Archív

Szeptember 8-án második alkalommal kerül megrendezésre az Independent Label Fair Budapest, a független underground kiadók vására és szakmai összeröffenése, az első ilyen rendezvény, kifejezetten nekünk, különlegességeket kereső-kiadó-megdiskuráló közegnek. Alig várjuk, ezért megkérdeztük Pentelényi Pál főszervezőt, hogy elmezgessük is egy kicsit az elmúlt év tapasztalatait.

Tavaly, az első ILF-en (Independent Label Fair Budapest) mi is kinn voltunk egy kis NOW Books & Music standdal, izgalmas volt megfigyelni belülről is egy ilyen kezdeményezést. Meglepően sok kiadó jelentkezett már az első körre is, és szintén kicsit meglepően, nagyon nagy érdeklődés volt a közönség részéről is, külső- és félig belső szemlélőként abszolút sikeresnek és hiánypótlónak éreztem a vásárt, aminek idén a Szimpla kert ad majd helyet.

 

Tavaly, az első ILF előtt azt mondtad, szeretnéd, ha a kezdeményezés elindítana kommunikációt, akár szorosabb összefogást a kis, független kiadók között. Hogyan értékeled a tavalyi rendezvényt? Mik a visszajelzések e téren, és elindult-e az a folyamat, amit “megálmodtál”?
Pali: A tavalyi rendezvény minden várakozásomat felülmúlta. Nagyon sok érdeklődő, lemezgyűjtő látogatott el a vásárra és sikerült eljuttatni azt az üzenetet a vásárlóknak, hogy érdemes “itt és most” beszerezni a magyar kiadványokat, mert így támogatják a leginkább ezeket a kis büdzsével rendelkező hazai kiadókat. A közösségépítés én úgy érzem, hogy jó úton indult el, remélem, hogy évről-évre tudunk fejlődni, növekedni. Idén elég egyértelmű jele lesz ennek, ugyanis egy szervezett formában szeretnénk nemzetközi irányba nyújtózkodni. Ehhez csoportosulnia kell a független magyar kiadóknak. A vásár után remélem, hogy ez nem csak egy elképzelés lesz, hanem pozitív előjellel beszélhetünk már erről.

egyértelművé vált, hogy erre van igény és folytatni kell

Mennyire láttad sikeresnek az elsőt a vásár, azaz a közönség szempontjából?
Pali: A visszajelzés a közönség részéről nagyon pozitív volt, egyértelművé vált, hogy erre van igény és folytatni kell. Remélem, hogy az idei vásár is hasonlóan csapódik le a résztvevőkbe, sőt szintlépésnek fogják megélni. Nagy sikere volt tavaly is a tombolának, amire idén még több értékes nyereményt szeretnénk begyűjteni, hogy ezzel is lelkesítsük a közönséget, hogy minél több kiadótól vásároljanak.

Szeretted volna, ha év közben is aktív az ILF fb-oldala, ha a kiadók küldenének megjelenéseket, hogy ott is kikerüljön. Mekkora volt az év közbeni aktivitás?
Pali: Ezen még van mit fejleszteni. :) Hébe-hóba küldik a kiadók a friss megjelenéseket, nekem pedig nincs időm arra, hogy mindenkit levadásszak, úgyhogy ez ad hoc jelleggel működött az elmúlt vásár óta. A lehetőség azonban továbbra is él, aki elküldi a kiadványát, azt megosztjuk. A FB oldal követőinek száma nagyrészt a vásár ideje alatt növekszik drasztikusan. Az idei után már elérhetjük a kritikus tömeget, ami után organikusan is könnyebben tudunk növekedni.

A struktúra nagyjából marad: vásár, beszélgetések, rövid kis koncertek, de a tanulságokat levonva, milyen változások, fejlesztések, extrák lesznek idén?
Pali: Délben kezdünk, de idén este 10 óra helyett csak 8 óráig tart a vásár. Utána indul az afterparti. A vásár alatt félórás blokkokban a kiadók által delegált djk és zenekarok felváltva zenélnek. Mivel idén a Szimpla kertben rendezzük meg a vásárt, így van rá mód, hogy a koncertet kicsit elszeparálva, nem a vásár terében kell megrendezünk. Így nem zavarja egymást a két párhuzamosan futó program. Színes lineup-ot sikerült összerakni: ambient noisetól a hip hop-ig, technotól a garázs rockig, tropical discotól a dubig. A pontos fellépők megtalálhatóak a FB eventben. A tavalyi kiadónévsorhoz képest idén több új label is jelezte részvételi szándékát: Unsigned Label, Capeesh Society, Wacuum Airs, Drum Machine Funk, Krypton It és a Dióbél. Emellett a Hangfoglalónak is biztosítunk egy külön pultot, ahol bemutatják az általuk támogatott szerzői kiadványokat. Ezzel szeretnénk lehetőséget biztosítani a kiadóval még nem (de lemezzel már) rendelkező zenekaroknak, hogy egy-egy vásáron jelen lévő kiadó felfigyelhessen rájuk.

A küldetés nemes és erős, mint a jó magyar hegyes paprika. Találkozzunk szeptember 8-án a Szimplában!

Décsy Eszter
Borítókép: Kovács Tímea
Fotók: Kárász Karolina

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.