Archív

Történnek az események a minimál Bogart háza táján. A szegedi stoner rock banda eddig is jellegzetes volt a szokatlan szájharmonikának köszönhetően, mely mindig igen nagy szerephez jutott a dalok szerkezetében. A most megjelent negyedik albumon pedig vokált és szövegeket is kapunk. Így szól a Bark Magic!

A Bark Breakfast egy igazi reggeli, lazulós stoner blues nóta. Kellemesen lötyögünk a ritmusra, amikor belép a vokál is egy részeges mesemondó hangján. A dal végére pedig pont elkapna minket a lendület, amikor hirtelen befejeződik az egész. A folytatásban viszont jön a Stony Priest, jön a Bogart-hangulat a megszokott torzított gitártémával és harmonikával. Jó ötlet volt énekkel színesíteni a dalokat, egy új szeletet ad a teljes összképnek. A dal közepétől pedig végre kapunk egy gitárszólót is, amit már igazán vártam. Mindenképp kell ahhoz, hogy minden elem a helyén legyen és egy stoner műről beszélhessünk. A következő szerzemény címe nem ért meglepetésként ismerve a szövegíró szerepében tisztelgő dobost. Az aligátor királynő és a krokodil mesterek (Alligator Queen and the Crocodile Masters) dalában már erősebb rock vonalat ütnek meg a srácok, nagyon jó húzása van, valahogy minden számuknál érzek egy sajátos hangulatot, ezért is hallgatom őket szívesen bármikor. Az LP utolsó, Barkolepsy, or A Bestiary of Barkotic Sleep címet viselő szerzeménye már az elején arcon csap a gitárral és a harmonikával. Bluesos beütése van zúzós kivitelben, tényleg felspannolja a hallgatót. Néhány perc után realizáltam, hogy egy 27 perces megborulással van dolgunk, amire jól elmosolyodtam. Előre sejtettem, hogy itt kárpótolva leszek, ami a szólókat illeti. Mindig is tetszett a kreatív, ötletes felépítés, amivel itt is találkoztam. Nem okozott nekik újra és újra megtartani és hozni a saját világukat, a szövegekkel pedig újra bizonyították, hogy milyen szinten van elgurulva a gyógyszer. A dal első harmadának a végéhez érvén lenyugszanak a kedélyek, igazán stoner pillanatokat idézve. Megint arra gondolok, hogy ezt milyen király lenne élőben hallgatni. A gitárszóló a kert alatt őrült harmonikaszólóvá transzformálódik és a dal második felében megkapja a főszerepet.

Összességében egy ismételten nagyon jól sikerült LP-ről beszélhetünk. Csak úgy, mint az előzőeket ezt is ajánlom mindenkinek, főleg azoknak, akik gyakran kattintanak stoner, pszichedelikus vagy blues rock albumokra a neten. Én pedig türelmesen várok a következő koncertjükre, ami várhatóan november 17-én lesz a szegedi Grand Caféban.

Salvai Ádám

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.