Archív

Újabb lemezzel állt elő, sorozatban a harmadikkal Dobos Kristóf DRMRZ nevű szólóprojektjével. A 3:29 AM című lemez itt és most nálunk hallható először, füleljetek bele!

Dobos Kristóf nagyjából 13 éves kora óta ír dalokat, az évek során pedig megfordult már közel egy tucatnyi zenekarban. Budapestre leginkább a zenei élet vonzotta Debrecenből. A DRMRZ-hez vezető út legutóbbi állomása a Black Stubs blues rock/indie-stoner bandán keresztül vezetett. “Ugyan a régi alappillérek, mint a Queens of the Stone Age, az Arctic Monkeys, vagy éppen Jack White továbbra is bármikor képesek megmozgatni, a fülemben szóló zene nagy részét manapság inkább olyan formációk teszik ki, amiknél keveredik az élőzene az elektronikussal, ami nem meglepő, ha az ember éppen ilyen eszköztárral alkot zenekar helyett. Ez a nagyjából fél éves kísérletezés kellett ahhoz, hogy a dalaimon jelenleg hallható hangszereket megtanuljam a saját játékkarakteremnek megfelelően használni és ennek lett a végeredménye a Symbol Syndrome névre hallgató koncepcióm is, amiben hosszú idő után először azt éreztem, hogy összeállt egy olyan hangzás, amit rég óta kerestem” – mondja Kristóf az ide vezető vargabetűkről.

Furcsa tulajdonságom, hogy igen gyakran unok meg zenei műfajokat, vagyis inkább hangzás karaktereket, de cserébe gyorsan is alkotok.

“Az egész kiinduló pontja szerintem az, hogy számomra a legkellemesebb állapot a létezésre a dalszerzés. Van akinél ez egy kád meleg víz egy jó könyvvel, van akinél egy hosszas beszélgetés megfelelő mennyiségű kiürült korsó mellett, viszont nálam ez egyértelműen a félkész dal loopolt hallgatása miközben új ötletek cikáznak a folytatásra a fejemben. Ilyenkor egyszerűen kikapcsol a külvilág és ami marad az a teljes belső nyugalom, amiben mégis pezseg az agyam összes kis részecskéje összhangban a készülő dallal. Igazából az utóbbi hónapokban kiadott szokatlanul sok dalomra is ennyi a magyarázat. Élvezem őket csinálni.” – A Symbol Syndrome ígéretes bemutatkozás volt és pozitív kritikai visszhang fogadta. A lemez nyomvonalán májusban érkezett a What to say? c. kis-nagylemez, hat nagyon kellemes dallal.

volt két dal, amit a MÁV rendkívül komfortos járatain kevertem és mastereltem

A most debütáló 3:29 AM Kristóf elmondása szerint az utóbbi idők összegzése. “Igyekeztem rajta az előző produktumok elemeit vegyíteni, közben fenntartva a kialakított hangzáskarakter főbb jellemzőit, mint például a folyamatos apró elemekből történő építkezés, a balladisztikus szövegvilág, aminél gyakori, hogy az instrumentális részek veszik át egy-egy verze vagy bridge helyét az általuk kiváltott érzetekkel összekötve a szöveg két, önmagában kevésbé koherens részét.”

A lemez hangzása és hangszerelése kellemesen összetett, és sokszori hallgatás után is tart még meglepetéseket. Ennek ellenére nem nehezedik az egyszeri hallgatóra sem, az anyag első hallásra is könnyen emészthető, sőt, fülbemászó. Az Arctic Moneys – Jack White gyökerek valóban erősen érezhetőek a zenén és az énekstíluson is, a koppintás gyanúja és modorosság nélkül. Annak ellenére, hogy szinte futószalagon jött mindhárom lemez, sem önismétlővé nem válnak a dalok, sem egy sémára felhúzottnak. Teljes értékű lemez, sokszori hallgatásra!

Décsy Eszter

DRMRZ facebookját itt találjátok

Megosztom.

Comments are closed.