Archív

Sötét, gótikus romantika járja át a titokzatos vak varjúcska ihlette új The Devil’s Trade albumot. Megjelent a What Happened to the Little Blind Crow, mi pedig meg is hallgattuk.

Legutoljára áprilisban volt szerencsém végignézni az Akváriumban Makó Dávid elképesztően szuggesztív, magához láncoló egyszemélyes produkcióját. Dávid akkor már beharangozta, hogy amikor eljön az ősz és már egyre korábban sötétedik, elhozza az új The Devil’s Trade lemezt is, számszerint a harmadik stúdióalbumot. A lemezről még augusztusban hozák ki a No One Here c. dalt, majd nemrégiben szépségesen sötét klippel együtt a Your Own Hell című dalt is, ennek álljon itt a videója, nézzétek meg:

Az albumot szépen keretezi az I Can Slow Down Time, az elején nagyon lágyan vezet be ebbe a sötét, gótikus romantikai zenei világba, majd a To an End egyből be is szippant a legmélyére. Csukott szemmel hallgattam az albumot, körbe-körbe, és itt, ahogy általában a lantos részeknél olyan érzésem volt, mintha évszázadokkal ezelőtt egy skót kastély folyosóin bolyonganék, a falakon régi festmények, mind olyan jeleneteket ábrázol, amin a saját fájdalmaim elevenednek meg. Aztán egyes daloknál (mint pl. a Your Own Hell és a 12 to Die 6 to Rise is), hirtelen a kastély kertjében találtam magam, rohanok a sötét fák között, és mindenhol mennydörög és villámlik. A No One Here-nél teljessé vált a sötétség. A 12 to Die 6 to Rise-ban egyébként előkerül egy népdal, próbáltam utánajárni, de sajnos csak annyit találtam, hogy valószínűleg csángó dal. Ez visszatér a záró I Can Slow Down Time-ban is, sokkal messzebbről és halkabban, érzem, ahogy távolodok az egésztől és belém mar a búcsú.

What Happened to the Little Blind Crow karcol, mennydörög, és szívet tépően szép. Órákon át hallgattam egymás után, és amikor végre ki tudtam kapcsolni, fájt a csend. A lemez egyébként már nem szerzői kiadásban, hanem a Golden Antenna Recordsnál jelent meg és különböző helyszínekkel kísérletezve Szabó „Nagyúr” Mártonnal rögzítették, a titokzatos vak varjúcska ihlette borítót pedig Borbás Róbert készítette.

fotó: Zsiga Pál

Mindenképpen érdemes lesz november 2-án benézni a Robotba, ahol a The Devil’s Trade Jonathan Hulténnel és SONYA-val játszik majd. Hallgassátok a lemezt addig is!

Décsy Eszter

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.