Archív

Év elején beharangozták, hogy május elsejével  nyílik egy új spot a Duna partján a Valyo / Város és Folyó Egyesület jóvoltából. Közösségi építkezés, kiszakadás a városból és a legbarátságosabb bulihely a városban – leteszteltük a Valyo Kikötőt. Többször is.

Szabihíd és a Valyo!Part után újabb Duna-parti területet foglal el a Valyo / Város és Folyó Egyesület, hogy egy csomó szabadtéri programot csinálhassanak idén. Céljuk most is az volt, hogy a jelenleg elhanyagolt köztereket alacsony költségvetésű kísérleti megoldásokkal életre keltsék. Ezúttal a Rákóczi híd (Lágymányosi híd) pesti hídfőjénél, onnan alig 80 méterre közvetlenül a parton vert tábort a csapat, hogy közösségileg felépítsen egy 300-500 fős közönséget befogadó, nyáron folyamatosan üzemelő Duna-parti helyszínt, ahol lesz élő zene, forró DJ-k, művészeti-, kulturális és közösségi programok, mozizás és színházazás, hideg fröccs és jó ételek.

A volt kikötőterületen áprilisban tervező és építő workshopokkal vontak be mindenkit az alternatív városfejlesztésbe, nem mellesleg elkezdték összeácsolni a helyszínt, amit egy béta tesztivállal koronáztak meg, majd május 1-én elstartolt. Persze, kinn voltunk mi is. Néhány elem még fejlesztés alatt áll, de a bár már fixen üzemel a Refuge-ból ismert kedvenc pultosainkkal, ám ha magadnak hozol inni, itt bizony senki nem néz rád csúnyán. Minden este kellemes zene van, a koncertekbe most rázódnak bele. A parton ücsörögve iszonyatosan szép a naplemente, rálátni szinte az egész városra, de épp elég messze vagyunk mindentől, hogy úgy érezzük, ki is szakadtunk onnan. Kinn parkol a Valyo Szaunája is, sőt, sátrat vert a Balkan dog és időszakosan a Typo Showroom is. A legnagyobb meglepetés viszont a CAPA Központ konténer-egysége, amiben egy mini kiállítás kapott helyet, május 31-ig vízparti archívunkból láthatunk egy válogatást.

Az a helyzet, hogy félve viszem a Valyo Kikötő hírét. Viszem, mert zseniális atmoszférát varázsoltak egy nagyon jó környezetbe, és félve, mert annyira jó, hogy nem egy zsúfolt Deák/Madách tér, nem egy felkapott Fellini, és még csak nem is a külföldi legénybúcsusok Kazinczy utcája, hanem a miénk, ahol élhető minden, ahol barátság van és mindig akad egy ismerős arc. Mintha hazajönnék. Biztos vagyok benne, hogy a szabad nyárestéket csak itt, és nem máshol fogjuk tölteni. A programokat itt tudjátok csekkolni.

Décsy Eszter
fotók: Millok Tamás / Valyo Kikötő facebook

Megosztom.

Comments are closed.