Archív

Bikiniből télikabát, kagylókból pingvinek. A 2018-as Fishing on Orfű első két napján még hawaii volt, mára beköszöntött a jégkorszak, de ez nem szegi kedvünk, mert fesztiválozni bizony kell. Kiváló koncertekkel nyitott a fesztivál; nézzük az első két napot!

Megalapoztuk a fesztivált egy közös főzőcskézéssel a Jazzékiellel Áron Rácalmás melletti tanyáján, így a reggeli rekkenő hőségben már csak két órát kellett autóznunk, hogy a dombok között felbukkanjon az orfűi tó. Hazaértünk. Ilyen korán talán még sosem érkeztünk, gyors sátorállítás a Pál utcában, aztán le is mentünk a tóra úszni egy nagyot. A stégen átböngésztünk a szerdai programot és rájöttünk, valószínűleg idén is a féregjárat, becsületes nevén PMFC színpad lesz a törzshely. Itt kezdtük az estét a Drastik Putto végével, majd kezdett a Trillion. Hiába a korai időpont, iszonyatos nagy bulit csináltak! Csodák csodájára senki nem rúgta le a színpad széléről azt a roppant idegesítő srácot, aki lényegében Apeyék arcától tíz centire kiabálta bele a lelkét a koncertbe. Szerencsére nem billentette ki őket, odabaszós koncert volt, két új dallal a lassan megjelenő új lemezről. Aztán a Dope Calypso garázscirkusza jött, akik nemrég jöttek haza a spanyolországi Primavera Sound showcase fesztiválról, ahol gyanítom, odatették magukat.

Belenéztem és jól ott is ragadtam egy darabig a Fishing-tehetségkutató győztes Seven Seconds in the Future koncertjén, ami először iszonyat jó bugi volt, kis funkys táncmuzsika, remek zenészekkel, de a koncert második felére már egy kicsit eluntam, némileg önismétlőnek tűnt. Ezután a tízéves Jön lemezt ünneplő Óriás döntött fákat a PMFC-n, és itt kezdtem el mélázni azon, hogy vajon lesz-e olyan nap, amikor eljutok a nagyszínpadig, avagy a fesztivál azon részét csak hírből fogom ismerni. Hogy-hogy nem, itt ért minket a fesztivál következő legerősebb koncertje, a Jazzékiel. Szigorúan elsősorban megőrülés. Volt szerencsénk kecskék között belefülelni a készülő új lemezbe (videó augusztusban érkezik!), és már első blikkre lejött, hogy méltó folytatása lesz a Másokat szeretninek.

Tegnap még kiélveztük a jóidő maradékát, és egy kellemes stégen csináltunk privát bulit, közben pedig kagylók simogatták a talpunkat. A PMFC-t jórészt a mérgesebb zenék töltötték meg, ami még mindig nem igazán kenyerem, de valahogy ott ragadtunk, aminek hála végignéztük a cseh Donnie Darko koncertjét is. Jóféle rockbulit nyomtak, az elején még kb. senki nem állt a színpad előtt, a végére már alaposan odagyűltek az emberek. Én is élveztem, de már inkább a következő Grand Mexican Warlock bulit vártam. Nagyjából egy hete jelentették be, hogy szétszélednek. Hogy végleg-e, majd még kiderül, de felfüggesztik a zenekart. Szíven ütött a hír. Nyilván elfogult vagyok, de mindig valahogy úgy jellemzem a zenéjüket, hogy olyan, mintha mintát vennének a véremből, arra dizájnolnának heroint, amit intravénásan nyomnának vissza belém, nagy mennyiségben. Igazából még nem is sikerült adaptálnom teljesen, hogy megszűnnek létezni a januári utolsó koncertjük után, és tegnap este, valahogy a Reborn with the Sun második taktusa környékén zuhant rám, és ilyen életemben eddig összesen háromszor fordult elő, de frankón elbőgtem magam. Basszameg, a kedvenc zenekarom utolsó előtti koncertje. Mi lesz majd januárban?

Egy kis Quimbys kitérővel visszakanyarodtunk Uzipovra, akik helyrekalapálták az este további részét. Bulcsú cimborám híres a homlok-tarkóról, de ekkora amplitúdóval bólogatni ritkán látom. Reggel felé zárult a fesztivál második napja is, közben megérkezett a beígért sarkköri éghajlat, a sátrak között pingvinek bolyonganak és mára biztosan extra adag vodkát rendeltek be a szervezők. Az idei légkör is zseniálisan barátságos és otthonos, patent koncertekkel, egyedül a bankártyaterminálok számába és a vizes blokkok állapotába lehet belekötni. Az előbbi kevés, az utóbbi idén borzalmas. Még hátra van a hétvége, hétfőn jelentkezünk nagybeszámolóval, addig is, bulizzunk egy nagyot az esőben!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.