Archív

A KASSANDRA most debütáló, négyszámos kislemezét idén januárban kezdték el rögzíteni és csiszolgatni Sipos Ábris segítségével. Az EP az igen beszédes és sokat sejtető én szóltam… címet kapta, végighallgatva aztán egy szavunk sem lehet. Nem először hallottam a dalokat, de még mindig nem találom rá a szavakat. Ők meg, ugye, hát, szóltak…

egyre inkább tekeredik önmagába e gordiuszi csomó

A KASSANDRA zenekar jelen felállásban 2016. novemberében kezdte az időszámítását; Nagy István (Péterfy Bori & the Love Band, ex-Esti Kornél), Renge Zsolt (SZ4P, Miserium), Wietecha Gergely (Love From Above, We Are Now), Vaskó Renáta és Soós András egymásra találásából valami teljesen fura dolog született. Bizarr dalszövegek, gyors váltások, szokatlan metrumok keverednek a bólogatós metállal, a poszt-rockos elszállással és fülbemászó, pop-refrénekkel, vagy ahogy ők jellemzik, „stoner-progresszív-dance rock”. A tavalyi Fishingre meghívták a zenekar dalszerzőjét, Nagy Istvánt, hogy egy kis szerzői koncertet adjon, de Vaskó Renivel ketten csináltak inkább egy nagy délutáni bulit.

Hivatalos zenekari debütálásuk a Gödör klubban volt, de azóta sem adtak sok koncertet még, inkább a bemutatkozó lemezre fókuszáltak. Ennek ellenére azért idén már a Fishing legkedvesebb színpadán is játszottak, ami maradandó nyomot hagyott sokunkban. Gyors váltások, elvont szövegek, anti-rádióslágerek, imádtam.

A kezdő Holt Hold rendesen megtekeri az agyam, és egyből megértem, milyen érzés, ha a nyitott agyvelőmön szúnyogok és legyek bugiznak, a tekervényeket tapossák a kis lábaikkal. Hát, valahogy ilyen agybizsergető az egész kislemez a következő IlyenekRózsaszín Magnum és Molyolás c. dalokkal. A zenekar saját elmondása szerint Nagy István állandóan új kihívást és majdnem lejátszhatatlan témákat keres, ennek (is) köszönhetően a bandában mára már mindennaposak az olyan egészségügyi problémák, mint az ínhüvelygyulladás, a hátfájás, a torokgyulladás vagy a gerincsérv. Megértem.

“Izgalmas kísérlet számomra ez a megjelenés – mondta nekünk a lemezről Nagy István. – Ezeket a dalokat sok-sok évvel ezelőtt írtam, de addig érleltem, míg teljes nem lett a csapat, akikkel – akár klubban, akár fesztiválon – meg is szólaltatjuk ezeket. Még rengeteg anyag van a futószalagon, ezeken most is dolgozunk, s megpróbáljuk szép sorban kitolni őket. Ahogy haladunk – közel kronologikus sorrendben – a frissebb szerzemények felé, egyre inkább tekeredik önmagába e gordiuszi csomó, azok még sűrűbb anyagok. Úgy döntöttünk, hogy a “duplolego” szintű korai nagyistvánságtól a modernebb, sűrűbb felé mélyülünk, és nem ömlesztve tesszük azokat közzé. Mostanában inkább a színházi zene mozgat meg és ott nagyon jól érzem magam, most abban vagyok, ezeken agyalok. Nagyon remélem, hogy nem kell majd még öt évet várni, hogy hallhassatok minket!”

Az őszi klubszezonra új dalokkal készülnek, úgyhogy kövessétek őket facebookon is, ne maradjatok le semmiről!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Megosztom.

Comments are closed.