Archív

Egy új bandát mindig különleges figyelemmel hallgat az ember és némileg szkeptikusan. Nyilván nem egy kiforrott anyagot kapunk a kezeink közé, de már egy lenyomat az elképzelések alapjairól. Kísérletezős, ambientes, pszichedelikus egyveleg a szónok első EP-jén, a Vasnyugaton.

A fiatal formáció 2015 nyarának végén indult, akkor még nem is zenekarként, inkább egyfajta improvizatív zenei projektként. Az első koncertek egy része kidolgozatlan témákból állt, amik aztán élesben formálódtak, alakultak ki. A jól sikerült témák pedig újra előkerültek és ez alapján íródtak a mostani dalok. Gitáron Tőke Mátét, basszusgitáron Bogdán Krisztiánt, a doboknál pedig Bakó Balázst hallhatjuk.

A zenekar neve és az EP címe számomra más hangulatot és világot feltételezett, mint amit kaptam. Az első, címadó dal szépen lassan indul, pont nem túl pszichedelikus és később, mikor jön a keményebb rész, az pedig pont nem túl zúzda. Aztán a dal második felében egy hirtelen váltás, teljesen más világ rajzolódik ki és ebben is érzek valami jelentőségteljeset, valami szokatlant. A legvége pedig sejtelmesen, elgondolkozva zárja (vagy épp nem zárja) le az energiák áramlását. A folytatás és egyben a befejezés pedig a T2 nevet viseli, egy kellemes, nyugis témával nyitva. Ez a téma boncolódik egy ideig, amikor továbbépülve jön a torzítás, majd újra visszaérkezünk az eredeti téma egyfajta variációjához, mintha egyfajta versszak-refrén sémát követne a szerkezet. Sajnos túl hamar véget ér a szűk tíz perc és gondolatok halmazával lettem magamra hagyva.

Érződik, hogy tart az a bizonyos útkeresés, többféle hatás is fellelhető már rövidebb részletekből is. A nagyon népszerű pszichedelikus vonalból is jut bőven, lehet hallani egy kis Middlemist Red-et, egy kis Fran Palermót a zenéjükben. Tetszett a megteremtett atmoszféra, a kísérletezés, csak egyszerűen két dal nem elég arra, hogy az ember igazán benne éljen a világukban.

A bemutatkozó EP egyelőre az egyetlen ízlelhető hanganyag, viszont a srácok elmondása szerint az idei év végén vagy a jövő év elején várható egy 11 dalos LP. A hallott két szám és a zenekar szellemiségének tudatában egyértelmű, hogy lesz értelme rácsekkolni arra az albumra, addig pedig október 27-én csípjétek el őket élőben is a pécsi Szabadkikötőben.

Salvai Ádám

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.