Archív

Mindig élmény megismerni egy újabb előadót, belenyúlni az ismeretlenbe és kíváncsian várni, hogy mi vár ránk. A szegedi Zigram zenekarról a formáció gitárosától hallottam először és azonnal figyelő fülekkel vártam, hallgattam a három dalt tartalmazó, debütáló EP-t. Az első szeánsz közben tudtam, hogy gépelt sorokba kell formáznom gondolataimat.

Előljáróban fontos információk a bandával kapcsolatban, hogy három zenészről beszélhetünk esetükben (Veréb Dániel énekel és basszusgitározik, Veréb Patrik gitározik, Várszegi Martin dobol). 2017 júliusa óta aktív a felállás és néhány koncert után a saját szerzemények rögzítésével is foglalkozni kezdtek. Az idén februárban megjelent Zigram c. EP az első hanganyag, melynek borítója Váldi Erzsébet keze munkáját dicséri, míg a felvételek elkészítése során Török Dénes segítette a csapatot. A manapság igencsak népszerű stoner és pszichedelikus rock vonalon mozognak a srácok. Bőven rejlik bennük lehetőség és bizony közönsége is akad a műfajnak.

A már említett három dal közül sorrendben az első a Ninive címet viseli. Már az első riff megadja a hangulatot; némileg az énekes hangján érződik a nem tökéletes angol kiejtés, de érhető módon ez nem csak itt probléma, máshol sokkal zavaróbb. Egy igazi pogós, odavágós zúzda ez a szám, szinte látom, ahogy a break-ek után egymásnak ugrik a tömeg a színpad előtt. Ahogy pedig véget ér, egy nyugisabb, dallamosabb gitártémával nyit a Mountain. Határozott, átgondolt háttértartalommal rendelkező dalnak érzem, ahogy hallgatom. Itt is később belép a torzítás és szépen felépítve belefolyunk a dal sodrásába. A kezdő téma halad tovább végig, felhúzódik köré a hangulat és igazán izgalmas vizekre evezünk. Jön az átvezető, egy nyugis, elszállós rész és végül kikötünk az újabb pogós résznél. Van csúcspont, jól megcsinált építkezés, talán ez lett a kedvencem a három közül. Az utolsó a Smoke címet kapta. Kellemes, visszhangos gitártéma, itt is szeretnék hivatkozni a remek dalfelépítésre. A harmadik versszak előtt érzek egy kicsit fura, indokolatlannak tűnő visszalassulást, de ezután rögtön a szövegre irányul a figyelem. Később pedig választ kapok a visszalassulásra és rájövök, hogy az is akarattal történt. Végre hallhatunk egy igazi gitárszólót is, ebben érzek némi hiányérzetet talán, elbírtam volna a korábbiakban is egyet-kettőt. Sejtelmes véget ér a dal és ezzel az EP is.

Összességében nagyon tetszett, amit hallottam, kiváló bemutatkozás. Remélem, hogy mihamarabb érkezik valami folytatás, mivel ez a három dal pont arra volt elég, hogy beinduljon a fantázia. Kíváncsi vagyok, mit rejt magában még a Zigram, mik lesznek azok a dolgok, amik őket leginkább jellemzik majd. Egy izgalmas történet van kibontakozóban.

Salvai Ádám

Megosztom.

Comments are closed.