Archív

Ötödik éve megy az Akvárium, a Sziget/VOLT/Strand fesztivál és a Petőfi rádió/tv közös, “tehetség mutató” sztárcsináló-közönségszám duzzasztó gépezete, de idén valószínűleg eléri a mélypontot, köszönhetően az egyik remek zenekarnak, akik arcpirító módon befolyásolták a szavazást, ám kizárásra persze nem kerültek.

Mi az a Nagy-Szín- Pad!? A weboldalon az áll, hogy “a koncertező előadók legrangosabb hazai versenye”. A rangosságot ők állítják magukról, én a szakmai közegben nem ezt a véleményt látom. A rendezvénysorozat nagyon átlátszóan egy dolgot szeretne: kitermelni a következő év magyar headlinereit a saját fesztiváljaikra, és ezzel a lendülettel közönséget is teremteni maguknak. A Nagy-Szín-Pad! alapítója a VOLT fesztiválért is felelős (és az Akvárium klubban is érdekelt) Lobenwein Norbert, amiről pedig tudjuk, hogy a Sziget fesztivál-csoport tagja, ahogy a Strand is. Kell nekik a vérfrisstés a line-upok terén, hiszen az évek óta a Punnany Massif, WellHello, Halott Pénz és társain pörgő fesztiválok unalmassá válnának, ha nem lenne legalább egy-két új név minden évben. A szervezők pontosan ismerik a hazai zenei közeget, a tehetséges zenekarokat, akiket érdemes lenne felrakni a nagyobb fesztiválszínpadokra, de ahelyett, hogy simán meghívnák (vagy engednék) őket játszani, csinálnak egy “tehetség mutatót”, és itt a szavakon nagyon nagy hangsúly van. Nem tehetséget kutatnak, hiszen tudják, az hol van, de valójában még csak nem is tehetséget mutatnak, hiszen arra a szépérzék és zenei jóízlés lenne a mérce, hanem népszerűséget mutatnak és emelnek, hogy minél többen menjenek majd el a fesztiváljukra, aztán talán majd ott is megnézik a zenekarokat. Ja, és teszik mindezt a saját klubjukban, az Akváriumban. Fontos, hogy ne keverjük a “népszerű” és a “minőségi” szavakat, mert jellemzően kicsi az átfedés.

„A verseny eddigi sikerét és szakmai elismertségét éppen az adja, hogy immáron ötödik éve azok a kollégák döntik el, hogy kiket hívjunk meg, akik nemcsak figyelemmel kísérik a koncertező zenekarokat, hanem ebben a közegben is élnek“ – avat be a részletekbe Lobenwein Norbert, a Nagy-Szín-Pad! alapítója. Száznál is több koncertszervezőtől, producertől, újságírótól, zenei szerkesztőtől érkeznek egész évben ajánlások – áll a honlapjukon. Soha nem láttam azoknak a listáját, akik ajánlhatnak zenekarokat, és öt éve folyamatosan furdalja az oldalamat a kíváncsiság. Viszont a “tehetség mutató” line-upja minden évben gyanúsan ugyanarra a sémára épül: zeneIPARI tuti sikerek közé alibiből beszúrt 2-3 olyan zenekar, akik tényleg igényes, minőségi zenét csinálnak. Idén bekerült az AmigodApey & the PeaAntonia Vai, BelauByeAlex és a SleppJETLAGNBSoulwave. Ami számomra meglepő, hogy a nagy tehetségmutogatásban elfelejtették a korábbi évek tehetségeit, nincs is archívum a honlapon, azok már “lefutottak”, nem kellenek senkinek. Persze, azt is meg kell említeni, hogy a zenekarok azért tudnak profitálni a rendezvényből, tényleg eljuthatnak szélesebb közönséghez, tehát nyilván szívesen vállalják ezt a lehetőséget, és minden ellenérzésem ellenére azt mondom, hogy maga a rendezvény is egy rohadt okos üzleti húzás, és a zenekaroknak is tényleg jó lehetőség, ráadásul az Akvárium valóban egy minőségi klub, jó technikai háttérrel, ahova élmény koncertre járni, és úgy tippelem fellépni is.

A versenyt a tévés tehetségkutatóknál már jól bevált pénzcsináló közönségszavazás dönti el, sms-ben kell elküldeni a zenekar nevét, maximum ötször. Nyilván a zenekarok elkezdik pörgetni a közösségi média csatornáikon, hogy szavazzanak rájuk, mert az nekik jó lesz, de azt hiszem, a JETLAG húzása túlment egy bizonyos határon.

UPDATE: időközben a JETLAG posztját egy órája törölték – ebben arra szólították fel a rajongóikat, hogy sms-ben küldjék el a nevüket ötször, az sms-ekről készült screenshotot kommenteljék a poszt alá, és így nyerhetnek egy repjegyet Izlandra. A képünk egy tegnap esti screenshot, sajnos nem a teljes posztról. 

Tegnap este a posztot olvasva fordult egyet a gyomrom, majd cimborámmal elkezdük csekkolni a kommenteket, gondoltuk, majd ott úgyis kiosztja őket valaki. Döbbenet, de csak a screenshotok záporoztak kommentekben, senki meg sem pendítette, hogy hé, srácok, talán ez egy kicsit erős így a verseny tisztaságához. Érleltem magamban ezt a cikket, bosszankodtam is, persze, de kivártam, hogy vajon a szervezők mit reagálnak erre, vajon kizárják-e a JETLAG-et egy ilyen lágygerincre valló húzás után. Íme az eredmény:

A szervezők tehát jóhiszeműségre hivatkoznak, szemethunynak az eset felett, és lecsippentenek néhány szavazatot büntiből. Kizárni persze nem fogják őket, hiszen nézettséget generálnak a rendezvénynek, forgalmat a T-nek (ami amúgy az Akvárium főszponzora), növelik a közönségszámot a klubban és a fesztiválokon, tehát mindenki jól jár. Nincs itt morális felelős, aki szólna, hogy megvásárolt szavazatokkal nem ér játszani, a kiszabott retorzió pedig, véleményem szerint, édes kevés egy ilyen húzás után.

Az első Nagy-Szín-Pad! még 15, nagyobb arányban izgalmas és eredeti zenekart listázott, de már az első évadnál hitemet vesztettem a rendezvényben a fent felsoroltak miatt. Nem arról van szó, hogy ez rossz vagy ördögtől való, csak szimplán arról, hogy az ennyire sztárgyár jellegű, kommercionális és pénzszagú jelenségeket nem veszi be a gyomrom, de ez ízlés kérdése. Viszont látom, ahogy évről évre önismétlővé és kevésbé színvonalassá alakul át, műanyagosodik. És úgy tűnik, idén felütötte a fejét a gerinclepra is.

Décsy Eszter

Megosztom.

Comments are closed.