Archív

Barkóczi Bence egyszemélyes projektje, a Meristem második EP-je nemrégen jelent meg Absorbed Light címmel. Az instrumentális rockgitárosról tudni kell, hogy idén megnyerte a fiatal gitáros tehetségek felkutatásában élen járó, országos jelentőségű Új Gitáros vetélkedőt.

Bence technikai felkészültsége, egyedi stílusa, különleges gondolkodásmódja és hozzáállása sajátos zenei formációt eredményez, amely egyből felkeltette a zsűri figyelmét. A szakmai elismerésen túl, a Meristem elsődleges célja, hogy ezt az általa kialakított egyéni látásmódot a szélesebb közönség is megismerje, megszeresse. Zenéjének egyik jellegzetessége, hogy nagyon közel érzi magát a természethez, a növényekhez, és ezt a kapcsolódást a szerzeményeiben is érzékeltetni szeretné. Első hallásra talán nem annyira emészthető ez a jazzrocknak (is) nevezhető instrumentális rockzene, viszont többszöri hallgatásra szépen kibontakozik. Bár sok stílus határmezsgyéjén mozog, elsősorban talán a metál kedvelők bizonyos része vevő erre a muzsikára, de a fúziós jazzt kedvelőknek is erősen ajánlott.

„A zenei témák akkor válnak dalokká, ha fel tudom tölteni őket tartalommal. Ha már megvan a koncepció, akkor a zenei témák is szükségszerűen ehhez igazodnak hozzá.”

Az Absorbed Light EP-n található számok mindegyikének megvan a saját önálló története, melyek azonos gondolatkörből származnak.

“Ha egy szóval kellene jellemeznem a dal hangulatát, akkor az a „kiteljesedés” lenne. A lényeg, hogy a világunkban minden élő organizmus napenergiából származik. Észre kellene vennünk, hogy nem csak mi emberek vagyunk testvérek, hanem az e világon élők mindannyian.” – mesélte Bence.


fotó: Andrási Ingrid

“Túlbonyolítani semmiképpen nem akartuk a dolgot, pláne, hogy a dal instrumentális mivolta miatt gyakorlatilag csak egy hangulatot tudunk ábrázolni, vagyis nincs egy kötött mondanivaló, amit feltétlenül be kell mutassunk. Akartunk választani egy gyönyörű helyet, ahonnan levideózzuk a naplementét és közben gitározik egy forma. A képek alapján nehéz elhinni, de meglepően hideg volt a forgatás közben. A helyszínt egyébként Gönczi Péter barátom ajánlotta, ami a bükkben található a szentlélekhez közeli “látókövek” nevezetű helyen. Ezt a videót is csak úgy, mint az End of Totipotency című dalhoz Cservenyák Olivér készítette, akivel egy nagyon jó hangulatú és kalandos forgatáson rögzítettük az anyagot. Annyiban volt kalandos, hogy a drón felvételeket meglehetősen erős szélben kellett valahogy kivitelezni és hát ez a sziklás környezet sem könnyítette meg a dolgunkat, arról nem is beszélve, hogy hazafelé lerobbant az autóm és a hegyen kellett betolnunk ketten, hogy haza tudjunk jutni valahogy (persze hegynek felfelé állva parkoltam). Összességében elégedett vagyok az eredménnyel, erősíteni tudja azt a mondanivalót, amit a zenével üzenni szeretnék.”

Bence hozzáteszi, hogy mindezekkel együtt nem szeretné, ha bárki úgy érezné, hogy túlgondolja a Meristem zenéjét. Számára a természet egyfajta inspiráló jelleggel bír és kihangsúlyozza, hogy természetesen mindenki azt lát bele a zenébe, amit csak akar, azért hallgatja, amiért csak akarja. Szerzeményeit mindenki értelmezze a saját kedve és gondolatai szerint. Határozott szándéka a projekt zenekarrá bővítése és újfajta hangszerelés kialakítása, ami kifejezetten az adott zenekar tulajdonságaira lesz szabva. Természetesen a célközönség megtalálása és fokozatos bővítése is a közeljövő feladatai közé tartozik. Az élő produkciónak pedig lenne egyfajta sajátos varázsa azáltal, hogy azt, ami ott történik csak élőben kaphatja meg a hallgató. Mi pedig drukkolunk neki, hogy mindez mihamarabb megvalósulhasson!

Libus Ágnes

Megosztom.

Comments are closed.