Archív

Ha azt gondolnánk, hogy az országban Pécsen kívül máshol nem terem erős zenei ötlet, bizony nagyot tévednénk. Míg az ország nyugati felén alter a szájíz, a szegedi Tisza-parton inkább a torzított gitár hangját viszi a víz. A most felbukkanó, első kislemezével debütáló Artur egy újabb izgalmas banda, akiket valahova az alter-rock – art-rock – post-rock vonalra lehetne elhelyezni. Elsőhöz képest meglepően profi anyag debütál itt és MOST; Költözni Hawaiira EP és Fehér Autók klippremier következik!

A zenekar jelenlegi formájában 2015 óta létezik, tagjai Czene Bálint, Török Dénes, Vőneki Ádám és Zelei Zoltán. Zenéjüket érdemes elemezgetni: mind a szöveg, mind a hangzás vagy akár a szerkesztés szempontjából is meghálálja, ha analitikusan közeledünk hozzá.

„Igyekeztünk az öt kiválasztott számmal minden oldalunkat megmutatni. Van itt instrumentális gitárhimnusz (Rossz társaság), szövegközpontú tört ritmusú merengés (Körbe-körbe) és elektronikus alapokon nyugvó érzelmeskedés (Elragad) egyaránt. Miután elkészültünk a hanganyaggal, elküldtük négy, többségükben filmesztéta ismerősünknek, hogy írják le a gondolataikat a tételekről. Az elkészült, igencsak különböző stílusú elemzéseket egyfajta drámai formába gyúrtuk össze, ami szerintünk remekül kiegészíti a hallottakat.” – mondta el Török Dénes zenekarvezető.

Egy kis kóstoló ebből a szövegből:

“A zene ritmusát valami monoton mozgás jellemzi, ahogy a megénekelt áttetszőséget, képlékenységet a szerkezet és a hangszerelés közvetíti, és ez ad valami különös feszültséget az egésznek. A csúcsponton többször hirtelen rálép a fékre, és hagyja eltévelyedni a ritmust. Ez a tudatos atipikusság vagy logikátlanság folyamatosan elébe megy a várakozásoknak, így hiába tűnik első hallásra kiszámítottnak és homogénnek a hangszerelés vagy a kompozíció, folyamatosan képes meglepni. Nincs túldíszítve, a riffek nem tolakodnak az összhangzás elé, a gitárszólamok kijózanító konkrétsággal szólnak, mintha az atmoszferikus lebegést követően ekkor térnénk vissza földre.” A teljes írás elérhető itt.

A Költözni Hawaiira EP Fehér Autók című számához a szegedi Elephant Studio vezényletével készített klipet a zenekar, amely szintén itt debütál:

A zenekar nem tétlenkedik, a május 12-i EP bemutatót követően azonnal a kislemezt kiegészítő anyag rögzítésébe kezd, majd augusztusban fesztiválkoncerteken térnek vissza a színpadra: 16-án az oromi Malomfesztiválon, 22-én pedig a SZIN-en találkozhattok velük. Ősszel terveik szerint országos klubturnén mutatják be szerzeményeiket.

Hortváth Tamás
fotó: Erlauer Balázs (Elephant Studio)

A srácok facebookját itt találjátok 

Megosztom.

Comments are closed.