Archív

Feltételezem mindannyian imádjuk a kávét. De még ha esetleg nem is így van, akkor is ismerjük azt a kényelmes életérzést, amikor a kedvenc könyveddel a kezedben hátradőlsz egy felszabadító helyen egy csésze feketével, és magasról teszel a világra. Április 20-án lesz a Kis könyves éj, avagy a Független Könyvesboltok Éjszakája, és hogy ébren tudjatok maradni, összeszedtük nektek Budapest legjobb szpotjait, ahol összeér a finom kávé és a jó irodalom.

A kávéház, mint jelenség, valamikor az 1600-as évek vége felé gyűrűzött be hozzánk isztambuli kollégáinktól, az 1800-as évek elejére pedig gyökeret is vert, köszönhetően elsősorban költőinknek, íróinknak, zsurnalisztáinknak, és persze az akkori politikusoknak és nemesembereknek, akik alaposan meggyökerezették a kávéházi életérzést, akik idejük nagy részét ezeken a helyeken töltötték, megvitatták az aktuális irodalmi trendeket, az akkori kurrens politikai-közéleti problémákat, akár még az ország vezetését is. Ez volt a kávéházak aranykora, még az 1848-as forradalom is egy kávéházból, a Pilvaxból indult el néhány költő-író vezetésével, már, ha hiszünk a szájhagyománynak. Nem sokkal később nyitott a New York Kávéház is az Erzsébet körút és Dohány utca sarkán, itt áll a mai napig. Igen gyorsan népszerű lett, és ha hihetünk a hely legendáinak, a karzaton írta Molnár Ferenc a Pál utcai fiúkat, de gyakori vendég volt Babits Mihály, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula és Weöres Sándor is. Hektikus történelmünk során ez a lélegzetelállítóan szép kávéház sokáig a FőBuHa, azaz a Fővárosi Bútor- és Hangszerkereskedelmi Vállalat raktára volt, ablakait be is deszkázták. 2001-ben vásárolta meg a Boscolo csoport, hogy felújítva újra kinyissa.

Hadik

Ha az idővonalat követnénk, a második legrégebbi, és már hozzánk is közelebb álló kávéház a Bartók Béla úti Hadik. 1911-ben nyitották, a 20-as évekre már kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett. Olyan írók kedvence volt, mint Karinthy Frigyes, Tóth Árpád vagy Rejtő Jenő, a mai Szatyor Bár és Galéria neve is állítólag Karinthytól ered, aki a pincébe érve a falat díszítő lévő gyékényekre azt mondta, “szatyrok vannak a falon”, ha hihetünk a hely legendáriumának. Az 1970-es évek szocializmusa nem kedvezett a kávéházi életnek, csináltak is belőle egy cipőboltot gyorsan, hogy aztán 2010-ig úgy is maradjon, amikor is újra bohém kávézóvá alakították vissza. Az irodalmi múlt erősen érezhető a hely atmoszférájában, ráadásul tényleg jó a kávé, és nem utolsó sorban a fröccs is.

Kelet Kávézó és Galéria

Ha átsétáltok a Bartók Béla túloldalára, ott a Kelet Kávézó és Galéria, ami ugyan csak néhány éves, de kifejezetten fontos ponttá vált. Hatalmas könyvespolcairól bármelyik kötetet lekaphatod olvasgatni, sőt, ha egy másikat teszel a helyére, el is viheted. Akad itt néhány új dolog is; kortárs irodalmi folyóiratok, néhány kötet a Fiatal Írók Szövetségétől is, amiket megvehetsz, vagy csak átlapozhatod. Itt nem csak a kávé jó, nagyon finomak a sütik és a szendvicsek, és gyakran vannak irodalmi, közéleti, pszichológiai beszélgetéseik vagy kisebb workshopok is (a programokat itt találjátok). Ha Budán jártok, ne hagyjátok ki!

Massolit Books and Café

Nagyon nagy kedvencünk a Nagy diófa utcai Massolit Books and Cafè, amiről korábban hosszabban is írtunk. Igazából kettő is van belőle, egy Krakkóban, egy pedig nálunk. Idegen nyelvű használt és új könyvek a szépirodalomtól a művészeteken és szociológián át a történelmi kötetekig eszméletlen sok témát megtaláltok, avíttos-otthonos hangulata pedig remekül illik a polcokon sorakozó könyvekhez. A kávé kiváló és odafigyeléssel készítik, a házi sütik csodálatosak, ahogy a limonádék is. Nyáron érdemes kiülni a hátsó kertbe, máshol a városban nem nagyon találni ennyire nyugis zöldterületet. Persze itt is akadnak programok, workshopok, élő zene, de ha épp nincs semmi, akkor is imádni fogjátok.

Magvető Café

Talán a Magvető Cafè esetében fűződik össze a legszorosabban az irodalom és a kávé, hiszen a nagyjából egy éve nyílt kávézó a legmenőbb kortárs szépirodalmi kiadóé, a Magvetőé (itt írtunk a legjobb könyveikről). Elsősorban irodalmi programokkal; irodalmi-közéleti beszélgetésekkel, műhelyekkel, kötetbemutatókkal pörgetik az amúgy is kellemes helyet, ami természetesen kvázi mintaboltjukként is funkciónál. A legmenőbb pedig, hogy az írók és költők havonta egyszer írással is fizethetnek a kávéjukért. Modern mecenatúra koffeinbe mártva. Lessetek be ti is!

Refuge

Szintén fiatal hely a tavaly nyáron nyílt Refuge a Kertész utcában. Ez nem csak kávézó, elsősorban bár, bisztró és kulturális pont, ellenben nagyon finom kávéz használnak. Ez a nagyvárosi menedék egy igazán otthonos, alpesi hütte puha fáival, hatalmas párnáival és kényelmes kanapéival, na meg remek italokkal és ételekkel vár mindenkit. Az emeleti könyvespolcon szedett-vedett könyek között lehet bogarászni, a pincében pedig szinte minden napra jut valami program, a hétvégi matiné-technótól a társasjáték-esteken át kisebb-nagyobb koncertekig minden van, mint a mesében, de ez a Fiatal Írók Szövetségének egyik bázisa is, így jó eséllyel belefuttok egy-egy fiatal költő-íróba egy jó fröccs mellett. Nem utolsó sorban mi is ide fészkeltük be magunkat minden második hétfő estére a Szövegaláfestő sorozattal.

KlinikA

Végül, de nem utolsó sorban itt KlinikA könyesbolt-lemezbolt-bár-kávézó-galéria, ami ugyan csak néhány hete nyílt, de azonnal fel is véste magát a legjobb könyves kávézók listájára. Laza, egyszerű dizájnnal, nyers fa asztalokkal, olvasósarok a legjobb zenei könyvekkel és biográfiákkal, könyves- és lemezboltsarok csak hazai független kiskiadók cuccaival, egy kis bár kiváló kávéval és italokkal, és ha már undeground zenészek állnak a nyitás hátterében, az élő zene és DJzés sem maradhat el a repertoárból. Persze, ők is készülnek egy kis meglepetés programmal nemcsak a Kis könyves éjre, de a másnapi Record Store Day-re is.

Décsy Eszter
fotók: a kávézók Facebook oldalairól

 

Megosztom.

Comments are closed.