Archív

Úgy tűnik, a hazai underground széna egyre jobban beintegrálódik a nemzetközi vérkeringésbe. Nem is kell sokáig kutakodni, hogy olyan sztorik bukkanjanak fel, mint a Run Over Dogs sikeres amerikai és japán turnéja, az Ozone Mama amcsi turnéja és lemezszerződése, Apeyék földbedöngölős angliai koncertjei, és még sorolhatnánk. Hamarosan egy újabb hazai zenekar mutatja meg a briteknek, milyen is a fasza magyar stoner.

A Dungaree két tökös kislemez (Climb Out of the River, Final Yell) és az ütős 2016-os Bipolar World című első nagylemezük után áprilisban megpakolja a kisbuszát és felkerekednek, hogy a legendás Toe Rag stúdióban felvegyék soron következő nagylemezüket, de nem is akárhogy; a Grammy-díjas Liam Watsonnal fogják rögzíteni teljesen analóg technikával, szalagra. Ennek apropóján faggattuk egy kicsit a srácokat.

Liam Watson a White Stripes legjobb lemezén, az Elephant-on dolgozott a zenekarral, Grammy-t is kapott érte. Hogyan értétek el, hogy veletek dolgozzon?
Nemes Tomi, a managerünk dolgozott már korábban Liam Watsonnal, az ő segítségével jutottunk el hozzá. Watson elég durván megválogatja kikkel dolgozik, először egy kicsit feszültek voltunk, mi van, ha nem tetszik neki a mi zenénk, de miután átfutottuk a zenekarokat a neve alatt, rábukkantunk pl. az Electric Wizard-ra, aki az általunk is képviselt műfaj egyik meghatározó zenekara. Nekik már három lemezt készített, de a Uncle Acid-nek szintén csinált 2 lemezt. Amikor megtudtuk, hogy vár minket szeretettel és lefoglalt nekünk 5 napot, óriási kő esett le a szívünkről.

7-8 dalt felvenni öt nap alatt nagyon feszített tempó, hogyan “gyúrtok” rá?
Bizony, 5 nap kevés idő, ráadásul a stúdió teljesen analóg, szalagra megy minden. Gyakorlatilag olyan, mintha visszalépnénk a 60-as évekbe, a stúdió indulásakor a BBC régi vasa lett berakva. Fel kell kötni a gatyát, fel kell mennie takra mindennek. Készülni szerintem egyféleképp lehet, meg kell írni készre minden dalt, variálni ott helyben minimálisan lehet.

A stúdiózás után terveztek néhány angliai koncertet is, milyen állomások vannak kilátásban?
4-5 kisebb klub koncertet szeretnénk megcsinálni a studiózás után, ezt semmiképpen sem hagynánk ki, ha már ott vagyunk az Egyesült Királyságban! Bele kell szagolni az ottani klubok levegőjébe, tök kíváncsiak vagyunk, hogyan reagálnak arrafelé a mi zenénkre. Londonban, Bristolban, Brightonban és talán Manchesterben is lesznek fellépéseink. Természetesen ezek nem önálló bulik, hanem 3 zenekaros esték lesznek, amelyek leszervezését elsősorban a Drum & Monkey-nak köszönhetjük, akik 2009 óta szerveznek kisebb-nagyobb koncerteket Angliában.

Ha minden igaz, az egyik dalra klipet is fogtok forgatni, amit szintén kint szeretnétek megcsinálni. Kivel fogtok dolgozni?
Danila Kostil igazi világpolgár filmrendező; Oroszországban született, Magyarországon nőtt fel, majd Barcelonába költözött, de jelenleg éppen Londonban él. Több magyar és nemzetközi zenekarnak is csinált már klipet [ pl. az Irie Maffiának, a Žagarnak, a The Kolinnak – a szerk. ] és bírjuk a képeit, ahogy látja a dolgokat, így szabadkezet kapott tőlünk. A klipet Londonban tervezzük leforgatni, ha már úgy jött ki a lépés, hogy mindannyian ott leszünk április végén.

Az első lemezetek után éreztek változást magatok körül? Mik a képzeletbeli távlati célok, amihez az új lemez hozzásegít majd?
Hogy is ne éreznénk változást magunk körül. Szaros 4 éves zenekarként Szegedről egy Grammy-díjas producerrel vesszük fel az új dalainkat, aki sok általunk is rajongott zenekarral dolgozott már, mindez összekötve egy mini UK turnéval. Nem titok, azt reméljük ezzel az anyaggal megtehetjük az első lépést, hogy bekerüljünk a nemzetközi rockzene vérkeringésébe

Décsy Eszter
fotók: Szilágyi Frank

Ha kint jártok, itt tudjátok elcsípni a srácokat:
ápr. 23. – London, The Birds Nest
ápr. 26. – Bristol
ápr. 27. – Brighton
ápr. 28. – Guilford
ápr. 29. – London, The Dublin Castle

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.