Archív

Jó ideje sasolom már az Arany János utcai metrómegálló magyaros street food birodalmának újabb elemét, közvetlenül a klasszik-kedvenc Retró lángos büfé mellett, ami bohó egyszerűséggel csak Pöriző névre lett keresztelve. Magárért beszél, pörkölt lesz itt, de nem akárhogy.

A magyaros ételek egyik csimborasszója nem ám a külföldiek alaposan arcába tolt goulasch – így, es-cé-hával, ami a jobb helyeken gulyás -, hanem a pörköltök és paprikások szinte végtelen, jobbnál jobb variációja. Rendben, lehet, hogy elfogult vagyok, de a pörkölt gyerekkori jóbarátom. Leginkább nokedlivel, csípősen, tejföllel, esetleg valami jó savanyúsággal. Ha még fér desszert, egy jó palacsintát képzelnék mögé.

Retró lángos büfé az Arany János utcánál
Lángos a város körül – 1. rész: Az Arany János utca metrómegállónál, közvetlen, ahogy feltörünk a föld alól, botolhatunk bele a belvárosi bulibajnokok kedvenc lángosába. Olvasd tovább…

Lázár Péter a Burger House-ból már ismerős lehet, és valószínűleg hasonlóan gondolkodott, amikor kipattant a fejéből az unltimate hángerien sztrítfúd, a palacsintába csomagolt pörkölt. A Pörizővel a legkézenfekvőbbhöz nyúlt; a jó magyaros, vastag szaftos pörkölthöz a hozzá megfelelő körettel, palacsintába csomagolva: csirkepörkölt nokedlis palacsintában, a vörösboros marha tarhonyás palacsintában, brassói krumplis palacsintában, vega pörkölt nokedlis palacsintában. Lehet kérni bele tejfölt és csípőset, és persze akad savanyúság is; savanyú- és csemegeuborka, csalamádé és társaik. Az árak 1190 forinttól 1390 forintig terjednek, a desszert pöri, ami csokipörkölt (bármi legyen is az) nokedlis palacsintában pedig 1690.

Én a mezei csirkepörire szavaztam tejföllel és csípőssel. Picit ugyan tartottam tőle, hogy még a feléig sem jutok, már a könyökömig folyik majd a szaft, de szeretek veszélyesen élni. Pillanatok alatt kész volt a kis csomag, haraptam is bele a puha, combos palacsintába. A beltartalom egyszerű és nagyszerű; pörkölt, puha csirkedarabokkal. A szósz kiváló, egy picit több csípőset és borsot elbírt volna, de nem kötözködöm. A nokedli és a palacsinta remekül illik mellé. Igazából az ötlet üt nagyobbat, mint az íz, ez utóbbi pont olyan, amilyennek egy jó házias ételnek lennie kell, se több, se kevesebb, de akár ebédre, akár éjjel hazafelé, ennél több nem is kell. Csekkoljátok le ti is!

Décsy Eszter

Itt találjátok a facebookjukat

Megosztom.

Comments are closed.