Archív

A videotéka egy letűnőfélben lévő korszak jelensége. Gyerekkorunk fontos pontja volt, ahol sokáig böngészhettünk a polcok között, izgatottan vártuk az új megjelenéseket, ahová bérletünk volt. Az egyik legismertebb pesti téka a Corvin mozi szívében a Corvin videotéka volt, amit sajnos január végén bezártak. Egy lelkes csapat azonban dokumentumfilmet készítene róla.

A szomorú apropó adta az ötletet A hetedik sor közepe filmes portál csapatának, hogy dokumentumfilmet forgassanak a legendás helyről, ahová a törzsközönség nemcsak az új filmekért – VHS-ekért, később DVD-kért – járt, hanem megvitatni a filmeket, eszmét cserélni, inspirálódni, közösségi életet élni. 22 évig élvezhettük a Corvin videotékát.

“Az április végén debütáló Volt egyszer egy Corvin téka című dokumentumfilm túlmutat a nosztalgián. A hétpróbás tékások, törzskölcsönzők, az egykoron ihletért betérő, azóta elismert filmkészítők is mesélnek a kölcsönzés bájáról. Emellett méltó emléket kívánnak állítani az Odeonnak, amely hálózat a Tabán, és a Művész moziban még jelen van. Mindez azt bizonyítja, hogy a VHS-nek is létezett aranykora. Ha a VHS nem is fog újra virágozni, mint a magnókazetta vagy a vinyl, a film hűen mutathatja be a fiatalabbaknak mi fán termett a kölcsönzés – tisztelegve minden Tékás és Kölcsönző előtt. Egy vizuális emlékkönyv lesz arról, hogy létezett egy ilyen világ is a Letöltés gomb előtt.” – írák a A hetedik sor közepétől.

A dokufilm közösségi finanszírozásból fog elkészülni, az adakozók hozzájárulását pedig exkluzív tartalmakkal és ajándékokkal hálálják meg. A projektet itt találjátok az IndieGoGo-n. Ha szeretnétek, hogy a ti nevetek is rajta legyen a stáblistán, és megőrizzünk valamit a kölcsönzőből az utókornak, dobjatok nekik egy kis pénzt, mi is így tettünk.

Szofi

Megosztom.

Comments are closed.