Archív

Nagylemezt ad szülinapja alkalmából az idén tíz éves Ethnofil. Új hangzás, új világok, új hangsúlyok – elkészült a fúziós világzenei zenekar harmadik nagylemeze, a The Edge. Hallgassátok meg!

A 2008-ban alakult, egri gyökerű Ethnofil első lemeze Fülön Csíp címmel 2011-ben jelent meg, a sikeres indulásukat pedig az A38 Talentométerének fődíjával koronázák meg. Ezt követte a 2014-es Kókuszmúzeum c., kellemesen eklektikus, kísérletezős világzenei irányba mutató album, ami után a Szimpla Lemming Program fődíját is bezsebelték. A jelenleg héttagú zenekar az elmúlt két évet újra kreatív munkával töltötte, egy vidéki alkotóházban dolgoztak a dalokon.

“A dalok végleges formáját a kétútközi Graefl Major kastélyának báltermeiben rögzítették. A gazdag történetű falak – melyek között a XX. század első felében megfordultak európai királyi családok és vezető politikusok is – a szovjet éra nyomaitól tisztulva várják, hogy pár év múlva egy kastélyszállónak adhassanak majd otthont, egyelőre pedig izgalmas akusztikájukkal az Ethnofil új lemezét ékesítik.”

Terveik szerint idén jobban ráfekszenek a hazai klub- és fesztiválfellépésekre, az új lemez pedig elég stabil alapot adhat nekik erre, amit végül Sohajda Péter (Kerekes Band, Shapat Terror) kevert véglegesre az egerszalóki Standing Waves Stúdióban.

The Edge-re az introval együtt kilenc dal került. A korábbi lemezekhez képest ismét új iránnyal kísérleteznek, ezúttal a világzenei vonalat elektronikusabb hangszerelésbe ágyazták; chill, amient, downtempo elemeket gyúrtak egybe, emellett összességében az ének is jobban előtérbe kerül, mégsem válik szövegcentrikussá ezúttal sem, a dalszövegek inkább hangulatokat festenek, az ének inkább hangszerként kezelt elem. A kezdő, Amarant-nál jövök rá ismét, hogy Zahár Fanni fuvolajátéka (és később a szaxofonja is) mennyire könnyed és játékos. A folkos-világzenei jegyek mellett az albumot végigkísérik fel-felbukkanó jazzes szösszenetek, kontrasztnak pedig keményebb elektronikus pillanatok. Egységes, könnyen utaztató album lett, amit a legjobb, ha egy fotelben hátradőlve hallgatunk, fülelünk az apró meglepetésekre, bontogatjuk a rétegeit, fejtegetjük a az összetett hatásokat és engedjük, hogy magával ragadjon a lemez játékossága.

A lemez bemutatója élőben május 24-én lesz az A38-on a Korai Trancemission társaságában, nézzétek meg!

Décsy Eszter
fotó: Őrsi András
borító: Világosi Csaba (Aether)

Megosztom.

Comments are closed.