Archív

Nyomokban animés szubkultúrát, online zaklatást, azonosulható karaktereket, és persze kiskutyákat tartalmaz.

Schwechtje Mihály filmjének középpontjában a középiskolás Eszter áll, aki rajong az animékért és ezért egy kicsit furán néznek rá, nem mellesleg szerelmes az angol tanárába. Mikor a tanára elmegy az iskolából, Eszter élete megváltozik. Találkozik az online kapcsolattartás visszásságaival, eltávolodik a barátaitól, új szerelme lesz, megszégyenül. Bár a történet kiszámítható, és thrillernek talán kevés, drámának annál erősebb.

Attól, hogy ebben a korban nincs fontosabb a szerelemnél, mások véleményénél és a táncnál, amit másnap előadnak, a tinik nem hülyék, és ez a film hajlandó ezt felismerni. Az általános tizenéves debilizálás helyett valódi karaktereket kapunk, még ha nem is csehovi mélységűeket, de megérthetőek. Külön plusz pont a – jogosan – sokat szapult magyar filmeknek, hogy a karakterhez korban közel álló színészeket válogatnak.

Eszter (Herr Szilvia) azonosulható. Naiv, nem gondol bele a dolgok következményeibe, amelyeket később nem tud kezelni. Új barátja, Beni (Rácz Dávid) a menő srác, akinek szintén van egy kis saját drámája, amitől ő is megérthető lesz. Viszont számomra a legfontosabb karakter Peti (Vajda Kristóf). Alapvetően visszahúzódó, kisebb és halkabb is az osztálytársainál, nem is foglalkozik vele senki, amíg nincs rá szükségük. Az ő történetszálán keresztül vetődik fel a szülők kívülállóságának problémája, vagy az, hogy mit okozhat egy gyerekben/kamaszban, ha rögtön levonják a következtetést, hogy ő a “csendes”, és azt is, hogy nem érzik a szavak a súlyát – ahogy ezt sokszor felnőtt fejjel sem. Kiemelném Vajda Kristófot, aki tökéletes volt a szerepre. Peti egy kicsit ijesztő, de közben nem tehető felelőssé, sajnálható és szerethető is egyszerre.

A film kicsit kiszámítható, és nem is mélyül el a témában, de ne felejtsük el, hogy tinifilm: tinikről, elsősorban tiniknek, de nem csak, a felnőtteket is közelebb hozhatja a tizenévesekhez. Különösen ajánlom volt középiskolai tanáraimnak, illetve bárkinek, aki elfelejtette, hogy milyen volt ennyi idősnek lenni.

Nagy Andi

Megosztom.

Comments are closed.