Archív

Ki is az a Burai Anna? Énekes, dalszerző és producer. Tagja volt az Over Help-nek, és a The Tumor Called Marla-nak is, viszont egy éve a London College of Creative Media-n tanul éneket. A pubok törzsvendégként üdvözlik, pont úgy, ahogy mi ezt az EP-jét. Hallgassátok, megéri!

Hogy miért ez lett a cikk címe? Mert Burai Anna Under London Skies című albuma nekem az őszt juttatja eszembe. Azt az igazi sárgásbarnás, földre lehulló, faleveles évszakot sálakkal, és sütőtök ízesítésű kávékkal.
Anna Londonban, az LCCM-en tanul már két éve, és erről az időszakról-, ebben az évben íródó dalainak gyűjteménye az Under London Skies.

Az Intro olyan, mintha egy nagy zeneszerző szerezte volna. Mondjuk Wagner vagy Chopin. Megadja az EP hangulatát, az egyszer biztos. Felülsz a hajóra, mit hajó? Beülsz a csónakba, a másik személy beevez a víz közepére s csak ringatóztok. Csak a tiszta kék ég és a zöld erdő az, ami körbevesz benneteket. Elveszni a horizontban, más világ, minden okoskütyü elfelejtődik, talán itt nem is léteznek. Béke van és csend, türelem és kiegyensúlyozottság. Ezek a fő motívumai az albumnak; nem zajong, suttog, mint mikor a szél a nevünket ismétli a szürkületben.

A következő szám az EP címadó dala is egyben, Under London Skies. Egy tipikus amerikai, tinifilmbe is beleillő filmzene. A hosszú hajú, vékony, magas főszereplő lány sétál London utcáin… Ősszel. Talán éppen rádöbbent, hogy szerelmes a kiszemelt fiúba, akit eddig mindig lekoptatott. Vagy éppen egy randira tart a barátjához, és most ébredt rá, hogy mennyire boldog: ez lehetne a film eleje, hogy aztán a vége is lehessen, miután egy nagy adag konfliktuson esik át az adott párkapcsolat. Nem esne az eső, mert az már elavult és túl giccses is a vásznon. Ez a dal maga a feltétlen nélküliség: Az elfogadás, az egyensúly megteremtése, a kiegyensúlyozottság, a könnyedség, a flörtök, a szeretet. Hogy bármi történik is, bárhogyan is váltunk el legutóbb, én szeretlek.

Ezután kezdődik el az EP-ről a kedvenc dalom, aminek Dear Fox a címe. Az eleje az Intro hangulatát hozza vissza, és nem, nem csak a zongora miatt. Azt hiszem legjobban a melankóliát szeretem, ami körül lengi, és ami nem mesterkélt, hanem látod magad előtt a kiejtett s ki nem ejtett szavakat, a reménykedést, a hűséget, a bízni akarást, az ellökéseket. Mint egy soha fel nem adott levél valakinek, akit egykor szerettél, s éppen örök hűséget fogadsz neki: örök hűséget, hogy sosem felejted el, ez nem érzelmi sík, nem holtomiglan, és utána még rengeteg szerelem érkezik az életedbe, ez egy örök hűség a szeretetre, a múlt értékelésére. Ez egy hála-himnusz is lehetne. Vissza is fordulhatnál, hogy újrakezd azokat, amiket a múltban elrontottál, de nem egyszerűbb inkább megbocsátani őket magadnak, hálát adni és itt lenni, ahol most vagy?

A negyedik szám a Fool címet kapta. Emlékeztek Jamelia: Stop című számára? (Most buktatom le magam, hogy mennyire öreg vagyok…) Egytől-egyig az említett dal ugrott be, ami nem baj, sőt szerintem, ha valakiről Jamelia ugrik be, aki rettentően jó énekesnő még mindig, az inkább bók. Anna Fool-jában egy kicsit belebolondulunk a megszokásba, a mindig ugyanazokba, a játszmákba, a fel nem ismerhető érzelmekbe, és a túlságosan felismerhető racionalitásba. Elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy éljünk? Elég bátrak vagyunk megmutatni azt, akik valójában vagyunk? Elég bátrak vagyunk érezni, nevetni, sírni, összeveszni? Mindenkinek van egy párja valahol, aki képes arra, hogy megfékezze.

Some Better Peace a következő szám, és egyben az utolsó is ezen az EP-n. Kicsit olyan boldogság-kergető lemez ez nekem: olyan, élünk egy álomvilágban, ahol nincs semmi háború, persze néhanap megőrülünk, de még azt is pusztán szeretetből tesszük, egyszerűen létezik egy világ, ahol még a békénél is jobb a helyzet. Bár Burai Anna hangja túl tiszta ahhoz, hogy negatív dolgokról énekeljen. Elhiszed neki, hogy a sötétség nem létezik. Elhiszed neki, hogy szerelem-EP.

Varga Maja
fotó: Ana Lemos

Megosztom.

Comments are closed.