéből pattant ki, a név pedig a hozzájuk kötődö label-kollektíva, a Klinik bázisa is egyben. Adott tehát, hogy a saját lemezeiket megsimogathasd, megvehesd és hazavidd, de mivel hatalmas szívük van, egy csomó más jó lemezt is megtalálsz a hazai független kiadóktól, sőt, könyveket is, elsősorban zenei témában. Bármelyiket leveheted a polcról és lapozgathatod, olvasgathatod, amíg megiszod a meginnivalót.

a hazai független kiadók izgalmas és progresszív kiadványai itt legyenek egybe gyűjtve

A polcokon találsz egy csomó izgalmas dolgot, zenei biográfiákat Bob Dylantől Iggy Popig, de ott van a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb lemezét listázó óriás-albuma is vagy Nick Cave regénye, de ott vannak a NOW Books & Music kiadványai is. Az ablakban találsz régi Wanted magazinokat, az asztalon meg friss zenei sajtót. Egy ilyen kávézóban természetesen a vizuális művészeteknek is akad hely, a falakon állandóan változó fotók lógnak, vessetek rájuk egy pillantást. A KlinikA még ezeken túl is rejt egy titkot, mégpedig egy kis stúdiót, amiről Jakab Peti szólt néhány szót nekünk:

“A stúdió minket rejt, a mi saját dolgainkat készítjük itt, egy projektstúdió. Szeretnénk az itt megrendezésre kerülő mini koncerteket rögzíteni és limitált szériában megjelentetni, akár azonnal. Mi már itt vagyunk egy ideje, a KlinikA pedig egy korábban itt működött könyves kávézó modern folytatása, ami közösségi spotként működik itt Újlipótban. Ehhez hasonló találkozási pont a környéken nincs; fiatal felnőttként probléma volt számunkra, hogy a környéken nem tudunk meginni egy italt hasonló környezetben este nyolc után. Mint ahogy arra is, hogy a hazai független kiadók izgalmas és progresszív kiadványai itt legyenek egybe gyűjtve nálunk. A falak galériaként működnek, a könnyűzenei könyvek pedig egyre gyűlnek mind a könyvesbolt, mind a lapozgatós részben. Egyre szuperebb és extrább italok vannak, fair trade kávék, üdítők. Szóval épülünk, szépülünk.”

Rendszeresen lesz élő zene é DJzés, könnyed hepöningek, a programokról és aktualitásokról itt tudtok meg többet.

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.