Archív

Sokadik premier előtti vetítésén van túl az Engedetlen, Moll Zoltán filmje. Középpontjában egy fiatal srác nyara: lányok, bulik, zenélés és a magány kevés párbeszéddel, sok figyeléssel. Főszerepben Bagossy Bálint, Cvetkó Fruzsi és Demecs Eszter.

Bálint 18 éves. Az érettségi utáni hónapok a bulikról, a zenélésről szólnak. Engedni a vágyaknak, megtalálni valamit, ami igazi. Egy fesztivál után találkozik egy titokzatos lánnyal, aki az erdőben él. Egy másik lány, a városban, azt állítja, évek óta vár rá. A legjobb barátjának új barátnője is izgatja.” – áll a film szinopszisában. Szerencsére, mivel a filmből nem tudnám, hogy ki ez a srác, és hogy nincs semmi dolga.

Bálint 18 éves. Bálint múltjáról semmit se tudunk, és nem is számít. Bálint keres valamit, de még ő se tudja, mit. Bálint nem tudja mit keres, de az azonnal kell. Bálint előtt rengeteg lehetőség áll, de nem tudja, melyikkel éljen. Bálint egy hópihe. Bálint nem foglalkozik a jövővel, Bálint csak a pillanatban létezik. Bálint nem tudja mit akar. Bálint sodródik. Bálint figyel. A rendező nem akart generációs filmet forgatni, mégis sikerült neki.

A sztori nem túl komplex, de nem is az a lényeg. Képek vannak, helyzetek, érzetek, hangulatok, akció és reakció. Általában minden nagyon lassú, minden pillanat kitartott, meghagyták az idejét egy elfogyasztott korty víznek is – szerencsére a színészek jelenléte megbírja a hosszú csendeket. Merthogy csend az van bőven.

Párbeszéd csak alig-alig, és ha ilyen, akkor lehetne belőle még kevesebb. A szöveg sokszor esetlen és furcsa, tetézi a vágás, amitől méginkább felsorolás-jellegű lesz, nem párbeszédszerű. Minden sor egy kicsit megtöri a világot, amit addig építettek tekintetekből, figyelésből és gesztusokból. Visszaránt a mi valóságunkba, ahol szavak vannak, és az, amit elmondunk, pedig a film valósága sokkal őszintébb. sokkal igazibb, cimkék és dobozok nélküli. Az van, ami van, és úgy, ahogy – és ezt nem kell megfogalmazni, mert amúgy sem lehetne pontosan, és ha össze is jönne, úgyis mindenki félreérti.

Nagy Andi

Ha a film és a sztori tetszett, ezt is szeretni fogod:
Storno Milán az átlag egyetemisták átlag nyarát tölti Budapesten. Storno Milán nem szép, de nem is csúnya. Nem gazdag, de nem is csóró. Nincsen barátnője, de azért vannak női. Poharasként dolgozik egy szórakozóhelyen, van…Olvasd tovább!

Megosztom.

Comments are closed.